Auto uzturēšana
Kad jāmaina vasaras riepas?

Kad jāmaina vasaras riepas?

Katrs atbildīgs autovadītājs zina, ka auto riepas ir jāmaina divas reizes gadā. Drošība ir pirmajā vietā, tādēļ ir svarīgi zināt, kad būtu ieteicams riepas mainīt uz sezonai atbilstošām. Iestājoties aukstajam laikam, autovadītāji mēdz atcerēties par ziemas riepām, tomēr, kad būtu vispareizākais laiks automašīnas riepas mainīt uz vasaras riepām?

  • Ir svarīgi uzsvērt, kādēļ atbilstošu vasaras riepu nomaiņa ir būtiska un kā tas ietekmē drošību un komfortu. Vasaras riepas ir piemērotas tieši vasarai – gan sausiem, gan mitriem autoceļiem un temperatūrai, kas nav zemāka par +7 grādiem.
  • Nenomainot ziemas riepas uz vasaras riepām, ziemas riepas var tikt neatgriezeniski sabojātas, paātrinoties to nodilumam, kā arī, degvielas patēriņš būs lielāks un braukšana, salīdzinoši ar vasaras riepām, skaļāka.

Vasaras Riepu Īpatnības

  • Vasaras periodā vasaras riepas nodrošina labāku saķeri ar ceļa segumu, tās ir krietni stingrākas, bet tās nav drošas ziemas apstākļiem – zemākai temperatūrai, sniegam un ledum.
    Autovadītāji bieži mēdz izvēlēties vissezonas riepas, tomēr tas nav ieteicams. Izvēloties un braucot ar vissezonas riepām vasarā, tās nodils ievērojami ātrāk nekā vasaras riepas, un nebūt nav piemērotas Latvijas mainīgajiem laikapstākļiem. Lai izvairītos no liekām galvassāpēm, ir vērts iegādāties kvalitatīvas vasaras riepas vasarai, kā arī kvalitatīvas riepas ziemas periodam.
  • Vasaras riepu priekšrocības ir acīmredzamas – drošāka, klusāka braukšana vasarā un pat degvielas patēriņa ekonomija. Pareizi rūpējoties par vasaras riepām, tās kalpos krietni ilgāk un spēs nodrošināt kvalitatīvu un komfortablu braukšanu tieši vasaras periodā. Salīdzinot ar ziemas riepām, vasaras riepas nedrīkst būt ar radzēm. Riepas ar radzēm ir atļauts izmantot no 1. oktobra līdz 1. maijam.

No kura datuma jāmaina vasaras riepas?

Latvijas likumdošanā noteikts, ka no 1. decembra līdz 1. martam ziemas riepas ir obligātas. Savukārt, vasaras riepas ir obligātas no 1. maija līdz 1. decembrim. Ja laikapstākļi to atļauj, ziemas riepas mainīt uz vasaras riepām var jau no 1. marta. Taču jāatceras, ka laikapstākļi Latvijā ir neparedzami. Ziema reizēm mēdz ievilkties un, ja temperatūra ir zemāka par ieteicamajiem +7 grādiem, ceļi vēl mēdz būt apledojuši, un tad ziemas riepu nomaiņa var tikt atlikta līdz 1. maijam.

Kāds ir laika periods, kurā var izmantot vasaras riepas?

Sākoties pavasarim, riepas ir jāmaina uz kvalitatīvām vasaras riepām. 

Sākot ar 1. decembri, vasaras riepas ir jāmaina uz ziemas riepām. Braukšana ar vasaras riepām ziemas periodā būtiski apdraud tavu un citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību.

Pareizais Laiks Riepu Maiņai

  • Sekojot līdzi laikapstākļiem, var saprast, kad būtu vispiemērotākais laiks veikt riepu maiņu. Kad gaisa temperatūra nemainīgi ir augstāka par +8 grādiem, ir laiks ziemas riepas mainīt uz vasaras riepām, jo ceļu segums ir tām piemērots. Ir maldīgs priekšstats par vasaras riepu piemērotību lietainā laikā, tomēr kvalitatīvas vasaras riepas ir labākā izvēle šādiem laikapstākļiem. Vasaras riepas ir speciāli veidotas tā, lai būtu laba saķere gan sausā, gan lietainā laikā.
  • Ja neesi pārliecināts par piemērotāko laiku riepu nomaiņai, drošāk ir vadīties gan pēc likumdošanā noteiktajiem datumiem, gan laikapstākļiem, gan sekojot līdzi aktuālajai informācijai par riepu nomaiņu. Riepu nomaiņu vari uzticēt autoservisam, tomēr tas ne vienmēr ir iespējams. Ieskaties, kā pareizi veikt riepu nomaiņu saviem spēkiem, ja rodas tāda nepieciešamība.

Riepu Stāvokļa Pārbaude

  • Ir būtiski sekot līdzi riepu kvalitātei – nedz ziemas, nedz vasaras riepas nav mūžīgas. Riepas ir vēlams mainīt uz jaunām ik pa trīs vai četriem gadiem, taču tas ir atkarīgs no dažādiem faktoriem.
  • Minimālais riepu protektora dziļums ir atkarīgs no sezonas. Jaunu riepu protektora dziļums ir aptuveni 8 mm, un ir svarīgi tam sekot līdzi. Protektora dziļumam sasniedzot 4 mm dziļumu, ir steidzami jādomā par riepu nomaiņu, un to nav vēlams atlikt līdz pēdējam brīdim. Braukt ar ziemas riepām, kuru protektora dziļums ir zemāks par 4 mm, nedrīkst. Savukārt, vasaras riepu minimālais protektora dziļums ir 1.6 mm. Svarīga ir arī riepu spiediena pārbaude, kuru ir iespējams veikt gan degvielas uzpildes stacijās, gan arī autoservisā, veicot transportlīdzekļa apkopi. Tam ir vēlams sekot līdzi vismaz reizi mēnesī un spiediena pārbaudi veikt visām riepām.

Drošība

  • Diemžēl, nepiemērotas un nolietotas automašīnas riepas ir neskaitāmu auto avāriju cēlonis. Braucot ar vasaras riepām ziemas periodā, pēc atļautā 1. decembra, būtiski palielinās auto avāriju risks, kā arī tava un citu satiksmes dalībnieku drošība. Ziemas riepas garantē saķeri, ja ceļš ir apledojis vai pārklāts ar sniegu – vasaras riepas to nodrošināt nevar. Savukārt, braucot ar ziemas riepām vasaras periodā, pie lielāka ātruma tās var sākt slīdēt, kas savukārt samazina bremzēšanas efektivitāti, palielinot bremzēšanas ceļu. Lai no tā izvairītos, automašīnai ir obligāti jābūt aprīkotai ar sezonai atbilstošām riepām, kā arī jāseko līdzi protektoru nodilumam un riepu spiedienam.

Riepu Glabāšana

Ja auto riepas ir nolietotas un ir pienācis laiks riepas mainīt, tās nevajadzētu krāt un atlikt citai sezonai – tās noteikti vairs nebūs derīgas. Ja neesi pārliecināts, kur nodot vecās auto riepas, tās ir ieteicams nodot atbilstošos pieņemšanas punktos.

Sekojot līdzi ieteikumiem un auto riepu kvalitātei, braukšana būs komfortablāka un drošāka. Ievērojot noteikumus un atceroties par riepu nomaiņu laikus, laikam ejot, tā kļūs par veselīgu rutīnu un riepu nomaiņa netiks atlikta līdz pēdējam brīdim.

  • Atceries, ka mainīt riepas uz vasaras riepām vari jau no 1. marta, ja laikapstākļi tam ir atbilstoši un vasaras riepu protektoru dziļums ir vismaz 1.6 mm. Taču, vasaras riepas ir obligāti jāmaina no 1. maija. Svarīgi atcerēties, ka no 1. decembra, riepas jāmaina, atbilstoši sezonai, – uz ziemas riepām. 
  • Ja kādu iemeslu dēļ riepas vairs nevar droši pildīt savas funkcijas, tās ir obligāti jāmaina. Nolietotās automašīnas riepas ir jānodod speciālos riepu nodošanas punktos vai autoservisos.
  • Esi atbildīgs autovadītājs un seko līdzi drošībai uz ceļa un auto riepu kvalitātei!