Auto uzturēšana
Kā novērst automašīnas zādzību tagad, kad ar auto braucam retāk

Kā novērst automašīnas zādzību tagad, kad ar auto braucam retāk

Šis ir laiks, kas prasa dažādu ikdienišķu ieradumu maiņu. Tas skar arī transporta izmantošanas paradumus – daļa cilvēku ar savu automašīnu pārvietojas daudz retāk, nekā iepriekš.

Lai arī tam ir vairākas priekšrocības, piemēram, samazinās auto uzturēšanas izmaksas, tomēr arī laikā, kad ar auto tiek braukts mazāk, tik un tā svarīgi rūpēties par tā drošību. Ir skaidrs – automašīnu zagļi neņem brīvdienas vīrusa vai jebkāda cita iemesla dēļ. Turpinājumā daži ieteikumi, ko ņemt vērā, lai novērstu automašīnas (vai tās satura) zādzību.

Padari automašīnu par mazāk saistošu mērķi

auto logu aizvēršana

Lai automašīna nekļūtu par garnadžu mērķi, ir svarīgi pievērst uzmanību dažiem drošības pasākumiem:

  • Aizslēdz automašīnas durvis – neatkarīgi no tā, vai dodies uz veikalu vai plāno ātri ieskriet degvielas uzpildes stacijā pēc uzkodām, ievies ieradumu aizslēgt automašīnu vienmēr, kad to pamet. Tāpat arī pārliecinies, ka automašīnas atslēgas ir pie Tevis;
  • Vienmēr aiztaisi logus – varbūt ir grūti iedomāties, ka ir iespējams iekļūt automašīnā, izmantojot apstākli, ka tās logi ir attaisīti nelielā spraudziņā, tomēr tas patiešām ir iespējams. Der atcerēties, ka automašīnu zagļiem bieži vien pieejamas tādas pašas ierīces kā profesionāļiem atslēdzniekiem. Ja profesionālis var attaisīt nobloķēto automašīnu, tad to var izdarīt arī jebkurš cits, kam ir nepieciešamās prasmes un instrumenti;
  • Neizmanto savu auto kā mantu glabātuvi – lai labāk pasargātu savu automašīnu un tās saturu, neatstāj redzamās vietās dārgas lietas, kas var pievilināt zagļus, piemēram, datoru vai naudas maku uz automašīnas sēdekļa. Durvju aizslēgšana ir tikai viena no darbībām, kas jāveic, lai parūpētos par sava auto drošību – vienmēr der arī pārliecināties, ka visas vērtīgās mantas ir paslēptas tā, lai spēkrats nekļūtu par vieglu mērķi zagļiem.

Ieradums vienmēr aizslēgt automašīnas durvis, aiztaisīt logus un paslēpt vērtīgās mantas var palīdzēt pasargāt sevi no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Novieto automašīnu gudrāk

Padomā divreiz pirms novietojiet automašīnu nomaļā vai mazpazīstamā vietā. Visdrošāk automašīnu ir novietot labi apgaismotās vietās, kur uzturas daudz citu cilvēku.

Bez šaubām – pat ja automašīna tiek novietota uz lielas un labi apgaismotas ielas, tomēr tik un tā pastāv zādzības risks. Līdzīgi ir ar stāvvietām pie mājokļiem – pat, ja dzīvo labā rajonā, visdrošāk tomēr savu spēkratu turēt garāžā.

Ieguldi labā pret aizdzīšanas tehnoloģijā

Vēl viens labs veids, kā parūpēties par sava auto drošību, ir ieguldīt labā pretaizdzīšanas tehnoloģijā. Jaunākie auto modeļi bieži vien jau ir aprīkoti kādu no šīm tehnoloģijām, bet tās iegādāties var arī katrs pats.

Viens no vienkāršākajiem variantiem, protams, ir signalizācijas ierīkošana, tomēr vērts padomāt arī par citiem drošības risinājumiem, piemēram, bloķēšanas ierīcēm, kas ierobežo auto stūres vai bremžu izmantošanu.

Izvēlies atbilstošu apdrošināšanu

apdrošināšanas birojs

Vēl viens veids, kā parūpēties par sava spēkrata drošību, ir iegādāties apdrošināšanas polisi.

Jāatgādina, ka OCTA, kas ir obligāta prasība ikvienam motorizētam transportlīdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē, sedz tikai tos zaudējumus, kas ar apdrošināto transportlīdzekli nodarīti citai personai vai tās mantai. Tas nozīmē, ka OCTA nesedz tos izdevumus, kas apdrošinātajam transportlīdzeklim radušies citu personu prettiesiskas darbības rezultātā. Tātad,  ja vēlies aizsargāt savu automašīnu, vērts noformēt KASKO polisi.

Atšķirība starp OCTA un KASKO ir. KASKO ir brīvprātīga apdrošināšana, kas sniedz tiešu labumu apdrošinātā transportlīdzekļa īpašniekam.

KASKO apdrošināšana paredz dažādus risku segumus:

  • Ceļu satiksmes negadījuma rezultātā radušos zaudējumus;
  • Automašīnas aplaupīšanu vai zādzību;
  • Transportlīdzekļa stiklojuma bojājumus;
  • Zaudējumus, kas radušies vandālisma rezultātā;
  • Zaudējumus, kas radušies uguns postījumu un dažādu dabas stihiju dēļ

Atkarībā no izvēlētā apdrošinātāja un tā piedāvājumiem, iespējams izvēlēties dažādus apdrošināšanas riskus – atkarībā no vajadzības un vēlmēm. KASKO polises cena atkarīga no vairākiem faktoriem – gan izvēlētā apdrošinātāja un polisē ietvertajiem riska segumiem, gan arī transportlīdzekļa veida, vecuma, reģistrācijas vietas, izmantošanas veida un citiem aspektiem.

Automašīna ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa daudziem. Un pat tad, kad ar to sanāk braukt mazāk, tik un tā ir svarīgi parūpēties par drošības jautājumiem, lai iztiktu bez nepatīkamiem pārsteigumiem un liekiem tēriņiem.