Auto kopšana
Kāpēc svīst auto lukturi?

Kāpēc svīst auto lukturi?

Lukturu aizsvīšana ir izplatīta problēma, ar ko saskaras visu veidu transportlīdzekļu vadītāji. Varētu šķist, ka tas nav nekas nopietns, un nav jārisina. Tomēr jāpatur prātā, ka šī problēma visspilgtāk izpaužas visnepiemērotākajā brīdī – tad, kad ārā ir migla un redzamība ir stipri apgrūtināta.

Un tam var būt nopietnas sekas:

  • Nepietiekama gaismas caurlaidība var negatīvi ietekmēt drošību uz ceļa;
  • Mitrums var traucēt lukturu pareizu darbību, radot neērtības;
  • Mitruma ietekmē var rasties automašīnas bojājumi, kas var izraisīt īssavienojumu un citas problēmas

Par to, ka laiks pārbaudīt priekšējos lukturus, parasti var uzzināt to darbības laikā. Par to var liecināt arī signāllampiņas brīdinājumi.

Turpinājumā vairāk par to, kādēļ vērojama lukturu aizsvīšana, kā rīkoties, ja šāda parādība tiek konstatēta, un ko automašīnas īpašnieks var darīt, lai to novērstu.

Kādēļ uz lukturiem veidojas kondensāts?

kondensāts lukturos

Automobiļu optikas miglošanās var rasties dažādu iemeslu dēļ. Galvenais lukturu svīšanas izraisītājs ir kondensāts, kas krājas lukturu iekšpusē. Ūdens daļiņas, sajaucoties ar sakarsētu gaisu, pārvēršas par tvaiku, kas kondensāta veidā nogulsnējas uz luktura iekšējās virsmas. Bet jautājums ir – kā gaiss un mitrums nonāk šķietami noslēgta luktura iekšpusē?

Auto priekšējie lukturi tomēr nav pilnībā noslēgti – tajos iestrādāta ventilācija. Tātad – ja priekšējie lukturi bieži svīst, ir vērts pārbaudīt, kā strādā ventilācijas sistēmas elementi.

Pārāk lielas atstarpes konstrukcijā

Vēl viens iemesls, kādēļ aizsvīst automašīnas priekšējie lukturi, ir tāds, ka starp automašīnu un lukturiem izveidojušās pārāk lielas atstarpes. Šīs atstarpes tiek aizpildītas ar hermētiķi. Tomēr laika gaitā tas zaudē elastību un samazinās tā efektivitāte. Tā rezultātā pa mikroskopiskajām atverēm, plaisām un skrāpējumiem galvenā luktura iekšpusē iekļūst mitrs gaiss un optika svīst.

Risinājums ir hermētiķa atkārtota uzklāšana. Kvalitatīvākie no tiem ir viegli uzklājami, ātri žūst, kā arī nodrošina labu rezultātu.

Priekšējo lukturu bojājumi

Visbeidzot – priekšējie lukturi svīst arī tajos gadījumos, ja tie ir bojāti – piemēram, radušās plaisas. Nereti plaisas var būt tik mazas, ka precīza to atrašanās vieta ir grūti nosakāma. Tomēr ar to ir pilnīgi pietiekami, lai pa tām iekļūtu mitrums. Šajā gadījumā problēmu var risināt:

  • Labojot luktura stiklu ar speciāli šim mērķim paredzētiem hermētiķiem;
  • Veicot bojātā luktura nomaiņu pret jaunu.

Luktura stikla kvalitatīvai labošanai bieži vien vajadzīgas specifiskas zināšanas un aprīkojums, un var izrādīties, ka veikt luktura nomaiņu ir krietni vien vienkāršāk.

Ko darīt, ja auto priekšējais lukturis bieži aizsvīst?

auto priekšējā luktura remonts

Iemesli, kas izraisa priekšējo lukturu miglošanos, var būt dažādi. Un tas, kā novērst priekšējo lukturu svīšanu, atkarīgs no problēmas cēloņa.

Dažkārt pie vainas ir slikta ventilācija. Tādā gadījumā jāpārbauda ventilācijas atveres un vajadzības gadījumā tās jāiztīra. Ventilācija pilda svarīgu funkciju – gādā, lai tiktu izlīdzināts iekšējais spiediens – salīdzinājumā ar atmosfēras spiedienu.

Aizsērējuši ventilācijas kanāli ir viens no iemesliem, kādēļ lukturu aizmugure kļūst mitra, un tie kļūst miglaini.

Jāpārbauda arī auto šuves un lukturu stiprinājumu vietas. Ja atrodat plaisas, skrāpējumus vai spraugas, izmantojiet labu hermētiķi. Problēmas efektīvai novēršanai vispiemērotākais ir hermētiķis uz silikona bāzes.

Situācija ir sarežģītāka, ja ir izveidojušās mikroplaisas, kas ar neapbruņotu aci nemaz nav pamanāmas. Šādā gadījumā visdrošāk ir doties uz autoservisu.

Bojātu lukturu remonts

Caur plaisām ūdens var ieplūst luktura aizmugurē, tā izraisot optikas miglošanos. Tomēr ne vienmēr vajadzīgs bojāto lukturi nomainīt, dažkārt problēmu var visai vienkārši novērst – par to, kā atjaunot tālās un tuvās gaismas, vairāk noteikti zinās pieredzējis automehāniķis.

Blīvējuma elementu atjaunošana

Reizēm priekšējie lukturi svīst, jo putekļi un mitrums lukturī iekļūst un uzkrājas nevis no ārpuses, bet iekšpuses. Tādā gadījumā, lai novērstu kondensāta veidošanos, būs jāveic vairākas darbības.

Vispirms nepieciešama priekšējā luktura demontāža, atvienošana no elektriskās ķēdes. Pēc tam visas spraugas un stiprinājumu vietas jāblīvē ar speciāli šim nolūkam paredzētām blīvēm. Vislabāk šo darbu uzticēt speciālistam, kuram ir ne vien teorētiskās zināšanas un bagātīga praktiskā pieredze, bet arī uzdevuma efektīvai paveikšanai piemērots aprīkojums.

Daži ražotāji rūpnieciski lukturu iekšpusē iestrādā īpašu vielu, kas absorbē mitrumu.

Tātad, biežākie lukturu svīšanas iemesli:

  • Auto optikas plastmasas korpuss ir bojāts;
  • Hermētiķis vairs nepilda savas funkcijas;
  • Ventilācija ir pilna ar netīrumiem;
  • Lukturī radušās plaisas.

Auto lukturi pilda svarīgu funkciju – īpaši būtiski tas ir diennakts tumšajā laikā vai kad ārā ir migla. Lai nepieļautu priekšējo lukturu svīšanu, ir svarīgi arī zināt, kā kopt auto lukturus.

Domājot par drošību uz ceļa, jāparūpējas arī par atbilstošu auto apdrošināšanu. OCTA polise ir obligāta prasība ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē.