Uncategorized
Kas jāievēro, lai droši izmantotu internetu

Kas jāievēro, lai droši izmantotu internetu

Laikā, kad internets tiek plaši izmantots ne tikai izklaides vajadzībām, bet arī darbam un mācībām, svarīgi ievērot drošas lietošanas pamatprincipus. Īpaši svarīga ir tieši bērnu drošība interneta vidē. Bērni ir vismazāk aizsargātā sabiedrības daļa, tāpēc būtiski ir ne tikai pārrunāt drošību internetā, bet arī iepriekš parūpēties par to, lai bērns nespētu piekļūt vecumam neatbilstošām interneta vietnēm.  

 

Apskatīsim dažādus ieteikumus, kas jāievēro, lai interneta izmantošana būtu droša gan pieaugušajiem, gan bērniem.

 

Padomā pirms publicē

 

sociālie tīkli

 

Par savu drošību internetā lielā mērā esi atbildīgs Tu pats. Jebkurš foto, video, sociālo tīklu ieraksts vai informācija Tavā profilā ir publiska.

Tas nozīmē, ka ievietotais materiāls ir pieejams jebkuram citam interneta lietotājam, kurš savukārt to var izmantot ļaunprātīgu nodomu vadīts.

 

Atceries, ka ir lietas, kuras nekādā gadījumā nevajadzētu publicēt, piemēram:

 

  • Sava pašreizējā atrašanās vieta;
  • Dzīvesvietas adrese;
  • Dzimšanas dati;
  • Informācija par saviem bērniem;
  • Cita privāta informācija.

 

Visa augstāk minētā informācija var izrādīties ļoti noderīga krāpniekiem un citiem lietotājiem ar nelabvēlīgiem nodomiem. Padomā divreiz pirms publicē privāta tipa informāciju sociālajos tīklos!

 

Neatver svešas vēstules

Tik pat pierasta lieta kā sociālie tīkli mūsdienās ir e-pasts. Esam pieraduši tajā saņemt paziņojumus no sociālajiem tīkliem, rēķinus, reklāmas un citas lietotājam nekaitīgas lietas. Taču kā rīkoties, ja e-pastā pēkšņi parādās kāds ziņojums no Tev nepazīstama adresāta? Nekādā gadījumā never to vaļā – izdzēs to nelasītu. 

 

Īpaši uzmanīgam jābūt ar vēstulēm, kuras satur vienu vai vairākus pielikumus. Pievienotie faili var izrādīties inficēti ar kādu ļaunprātīgu vīrusu. Šie vīrusi visbiežāk ir veidoti, lai nozagtu citu lietotāju personīgo informāciju, piemēram, paroles un personas datus.

 

Kā indentificēt ļaunprātīgu vēstuli? Pievērs uzmanību adresātam.

Ļaunprātīgas vēstules sūtītāja adrese var šķist neloģiska vai saturēt būtiskas gramatikas kļūdas. Arī norādītais temats visbiežāk ir visai aizdomīgs un satur tādu tekstu kā ‘’esat laimējis loterijā’’ vai ‘’paziņojums par parādu’’. Esi modrs, neuzķeries uz šādām viltībām!

 

Padomā pirms lieto citu ierīci

 

drauga telefons

 

Ja steidzami nepieciešams atbildēt uz kādu e –pasta vēstuli, bet Tava ierīce ir izlādējusies, nesteidzies izmantot drauga vai kolēģa viedierīci. Visa Tevis ievadītā informācija, tajā skaitā paroles un personīgas dabas jautājumi, var saglabāties izmantotajā ierīcē. 

Atceries, ka Tu nevari būt drošs par to, cik un kādiem cilvēkiem Tava kolēģa klēpjdators vai mobilais telefons ir pieejams brīvai lietošanai.

 

Ja tomēr  nav iespējams izvairīties no svešas ierīces izmantošanas, ielāgo sekojošas lietas:

 

  • Izlogojies no sava profila nevis vienkārši aizver pārlūkprogrammu;
  • Ja redzi izvēlnes opciju saglabāt vai nesaglabāt ievadīto paroli, izvēlies to nesaglabāt.

 

Nesaglabā paroles 

Arī ikdienā, lietojot savu viedierīci, vajadzētu pieturēties pie paroļu nesaglabāšanas. Parole ir galvenais drošības līdzeklis, kas pasargā Tavu informāciju no krāpniekiem. Ļoti laba prakse, kuru piekopj tikai neliela daļa iedzīvotāju, ir paroles maiņa reizi 3 mēnešos. Tas palīdzēs pasargāt Tavus datus. 

Atceries, ka drošai  parolei vajadzētu saturēt gan burtus, gan ciparus, gan citas rakstzīmes.

 

Pasargā bērnus

 

bērns un internets

 

Ja Tavā mājsaimniecībā dzīvo arī nepilngadīgi bērni, par drošību internetā jāparūpējas rūpīgāk. Šeit, protams, neiztikt bez visu drošības priekšnoteikumu  pārrunāšanas. Lai papildus pasargātu bērnus no nevēlama un ļaundabīga satura internetā, ieteicams parūpēties par drošības uzstādījumiem.

 

Google meklētājprogrammā iespējams ieslēgt ‘’ Drošu meklēšanu’’. Šī opcija palīdzēs bērnam izvairīties no saskarsmes ar nepatīkamu saturu. Arī tādās lietotnēs kā ‘’Youtube’’ iespējams ieslēgt ierobežoto režīmu, lai bērna pieeja nepiemērotam saturam būtu liegta.

 

Atjauno antivīrusu 

Kad esi padomājis par savu un bērnu drošību, atceries arī par pašu ierīci. Lai nevēlams vīruss no kādas ne īpaši drošas saites nenonāktu Tavā datorā, regulāri atjauno antivīrusa programmu. Tas ir labākais veids, kā nodrošināt savas ierīces aizsardzību pret ļaunprātīgām vietnēm.

 

Interneta pieslēgums ir lielisks papildinājums mūsu ikdienai, taču jāatceras, ka tā piedāvātais saturs ir visai dažāds. Pievērs uzmanību gan saviem, gan bērnu interneta lietošanas paradumiem, lai izvairītos no nepatīkamiem atgadījumiem. 

Atceries, ka internets ir publiska vide, kurā, gluži kā pārvietojoties pa ietvi, ir jāievēro drošības pasākumi.