Droša braukšana
Kā jāizvēlas distance, braucot ar automašīnu miglā?

Kā jāizvēlas distance, braucot ar automašīnu miglā?

Pārvietojoties ar auto ceļu satiksmē, ikviens vēlas justies droši. Droša braukšana sastāv no vairākām komponentēm, tajā skaitā atbilstošas distances ievērošanas. Un, jo sliktāki laikapstākļi, jo svarīgāk ir ievērot distanci. Šajā rakstā pievērsīsimies tieši miglai un pastāstīsim sīkāk par to, kā jāizvēlas distance, braucot ar automašīnu miglā.

Kā izvēlēties braukšanas distanci miglas laikā?

Varētu likties, ka migla nav bīstama dabas parādība, taču patiesībā tā tiek uzskatīta par vienu no bīstamākajām parādībām, kas izraisījusi neskaitāmus smagus un pat letālus ceļu satiksmes negadījumus. Izvēlēties atbilstošu braukšanas distanci var būt sarežģīti pat gaišā dienā, skaidros laikapstākļos, kur nu vēl miglas laikā.

Tā kā dažādu autovadītāju paradumi atšķiras, zelta likums varētu būt miglas laikā braukšanas distanci palielināt vismaz divas reizes. Ja labos apstākļos distancei būtu jābūt vismaz trīs sekundes, tad miglas apstākļos tai būtu jābūt vismaz sešas sekundes – tas ir laiks, kurā Jūsu auto sasniedz priekšā braucošo auto. 

Nekādā gadījumā necentieties izvairīties un pēc iespējas ātrāk tikt prom no miglas, tādējādi samazinot braukšanas distanci. Tāpat samaziniet braukšanas ātrumu, jo arī tas var būtiski ietekmēt drošību uz ceļa miglas laikā.

auto distance

6 noderīgi ieteikumi, kas uzlabos drošību uz ceļa pārvietojoties ar auto miglas laikā

  • Izmantojiet miglas lukturus!

Ne velti lielākajai daļai automašīnu rūpnīcā uzstādīti miglas lukturi, gan priekšējie, gan aizmugurējie. Tie uzstādīti priekšējā bampera apakšdaļā, tādējādi ļaujot lukturiem izgaismot ceļu platā leņķī un tālumā. Miglas lukturu izmantošana miglas laikā ir galvenais priekšnoteikums – tā varēsiet iespēju robežās uzlabot redzamību.

Ņemiet vērā, ka miglā nevajadzētu pārvietoties ar tuvajiem, kur nu vēl tālajiem lukturiem. Tomēr, ja migla nav īpaši bieza, kopā ar miglas lukturiem varat pamēģināt ieslēgt tuvos vai tālos lukturus, kas miglas laikā palīdzēs panākt labāko iespējamo redzamību. 

Miglas laikā var rasties tāda problēma kā aizsvīduši auto lukturi – tādā gadījumā diemžēl uzreiz neko nevarēsiet izdarīt. Pēc tam noteikti dodieties uz auto servisu, lai pārbaudītu lukturu tehnisko stāvokli un novērstu radušos defektu!

  • Ieslēdziet kondicionēšanas sistēmu!

Tā kā migla parasti rodas lielā mitrumā, braucot ar automašīnu miglā ieteicams ieslēgt kondicionēšanas sistēmu tā, lai ”atkausētu” salonu – tas palīdzēs novērst auto logu svīšanu. Viens no ātrākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā ātri ”atkausēt” logu – ieslēgt kondicioneri uz lielāko jaudu un novirzīt gaisa plūsmu uz logu. Jaunākiem auto modeļiem ir arī vējstikla ventilācijas režīms, kas miglas apstākļos ir īpaši noderīgs. Nekādā gadījumā netīriet auto logus ar lupatiņu vai jebkuru citu audumu, jo tas ne tikai novērsīs Jūsu uzmanību no ceļa, bet arī, visticamāk, sasmērēs logu vēl vairāk. Miglas laikā īsti nepalīdzēs arī logu slotiņas.

  • Samaziniet braukšanas ātrumu!

Miglas laikā ir pamatīgi apgrūtināta redzamība, kā rezultātā apkārtējos objektus varat pamanīt daudz vēlāk nekā skaidros laikapstākļos. Pārvietojoties ar auto miglas laikā, samaziniet braukšanas ātrumu – atkarībā no miglas biezuma, autovadītājam pašam jālemj par braukšanas ātrumu tā, lai viņš justos droši. Biezas miglas apstākļos atļauto/ierasto braukšanas ātrumu vajadzētu samazināt aptuveni uz pusi. Tāpat, kad ārā ir migla, vajadzētu ieplānot vairāk laika ceļā. Lēnāk brauksiet – tālāk tiksiet!

  • Vadieties pēc ceļa labās līnijas!

Miglas laikā autovadītājiem ir tendence braukt tuvu ceļa vidum, taču tā nevajadzētu darīt, jo arī citiem ceļu satiksmes dalībniekiem ir apgrūtināta redzamība, kā rezultātā varat izraisīt sadursmi. Ievērojiet savas joslas robežas – lai saprastu, kur atrodaties, vadieties pēc ceļa labās līnijas! 

  • Koncentrējiet uzmanību!

Svarīgākais – koncentrējieties! Neaizraujieties ar skaļas mūzikas klausīšanos, runāšanu ar pasažieriem, viedierīču izmantošanu vai jebkādām citām darbībām, kas varētu likt Jūsu skatienam novērsties no ceļa virsmas. Jāņem vērā, ka miglas laikā pastāv daudz augstāks risks sadurties ne tikai ar citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, bet arī ar meža dzīvniekiem. Saglabāt koncentrēšanās spējas varētu palīdzēt, piemēram, ergonomiskas pozas ieņemšana. Nevis iegulšanās auto krēslā, bet gan muguras iztaisnošana. 

  • Ja nejūtaties droši – nebrauciet!

Ja vadot automašīnu miglas laikā nejūtaties droši – nedariet to! Tādā veidā Jūs apdraudat ne tikai sevi un savus pasažierus, bet arī citus ceļu satiksmes dalībniekus. Ja tomēr jau esat uz ceļa un jūtat, ka migla ir pārāk bieza, lai turpinātu ceļu, apstājieties kādā drošā vietā, piemēram, tuvākajā degvielas uzpildes stacijā. Ja tuvumā nav speciālas vietas, kur apstāties, apstājieties ceļa malā, tomēr tādā gadījumā centieties apstāties pēc iespējas tuvāk ceļa labajai malai un ieslēdziet avārijas gaismas signālu!

Dodoties ceļā ar automašīnu, neaizmirstiet pārliecināties gan par auto tehnisko stāvokli, gan formalitātēm jeb auto apdrošināšanu. OCTA un KASKO apdrošināšana ātri un ērti pieejama Octas.lv – ienāciet un izvēlieties sev izdevīgāko! Lai mierīgs un drošs ceļš!