Auto apdrošināšana
Vai iegādāties auto apdrošināšanu var tikai auto īpašnieks?

Vai iegādāties auto apdrošināšanu var tikai auto īpašnieks?

Ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē, ir obligāti nepieciešama OCTA polise – sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana.

Kā jau vēstī pats nosaukums, tiek apdrošināts nevis transportlīdzeklis, bet gan tā īpašnieka civiltiesiskā apdrošināšana. Tas nozīmē, ka OCTA polise sedz tos zaudējumus, kas ceļu satiksmes negadījumā  ar konkrēto transporta līdzekli nodarīti trešajām personām vai to mantai.

Vai OCTA polises iegāde ir auto īpašnieka atbildība?

OCTA apdrošināšanu katram transportlīdzeklim iegādājas tā īpašnieks vai arī konkrētā transportlīdzekļa tiesīgais lietotājs. Ja transportlīdzeklis tiek izmantots darba vajadzībām, par OCTA polises noformēšanu atbildīgs ir konkrētā transportlīdzekļa īpašnieks. Tātad – ja darbinieks izmanto darba automašīnu, noformēt OCTA polisi ir darba devēja pienākums.

Jāņem vērā – ja īpašumā ir vairāki transporta līdzekļi, katram no tiem nepieciešama atsevišķa apdrošināšana.

Vēl kāda būtiska nianse – transportlīdzekļa pārdošanas gadījumā nepieciešams iegādāties jaunu OCTA polisi – pat tad, ja iepriekšējās polises derīguma termiņš vēl nav beidzies.

Ko kompensē OCTA polise?

OCTA polise kompensē gan materiālos un mantiskos, gan fiziskos zaudējumus:

  • Transportlīdzekļa bojājumus vai pilnīgu bojāeju;
  • Citai personai piederošu mantu bojājumu vai bojāeju;
  • Kaitējumu videi;
  • Izdevumus, kas radušies cietušo personu glābšanas laikā, kā arī, lai nogādātu viņus medicīnas iestādē;
  • Izdevumus par transportlīdzekļa evakuāciju no notikuma vietas;
  • Cietušo personu ārstēšanās izdevumus un pārejošo darba nespēju;
  • Cietušo personu paliekošu darba nespējas zudumu;
  • Kompensāciju bojāgājušo tuviniekiem, kā arī apbedīšanas izdevumu segšanu;
  • Cietušo personu traumu, sakropļojumu, invaliditāti

Ja ceļu satiksmes negadījumu izraisījušais transporta līdzeklis nav bijis apdrošināts, visus cietušajām pusēm radītos zaudējumus sedz transportlīdzekļa īpašnieks no saviem personīgajiem līdzekļiem.

Tāpat par braukšanu bez derīgas OCTA polises pienākas sods. Šo iemeslu dēļ ir svarīgi, lai pārbaudi OCTA regulāri un pārliecinies, ka tai nav beidzies derīguma termiņš.

Ko ņemt vērā iegādājoties OCTA polisi?

octa

OCTA polisi iespējams noformēt vairākās apdrošināšanas kompānijās. Ņemot vērā, ka OCTA polises darbības kārtību regulē OCTA likums, visi apdrošināšanas kompāniju piedāvājumi ir līdzīgi – var atšķirties tikai nianses (piemēram, dažādi papildu pakalpojumi), kā arī polises cena. Šī iemesla dēļ ir svarīgi salīdzināt vairākus variantus un tad pieņemt lēmumu par izdevīgākās polises iegādi. Lētas OCTAS nenozīmē sliktāku pakalpojuma kvalitāti – tas ir veids, kā ietaupīt.

Jāņem vērā arī, ka OCTA polises cenu ietekmē vairāki faktori – ne tikai apdrošinātāja cenu politika, bet arī tādi aspekti kā autovadītāja Bonus Malus klase, polises darbības termiņš, transportlīdzekļa veids, izlaiduma gads, reģistrācijas vieta.

Visērtāk dažādus OCTA polises piedāvājumus iespējams salīdzināt internetā. Turpat arī atradīsi izsmeļošu informāciju par OCTA apdrošināšanu, kā arī ērti varēsi noformēt savam transporta līdzeklim piemērotāko apdrošināšanu.