Auto uzturēšana
Kā un kādēļ rūpēties par auto akumulatoru arī vasarā?

Kā un kādēļ rūpēties par auto akumulatoru arī vasarā?

Pēdējos gados vasara mūs lutina ir īpaši augstām temperatūrām, kas nozīmē, ka arī slodze uz automašīnu akumulatoru paaugstinās, tāpēc rūpes par to nevajadzētu atstāt pēdējā plānā.

Jāatceras, ka vasarās daudz biežāk un uz pilnu jaudu izmantojam dažādas papildierīces un funkcijas, piemēram, automašīnas kondicionieri, dzesēšanas iekārtas, plānojot optimālāko maršrutu – arī navigācijas sistēmas, kamēr bērni aizmugurējos sēdekļos izmanto planšetes vai mobilos tālruņus, kas mēdz izlādēties. Tāpēc jāapzinās, ka tas viss ietekmē arī automašīnas akumulatora jaudas līmeni.

Visbiežāk sastopamies ar auto akumulatora nosēšanos tieši ziemā, bieži vien tas notiek turpat pie mājām, tāpēc palīdzība atrodama ātrāk. Tomēr vasarās mēdzam doties garākos pārbraucienos, un jāatceras, ka slodze uz akumulatoru intensīva karstuma ietekmē ir daudz lielāka. Tāpēc pirms garāka pārbrauciena, sevišķi braucot uz ārvalstīm, iepriekš vienmēr jāpārliecinās par to, lai automašīnas akumulators funkcionētu lieliski.

Ja Latvijas apstākļos noslāpstot auto, varam cerēt uz atsaucīgiem garāmbraucējiem un izbraukuma servisiem, tad esot ārvalstīs, tādu var arī nebūt, un būs jāpaļaujas vien uz pašu spēkiem.

Vasarā slodze uz automašīnas akumulatoru ir daudz lielāka, tiek izmantotas kondicionēšanas un dzesēšanas sistēmas, bieži vien ceļā tiek pieslēgta auto navigācija un, protams, brauciena laikā tiek uzlādētas arī dažādas mobilās ierīces.

Jāatceras, ka tas viss pamatīgi ietekmēs arī akumulatora stāvokli, tādēļ gara pārbrauciena laikā, papildus ierīces jāizmanto saprātīgi, rēķinoties ar veicamā ceļa apjomu. Vienmēr patīkamāk ir nonākt galamērķī bez aizķeršanās, nelūdzot apkārtējo palīdzību vai izsaucot palīdzības dienestu.

Bieži vien uz ilgstošu periodu nākas atstāt automašīnu tiešos saules staros un lielā karstumā. Atgriežoties secinām, ka auto vairs nav iedarbināms. Tas notiek tādēļ, ka ilgstošs karstums pamatīgi patērē akumulatora enerģiju. Ja ziemā varam paredzēt, ka akumulatora izlāde notiks tieši rītos, kad automašīna visu nakti pavadījusi aukstumā, tad vasarā tas visbiežāk notiek negaidītos brīžos.

Jāatceras, ka jebkura papildus sistēma, ko darbinām automašīnā, ietekmē arī akumulatora stāvokli un papildus patērē tā enerģiju.

Ja plānots kāds attāls ceļojums ar automašīnu, pirms tam noteikti jāveic automašīnas profilaktiskā apskate auto salonā, un jāpārliecinās par atbilstošu akumulatora sprieguma līmeni un iesējamām strāvas noplūdēm.

Strāvas noplūdes var pārbaudīt jebkurā autosalonā, ar īpašu aparatūru pārbaudot, cik elektroenerģijas akumulators patērē pie izslēgta dzinēja. Tāpat jāpārbauda, vai akumulators ir labi piestiprināts, vai tas ir gana sauss un tīrs, lai pilnvērtīgi pildītu savas funkcijas.

Regulāri ieteicams arī pārbaudīt elektrolīta līmeni akumulatorā. Tā minimālais un maksimālais līmenis norādīts ar atsevišķiem marķējumiem. Ja redzams, ka elektrolīta līmenis ir zemākas par normu, tas jāpapildina ar destilētu ūdeni vai jāvēršas pēc profesionālas palīdzības tuvākajā autoservisā.

Jo vairāk elektrisko papildus ierīču tiek izmantots, jo ātrāk akumulators izlādējas, tādēļ ilgstoša brauciena laikā to skaitu vajadzētu samazināt līdz minimumam, lai nodrošinātu nonākšanu galamērķī bez aizķeršanās. Tāpat vienmēr ceļojumā līdzi būtu jābūt akumulatora lādētājam, kura jauda atbilst akumulatora modelim, tādejādi pie automašīnas noslāpšanas nebūs jāmeklē nejaušu garāmbraucēju palīdzība, vai jāizsauc palīdzības servisi.

Lai ceļojums būtu drošs un, lai pēc iespējas mazinātu iespējamo starpgadījumu sekas un tēriņus, vienmēr laikus jāveic obligātā auto apdrošināšana un jāpārliecinās par to, vai octa polise ir aktīva un tās izmantošanas termiņš nav beidzies. Tas viegli pārbaudāms mūsu mājaslapā.

Ja polises termiņš tuvojas beigām, to noteikti vajadzētu atjaunot, aizpildot ērtu anketu internetā. Klientu ērtībām tā izveidota tā, lai tās aizpildīšana Jums neaizņemtu vairāk par 5 minūtēm. Internetā octa polisi var noformēt visu diennakti, jebkurā nedēļas dienā, un pēc visu vajadzīgo lauciņu aizpildīšanas, jaunā octa polise nonāks Jūsu e-pastā jau 2 minūšu laikā.