Nevar iedarbināt auto? – 5 Iemesli

Tiek pagriezta aizdedzes atslēga, iespējams, dzirdami daži klikšķi un tad.. nekā. Lielākā daļa autovadītāju kaut reizi dzīvē pieredzējuši situāciju, kad nevar iedarbināt auto. Nenoliedzami šāda situācija autovadītājam rada pamatīgu uztraukumu, galvā tiek pārskatīti neskaitāmi scenāriji, domājot, kas varētu būt salūzis un cik daudz finanses būs jāiegulda, lai novērstu radušās problēmas. Diemžēl problēmas ar auto iedarbināšanu var būt ne tikai ziemā zemās gaisa temperatūras dēļ, un, tā kā tā ir bieži sastopama problēma, ikvienam autovadītājam vienmēr vajadzētu zināt, ko darīt šādā situācijā.

Šajā rakstā esam apkopojuši 5 iemeslus, kāpēc nevar iedarbināt auto – turpiniet lasīt, lai vajadzības gadījumā zinātu, kas ir pie vainas un kā to novērst!

Kāpēc nevar iedarbināt automašīnu? – 5 Izplatītākie iemesli

  • Izlādējies/bojāts akumulators

auto akumulators

Viens no populārākajiem iemesliem, kāpēc nevar pielaist auto – auto ir izlādējies akumulators. Tas var notikt dažādu iemeslu dēļ, piemēram, izdarbinātam auto atstātas ieslēgtas apgaismes ierīces. Ņemiet vērā – ja auto nevar iedarbināt tādēļ, ka izlādējies akumulators, var būt arī novērojamas citas ar to saistītas problēmas: nedarbojas auto elektronika, apgaismes ierīces, radio. Par laimi, akumulatoru iespējams salīdzinoši ātri un vienkārši uzlādēt, izmantojot citu auto ar uzlādētu akumulatoru un uzlādes vadus un automašīnas savstarpēji savienojot. Lai uzreiz atkārtoti nepiedzīvotu situāciju, kad auto nevar iedarbināt, pēc uzlādes ar vadiem auto darbiniet vismaz 20-30 minūtes. Lai akumulators uzlādētos pietiekami, ja ir iespējams, dodieties īsā izbraucienā.

Tāpat automašīnas akumulators var būt arī bojāts. To sapratīsiet, ja, cenšoties uzlādēt akumulatoru, tas nelādēsies. Diemžēl regulāra akumulatora uzlāde ir īslaicīgs risinājums un agrāk vai vēlāk to nākas nomainīt. Ņemiet vērā – par jauna akumulatora iegādi jāsāk domāt jau tad, kad secināt, ka iedarbināt auto kļūst arvien sarežģītāk.

  • Problēmas ar degvielas sistēmu

problēmas ar degvielas sistēmu

Varētu likties smieklīgi, taču, ja auto nevar iedarbināt, varbūt Jūs gluži vienkārši esat aizmirsis uzpildīt degvielu? Ikdienas steigā var gadīties nepamanīt degvielas indikatoru un aizbraukt garām degvielas uzpildes stacijai. Turklāt, lielai daļai autovadītāju ir ieradums braukt līdz brīdim, kad bāka ir teju vai pilnībā tukša. Lai automašīnu atkal varētu iedarbināt, dodieties uz tuvāko degvielas uzpildes staciju, kur, izmantojot kanniņu, piepildiet degvielas tvertni! 

Ja tomēr degviela ir uzpildīta, iespējams, pie vainas varētu būt citas problēmas ar degvielas sistēmu, piemēram, aizsērējis degvielas filtrs vai saplīsušas degvielas padeves caurules. Ja neorientējaties automašīnas degvielas sistēmas uzbūvē un darbībā, taču ir nojauta, ka tieši tas ir pie vainas, nogādājiet automašīnu pie speciālista, kas servisā par to parūpēsies. Varētu likties pretēji, bet novērst šādas problēmas ir salīdzinoši vienkārši, kā arī šādu problēmu novēršanai nav nepieciešams pamatīgs finansiāls ieguldījums.

  • Problēmas ar starteri

problemas ar auto starteri

Kā iespējams nojaust pēc detaļas nosaukuma, starteris ir atbildīgs par auto motora iedarbināšanu. Līdz ar to, ja starteris ir bojāts, pašsaprotami, ka auto nevar iedarbināt. Par laimi, startera problēmas iespējams diezgan vienkārši identificēt – ja, pagriežot atslēgu, dzirdams viens klikšķis, savukārt motors nestartējas, vainīgs, visticamāk, tieši starteris. Šādā gadījumā nepieciešams startera remonts vai arī maiņa. Visbiežāk šādās situācijās tiek konstatēts, ka ir bojāts vai saplīsis startera strāvas padeves relejs.

Lai potenciālās startera problēmas spētu novērst jau laicīgi, starteris jānogādā remontā jau tad, ja ir nepieciešami vairāk kā 5 klikšķi, lai iedarbinātu automašīnu. Ņemiet vērā – starteri ieteicams remontēt vai arī nomainīt ik pēc aptuveni nobrauktiem 100 000 km.

  • Bojāta aizdedzes atslēga

bojata auto atslega

Iespējams, ka automašīnu nav iespējams iedarbināt tādēļ, ka tai ir bojāta aizdedzes atslēga. Ja, pagriežot aizdedzes atslēgu, auto motors nedarbojas, neuztraucieties un nesteidzieties uz servisu pie speciālista – sākumā izmēģiniet iedarbināt auto ar rezerves atslēgu! Ja tas izdodas, ņemot līdzi abas atslēgas dodieties pie speciālista, kas pārbaudīs un salabos galveno automašīnas aizdedzes atslēgu.

Taču esiet uzmanīgs un nesajauciet aizdedzes atslēgu ar slēdzeni, kas arī var būt vainīga pie tā, ka automašīnu nav iespējams iedarbināt. Kā saprast, ka problēmas ar iedarbināšanu rada tieši slēdzene? Ja automašīnas elektronika, t.sk. radio un apgaismes ierīces, darbojas kā parasti, taču atslēgas pagriešana ir sarežģīta nekā parasti. Šādā gadījumā, visticamāk, vainīgs slēdzenes cilindrs.

  • Aktīvs stūres bloķēšanas mehānisms

Aktīvs stūres bloķēšanas mehānisms

 

Ja nav iespējams iedarbināt automašīnu, problēma var būt arī pavisam vienkārša, kā aktīvs stūres bloķēšanas mehānisms. Tas aktivizējas tad, ja mēģināt pagriezt automašīnas stūri un izkustās riepas, kamēr automašīna nav iedarbināta. Tādā gadījumā nav iespējams pagriezt aizdedzes atslēgu. 

Skan sarežģīti, taču risinājums ir ļoti ātrs un vienkāršs – gadījumā, ja nostrādājis stūres bloķēšanas mehānisms, pagrieziet stūri pa kreisi un pa labi. Izdarot un atkārtojot šādas kustības ar stūri vairākkārt, mehānismam vajadzētu izslēgties, un aizdedzes atslēgu varēs pagriezt kā ierasts.

 

Piedzīvot situāciju, kurā automašīnu nevar iedarbināt, nav patīkami, taču agri vai vēlu to piedzīvo ikviens autovadītājs. Ja arī Jūs esat nonācis šādā situācijā, centieties saglabāt mieru – sākumā centieties saprast iemeslu, kādēļ automašīnu nevar iedarbināt, un tikai tad pievērsieties tam, kā radušos problēmu novērst un kādu ieguldījumu tas prasīs. 

Lai spētu laicīgi novērst potenciālās problēmas, par savu automašīnu rūpējieties atbildīgi un regulāri, ne tikai tad, kad to nevar iedarbināt! Neaizmirstiet arī par tādu svarīgu lietu kā auto apdrošināšana, kas ir obligāta – pie mums, Octas.lv, pieejama OCTA polise un arī KASKO apdrošināšana. Ienāciet un izvēlieties sev un save automašīnai labāko!