Droša braukšana
Kā rīkoties, ja uz ceļa izskrien dzīvnieks?

Kā rīkoties, ja uz ceļa izskrien dzīvnieks?

Pārvietojoties ar automašīnu ir vairāki riski, kas veidojas neatkarīgi no paša šofera, gan bērni, kas izskrien uz ceļa, gan suņi, gan arī meža dzīvnieki, kuri visvairāk aktivizējas diennakts tumšajā laikā. 

Šādā laika posmā braucot ar automašīnu, šoferiem ir jābūt īpaši koncentrētiem un uzmanīgiem, jo negaidīta sadursme ar dzīvnieku var ne tikai sabojāt automašīnu, bet arī ietekmēt pasažierus un apdraudēt viņu dzīvības

Par to kā uzmanīties un kā rīkoties, ja uz ceļa izskrien dzīvnieks, lasi turpinājumā. 

Kuri ir bīstamākie ceļu posmi un dzīvnieku aktīvākie laika periodi?

 

sadursme

 

Visbīstamākais laiks ir mijkrēslis, kad ir tik tikko iestājusies tumsa – dzīvnieki vēl neguļ, turpinot pārvietoties pa sev ierastiem un neierastiem ceļiem. Bīstamie posmi ir ne tikai meži, bet arī vietas, kur tie sākas un klaji lauki tuvumā mežu ielokiem. 

 

Tomēr tas nav vienīgais ceļa posmos, kas būtu jāņem vērā – meža zvēri ziemas periodos, kad tiek kaisīts sāls, nāk uz šosejām vienkārši laizīt asfaltu, tādejādi pārkāpjot savas apdzīvotās teritorijas. Neviens nevar paredzēt, vai tiem pietiek ar mednieku izlikto sāli mežos, tāpēc arī ceļa posmi uz šosejām var būt bīstamāki. 

 

Arī jūlijs un augusts ir bīstams periods, jo stirnām tad ir riesta laiks – tās klejo un staigā apkārt pat dienas gaišajā laikā. 

 

Vēl uz ceļiem ir brīdinājuma zīmes. Ceļa posmos, kur ir šīs brīdinājuma zīmes par dzīvniekiem, noteikti ņem tās vērā – tās pavisam noteikti netiek uzstādītas tāpat vien, bet reģistrēto sadursmju un novērojumu dēļ. 

 

Kā rīkoties, ja uz ceļa pamani dzīvnieku?

Vispirms der atcerēties, ka prioritāra ir koncentrēšanās uz ceļu visu braukšanas laiku, noteikti nevajadzētu paralēli lietot telefonu vai braukt miegainam – tie ir priekšnosacījumi labai un ātrai reakcijai. 

Brīdī, kad pamani dzīvnieku uz ceļa, noteikti negriez strauji stūri – šādā veidā Tu pavisam noteikti apdraudēsi savu drošību ietriecoties kādā stabā, kokā vai iebraucot grāvī. Vislabāk ir nemainīt braukšanas trajektoriju un strauji bremzēt. 

Redzot laikus dzīvnieku, Tu vari arī to baidīt ar skaņas signālu – tādejādi sabaidot to un ļaujot tam aizbēgt. 

 

Mazie dzīvnieki

Ja uz ceļa izskrien meža zaķis, izslēdz gaismas – zaķu īpatnība ir tāda, ka automašīnu gaismu ietekmē tie kļūst akli un skries tikai uz priekšu. Pārliecinies par drošību, sabremzē mašīnu, izslēdz gaismas uz mirkli un ļauj dzīvniekam skriet iekšā pļavā. 

Lielie dzīvnieki

Stirnu īpatnība ir tāda, ka, ja izskrien viena stirna, iespējams, tai sekos vēl citas, tāpēc samazini maksimāli ātrumu un pabrauc kādu posmu lēnāk, lai pārliecinātos, ka arī citas stirnas nesekos pirmajai. 

Ultraskaņas svilpes

Daudzi šoferi ir atklājuši ultraskaņas svilpes, kas sāk darboties, ja automašīna brauc ātrāk par 55 km/h. Šīs dzīvnieku svilpes cilvēki nedzird, bet dzīvniekus tās atbaida, kas ir tāds kā drošības paņēmiens, lai sadursmes ar dzīvniekiem nekad nenotiktu. Šādas svilpes, protams, nevar uzstādīt automašīnai, ja mēdz pārvadāt savā auto suni vai kaķi – tas var ļoti traumēt viņus un nodarīt pāri.  

 

Ko darīt, ja sadursme tomēr ir notikusi?

 

bīstami

 

Ja sadursme tomēr ir notikusi, der paturēt prātā, ka ir noteikumi, kas paredz, ka vispirms ir jāzvana policijai, piesakot automašīnas bojājumus – tas palīdzēs nokārtot remontdarbus un pieteikt apdrošināšanu, ja tāda ir. 

Nākamais zvans ir jāveic valsts meža dienestam, kuram ir jānoziņo – kas noticis, un kurā vietā sadursme ir bijusi. Viņi tālāk sazinās ar vietējām pašvaldības vai novada iestādēm, kas noorganizē, ka dzīvnieku novāc no ceļa. Ņem vērā, ka pašam novākt dzīvnieku un likt to automašīnas bagāžniekā ir aizliegts, un par to var saņemt gana lielu sodu. Tāpat arī savas drošības dēļ, neriskē doties klāt dzīvniekam, jo tas, iespējams, ir bezsamaņā, bet nākot pie samaņas, no šoka var uzbrukt. 

 

Ja nākas bieži pārvietoties pa jau minētajiem ceļu posmiem, visprātīgāk būs aprīkot auto ar ultraskaņas svilpi vai to apdrošināt – ja notiks sadursme un automašīna tiks bojāta, tas būs daudz lētāk, nekā segt remontu pašu līdzekļiem.