Auto kopšana
Auto logu slotiņas: Ko par tām vajadzētu zināt?

Auto logu slotiņas: Ko par tām vajadzētu zināt?

Viena no svarīgākajām lietām automašīnas aprīkojumā ir vējstikla tīrītāja slotiņas. Tās pilda būtisku funkciju – gādā par labāku redzamību uz ceļa, turklāt tās vajadzības gadījumā ir arī vienkārši nomaināmas. Tomēr – kā izvēlēties labākās auto logu slotiņas? Par to vairāk turpinājumā.

Šobrīd nopērkamas trīs veidu auto logu slotiņas: tradicionālās – ar rāmi, hibrīdslotiņas, kā arī bezrāmju slotiņas. Pārdošanā arī slotiņas ar antispārnu, kā arī tā dēvētie ziemas logu tīrītāji.

Kā redzams – izvēles iespējas ir dažādas. Atliek vien iedziļināties piedāvājumā un izvēlēties piemērotāko variantu.

Vai dārgāk ir labāk?

Aplūkojot piedāvājumu, jāsecina, ka cenu atšķirības ir ļoti lielas. Ņemot vērā, ka auto slotiņas ir būtiskas drošībai uz ceļa, svarīgs aspekts ir to kvalitāte. Šī iemesla dēļ speciālisti iesaka izvēlēties labi zināmu un pārbaudītu zīmolu auto logu slotiņas.

Labākie ražotāji piedāvā gan zemākas cenu kategorijas, gan arī vidējās un premium klases logu slotiņas, taču nevar viennozīmīgi apgalvot, ka dārgākie risinājumi vienmēr ir labākie. Piemēram, neatkarīgie testi liecina, ka dārgāko un lētāko slotiņu ilgmūžība ir līdzīga. Tomēr jāatzīst, ka augstākās klases slotiņas izceļas ar klusāku darbību, kā arī novērojamas mazākas problēmas ar slotiņu piekļaušanos stiklam, tādēļ logu mazgāšana ir efektīvāka.  Kopumā augstākās klases slotiņas  nodrošina augstāku komforta līmeni autovadītājam.

Būtisks faktors, kas ietekmē slotiņas cenu, ir arī tās veids.

Auto logu slotiņu veidi

auto logu slotiņu veidi

Slotiņas ar rāmi

Populārākā un arī cenas ziņā pieejamākās ir tradicionālās – rāmja slotiņas. Tās tiek pārdotas komplektā ar metāla rāmi, ko var vienkārši ielikt vecā vietā.

Dažkārt autovadītāji, vēloties ietaupīt, nomaina tikai pašas slotiņas, bet rāmi atstāj veco. Tomēr jārēķinās, ka tas nav labākais variants, jo arī rāmji laika gaitā nolietojas un nespēj nodrošināt vajadzīgo efektivitātes līmeni.

Bezrāmja slotiņas

Šis ir viens no jaunākajiem sasniegumiem auto tehnoloģiju jomā. Līdz ar to – arī cenas ziņā visdārgākais.

Būtiskākās bezrāmja slotiņu priekšrocības – tās ir zemākas, tādēļ slotiņu konstrukcija mazāk aizsedz vējstiklu. Daudziem autovadītājiem patīk šādu slotiņu izskats. Dizaina dēļ bezrāmja slotiņas bieži vien izvēlas sportisku automašīnu īpašnieki.

Tomēr, pirms lemt par labu šāda tipa slotiņām, der atcerēties, ka to efektivitāte ne vienmēr ir ļoti augsta – gadās, ka tās visā garumā cieši nepiekļaujas stiklam, līdz ar to arī tīrīšanas kvalitāte var nebūt apmierinoša. Jāņem arī vērā, ka šīs visādi citādi modernās slotiņas visiem auto modeļiem nav piemērotas.

Hibrīdslotiņas

Hibrīdslotiņas tiek uzskatītas par tādu kā zelta vidusceļu starp tradicionālajām rāmja un modernajām bezrāmja slotiņām. Hibrīdslotiņas ir nedaudz zemākas par klasiskajām, to dizains ir sportiskāks, tomēr vienlaikus to konstrukcija rada labāku piekļaušanos automašīnas stiklam. Arī cenas ziņā šāda tipa slotiņas ir starp tradicionālajām un bezrāmja slotiņām.

Vairumā gadījumu ikvienam automašīnas modelim piemērotas visu veidu logu slotiņas, līdz ar to katrs autovadītājs var izvērtēt, kurš no variantiem vislabāk atbilst viņa prasībām.

Ziemas slotiņu galvenās atšķirības

Pārdošanā ir arī tā saucamās ziemas slotiņas, kas nodrošina lielāku efektivitāti tieši ziemas apstākļos – tās labāk notīra sniegu, kā arī nepiesalst pie stikla. Protams, tikpat svarīgi ir izvēlēties sezonai piemērotu logu mazgāšanas šķidrumu.

Ko vēl ņemt vērā, izvēloties auto logu slotiņas?

auto logu slotiņas aizmugurē

Lielai daļai automašīnu priekšējais stikls aprīkoties ar diviem tīrītājiem. Taču bieži vien šo abu slotiņu izmēri atšķiras – autovadītāja pusē esošā slotiņa parasti ir lielāka. Ir arī tādi auto, kuri aprīkoti tikai ar vienu priekšējā stikla slotiņu. Atsevišķiem automašīnu modeļiem ir arī aizmugurējā stikla tīrītājs.

Slotiņas vēlams nomainīt visas, pat tad, ja šķiet, ka kāda no tām vēl kalpo itin labi. Lai arī dažādiem auto modeļiem atšķiras slotiņu parametri, šajās niansēs autovadītājiem parasti jāiedziļinās nav, jo, piemeklējot jaunas logu slotiņas, uz to iepakojuma ierasti ir norādīts, kādiem auto modeļiem tās piemērotas.

Cik bieži nepieciešams mainīt logu slotiņas?

Kā norāda eksperti, auto logu slotiņas vajadzētu mainīt ik pēc sešiem mēnešiem. To mainīšanas biežumu ietekmē vairāki faktori, piemēram, braukšanas apstākļi. Ja bieži sanāk braukt pa sliktiem zemes ceļiem vai nelabvēlīgos laika apstākļos, logu slotiņu kalpošanas laiks būs īsāks.

Viena no pazīmēm, kas liecina, ka ir pienācis laiks jaunu slotiņu iegādei, ir tāda, ka nav iespējams vairs kvalitatīvi notīrīt vējstiklu. Ziemas aukstajos apstākļos tīrīšanas efektivitāti var ietekmēt arī tāds faktors kā sals – ja slotiņas ir apsalušas, tās vairs tik pilnvērtīgi nepilda savas funkcijas.

Ir ļoti būtiski savlaicīgi mainīt auto logu slotiņas, jo veci un bojāti stiklu tīrītāji negatīvi ietekmē redzamību uz ceļa, turklāt var sabojāt arī vējstiklu.

Ko darīt, lai logu slotiņas kalpotu ilgāk?

Bez šaubām auto logu slotiņu kalpošanas laiks ir ierobežots, taču ir vairāki aspekti, ko var ņemt vērā, lai tās kalpotu ilgāk. Pirmkārt, slotiņas nevajadzētu berzēt pret ļoti netīru stiklu. Ja vējstikls un arī pārējais auto ir ļoti dubļains, vispirms būtu jāveic auto un salona tīrīšana ar ūdeni vai citiem piemērotiem līdzekļiem.

Uz slotiņu gumijām ar laiku sakrājas netīrumi, tādēļ arī tās regulāri jānotīra.

Auto logu slotiņas ir būtisks elements drošībai uz ceļa. Tomēr tikpat svarīgi pirms došanās ceļā ir parūpēties par atbilstošu auto polises noformēšanu. OCTA polises vienkārši iespējams atrast internetā – octas.lv. Apdrošināšanas polise no octas.lv ir ātrākais un ērtākais veids, kā parūpēties par savu un apkārtējo drošību uz ceļa.