Auto uzturēšana
Akumulatora uzlāde: Kā to pareizi veikt?

Akumulatora uzlāde: Kā to pareizi veikt?

Daudziem ir nācies piedzīvot situācijas, kad vēloties iedarbināt automašīnu, kas vēl vakar darbojās, šodien vairs “nelec”. Īpaši bieži tas notiek ziemā. Parasti šī problēma ir saistīta ar auto akumulatoru, kas izlādējas. Par laimi, situāciju var labot, jo auto bateriju iespējams uzlādēt.

Lai arī šo darbu varam veikt pašu spēkiem, jāņem vērā vairāki svarīgi padomi, lai lādēšanas process tiktu veikts pareizi un droši.

Kādos gadījumos visbiežāk nepieciešams uzlādēt akumulators?

  • Ja automašīna ilgāku laiku nav izmantota – ilgstoša dīkstāve nenāk par labu nevienai auto detaļai, tai skaitā akumulatoram, jo tā uzlādes līmenis samazinās. Arī mašīnas iedarbināšana uz 10 minūtēm šo problēmu neatrisinās, un būs vajadzīga lādēšana. Par nepieciešamību uzlādēt vai pārbaudīt bateriju var liecināt arī attiecīgi auto paneļa simboli, kuriem jāseko līdzi.
  • Ja auto akumulators ir pilnībā izlādējies un transportlīdzekli nav iespējams iedarbināt – šī ir problēma, ar kuru nereti sastopamies aukstās ziemās, taču visbiežāk to var atrisināt vienkārša akumulatora uzlāde;
  • Profilaktiskiem nolūkiem – lai arī mūsdienu tehnoloģiju sniegtās iespējas nodrošina ilgāku akumulatora darbību, lai pagarinātu baterijas kalpošanas laiku, divas reizes gadā – rudenī un pavasarī, ieteicams veikt profilaktisku akumulatora uzlādēšanu.

Kāpēc jāveic profilaktiska akumulatora uzlāde?

profilaktiska akumulatora uzlāde

Viens no jautājumiem, ko nereti uzdod auto īpašnieki, ir, kādēļ manam spēkratam jāveic akumulatora uzlādēšana, ja tas līdz šim ir darbojies bez problēmām? Ja automašīnas akumulators ir nesen iegādāts, dzinēja iedarbināšanu varēs paveikt arī tad, ja baterija ir gandrīz tukša. Savukārt, ja akumulatoru izmanto vairākus gadus, ar laiku var just, ka auto piestartēšana notiek gausāk. Jaunu akumulatoru uzlādes līmeni noteikt pēc šādas metodes ir grūti.

Auto akumulatoru ik pa laikam būtu ieteicams uzlādēt, jo, ja ilgstoši izmantosim to pa pusei uzlādētu, ievērojami samazināsim kalpošanas ilgumu. Tieši profilaktiskās lādēšana ir tā, kas spēj ietekmēt, vai Tavas automašīnas akumulators spēs pildīt savu funkciju vien divus līdz trīs gadus vai pat piecus gadus.

Svarīgas lietas, kas jāatceras pirms akumulatora uzlādes

  • Ir divi galvenie akumulatoru uzlādes veidi – izmantojot lādētāju vai donoru (citu auto). Jebkurā no gadījumā jāatceras, ka, lai arī uzlādes procesu ir iespējams veikt pašu spēkiem, jābūt īpaši uzmanīgiem un jāseko norādēm, kurās secīgi aprakstīti procesa soļi.
  • Automašīnas akumulatoru drīkst lādēt tikai labi vēdināmās, sausās vietās. Ja izvēlies to darīt telpās, pārliecinies, ka tajās neatrodas citi cilvēki. Veicot mašīnas baterijas uzlādi, šajā procesā var izdalīties sprādzienbīstamā ūdeņraža gāze. Tādēļ parūpējies, lai uzlādēšanai izvēlētos drošu vietu.
  • Pirms sāc uzlādēt akumulatoru, lieto izturīgus cimdus, atbilstošu apģērbu un aizsargbrilles. Izmantojot svina skābes akumulatorus, ir jābūt īpaši piesardzīgiem, lai neizšļakstītu tajos esošo elektrolītu.
  • Pārbaudi, kādā stāvoklī ir termināļi. Ja parādījusies korozija, notīri nosēdumus, izmantojot stiepļu birsti. Tāpat uz termināļiem var atrasties balsts pulveris, kas ir sakaltusi sērskābi. To nekādā gadījumā neaiztiec ar plikām rokām un nemēģini nopūst, jo skābe ir cilvēkam bīstama. Sērskābes nosēdumus var mēģināt notīrīt tad, ja esi uzvilcis aizsargapģērbu un izmanto mitru lupatiņu ar dzeramo sodu.
  • Pirms sāc akumulatora uzlādi, attaisi tā šūnu vāciņus (ja tādi pastāv). Šis solis nepieciešams uzlādes procesā izdalītās ūdeņraža gāzes izlaišanai, pasargājot bateriju no uzsprāgšanas riska.
  • Nodrošini to, lai vadi vai “krokodili” nesaskartos, kā arī vienlaikus neturi rokās “krokodilus” vai pretēju polu vadus. Šāda rīcība var beigties ar nopietniem apdegumiem, elektrošoku vai pat sprādzienu. Ja pretēji lādēti vai “krokodili” saskarsies vai atradīsies tuvu viens otram, notiks izlādes process un var rasties dzirkstele, kas ir īpaši bīstama iepriekš minētās ūdeņraža gāzes klātbūtnes dēļ.

Kā uzlādēt akumulatoru ar lādētāju? Soli pa solim

Kā uzlādēt akumulatoru

Ja akumulatora lādētāju esi nopircis vai aizņēmies no kāda cita, pievērs uzmanību tā modelim. Vecākiem modeļiem var nebūt pieejama automātiskā izslēgšanās opcija, un tas nozīmē, ka nāksies pašam sekot līdzi mērījumiem un atvienot lādētāju, lai akumulators netiktu pārlādēts. Tāpēc labāka izvēle būs mūsdienīgāks lādētājs, kam ir iebūvēta šī funkcija, kas nodrošina automātisko izslēgšanos, kad akumulators ir uzlādēts.

Ķersimies klāt pašam procesam:

  1. Pārbaudiet, ka lādētājs ir izslēgts, ierīces iestatījumi ir noregulēti uz “nulli”, un tā nav pieslēgta pie strāvas;
  2. Pārliecinies, ka atslēgas stāvoklis auto aizdedzē nav pagriezts ne par kādu iedaļu, un mašīna pilnībā ir izslēgta;
  3. Pieslēdz lādētāja pozitīvo (sarkano) spaili akumulatora pozitīvajam polam (sarkanā krāsā, ar + zīmi);
  4. Pieslēdz lādētāja negatīvo (melno) spaili akumulatora negatīvajam polam (melnā krāsā, ar – zīmi);
  5. Lādētājs jāpievieno strāvai;
  6. Pēc tam ieslēdziet lādētāju un noregulējiet tā režīmu uz ilgstošo vai ātro uzlādi. Ja iespējams, iesakām dot priekšroku ilgstošajai uzlādei, kas izmanto nelielu jaudu, saudzējot akumulatoru un paildzinot tā mūžu. Tāpat ar lēno režīmu saglabāsi akumulatoru atbilstošā stāvoklī, ja ārā ir zema temperatūra, vai, ja transportlīdzeklis ir ilgi stāvējis nelietots. Savukārt ātrā uzlāde labāk derēs tad, ja akumulators ir pilnībā tukšs
  7. Ja nepieciešams, jānoregulē arī akumulatora spriegums. Motocikliem un vieglajiem auto tie būs 12 volti (V), motorolleriem – 6 un kravas auto – 24 V;
  8. Ja nepieciešams, būs jāseko līdzi, kad akumulatoru atvienot. Ja vēlies zināt, cik ilgi jālādē auto akumulators, tad ņem vērā, ka ātrā uzlādēšana parasti aizņem aptuveni 15 minūtes, bet lēnā uzlāde var ilgt pat vienu stundu vai vairākas stundas;
  9. Kad uzlādēšana beigusies, ierīce jāizslēdz un jāatvieno no elektrības;
  10. Pēc tam atvienojiet negatīvo akumulatora vadu un tad pozitīvo vadu. Pēc brīža auto veikt dzinēja iedarbināšanu.

Kā uzlādēt akumulatoru ar donoru (citu auto)?

Kā uzlādēt akumulatoru ar donoru

Šī metode, ko dēvē arī par “piepīpēšanu”, noderēs gadījumos, ja nepieciešama ātra auto baterijas uzlādes līmeņa paaugstināšana, piemēram, esot uz ceļa vai citur. Pirms tiek sākta uzlādēšana, pārbaudiet, ka abi akumulatori ir labā stāvoklī – tiem nav plaisu, bojājumu un noplūžu.

Esi uzmanīgs, veicot turpmāk aprakstītās darbības, jo nepareizi savienoti akumulatori var radīt lielus izdevumus, gluži kā tad, ja brauc bez OCTA un izraisi negadījumu. Ķersimies klāt uzlādei:

  1. Novietojies automašīnas tuvu vienu otrai, lai akumulatorus var viegli savienot, vienlaikus parūpējoties, lai vadi un “krokodili” tiek novietoti atstatus;
  2. Abas automašīnas jāizslēdz un jāatstāj “neitrālajā” ātrumā;
  3. Uzvelc gumijas cimdus un sāc ar uzlādēto jeb “donora” akumulatoru. Pievieno pozitīvo spaili (sarkano) pie donora pozitīvā (+) pola un savieno to ar izlādētā akumulatora pozitīvo termināli;
  4. Pievieno negatīvo (melno) spaili donora negatīvajam terminālim un savieno to ar nekrāsotu metāla virsmu (dzinēju), tuvāk starterim un tālāk no akumulatora;
  5. Pēc donora auto iedarbināšanas atstāj to tādā stāvoklī vismaz piecas līdz desmit minūtes;
  6. Tad pamēģini iedarbināt auto ar tukšo bateriju. Ja tas neizdodas, turpini lādēt vēl piecas minūtes un mēģini atkal;
  7. Kad iedarbināšana izdodas, atvienojiet negatīvo spaili no izlādētā akumulatora un pēc tam no donora. Tās pašas darbības veic ar pozitīvo spaili;
  8. Pēc tam dodies vismaz 15 minūšu garā braucienā, lai auto akumulators tiktu uzlādēts.

Kā redzi, auto veikt akumulatora uzlādi ar “donora” vai lādētāja palīdzību nemaz nav tik sarežģīti, taču ir jāievēro daži piesardzības pasākumi.