Droša braukšana
4 lietas, kas būtiski ietekmē Tavu drošību pie auto stūres

4 lietas, kas būtiski ietekmē Tavu drošību pie auto stūres

Automašīnas vadīšana ir ļoti atbildīgs darbs, kas no šofera prasa uzmanību un koncentrēšanās spējas. Tomēr, lai arī visi šoferi to ļoti labi zina, daudzi aizmirst pamata lietas, kuras var ietekmēt drošību vadot auto. Šajā rakstā pieskarsimies četriem aktuāliem un bīstamiem faktoriem, kas jebkuru šoferi auto vadīšanas laikā var ietekmēt.

Nogurums

Ne velti CSDD rīko valsts līmeņa sociālās kampaņas, jo diemžēl sabiedrībā sēsties pie stūres nogurušam un braukt vairākas stundas naktī pa vienmuļu ceļu ir tikpat bīstami kā sēsties pie stūres alkohola reibumā.

Pēc CSDD veiktās aptaujas, 40 % šoferu, kuriem fiksēts augsts iemigšanas risks, uzskata, ka viņiem nav problēmu vadīt automašīnu. Autovadītājs, kam ceļš nemainās, proti, ir taisns un vienveidīgs, ātri var nogurt un zaudēt fokusu uz ceļu, tāpēc, ja jūti, ka esi tiešām noguris, vai Tev nāk miegs, labāk piestāj un atpūties, vai iemiedz uz 20 minūtēm! Šāda neliela atpūta var izglābt Tavu dzīvību, tomēr ņem vērā, ka zinātniski pierādīts, ka pēc 20 minūtēm sākas dziļais miegs un var rasties sajūta, ka esi vēl vairāk noguris un neizgulējies, tāpēc izvēlies atpūtu vai nu līdz 20 minūtēm vai kārtīgāku atpūtu uz pāris stundām.

Tāpat, ja jūti nelielu nogurumu, braucot ar auto, vari vispirms atvērt logu, lai ienāk svaigs gaiss, vai paņemt ko graužamu, tomēr vislabāk ir piestāt ceļa malā un vismaz nedaudz, bet atpūsties un izstaipīties.

Telefona lietošana pie stūres

Nav lielāka uzmanības noņēmēja pie auto stūres kā telefona lietošana. Sarunas laikā pa telefonu autovadītājs var aizdomāties par sarunas tematu, bet situācija uz ceļa var izmainīties sekunžu laikā. Tāpat arī ar sociālo tīklu un SMS rakstīšanu pie stūres – vai skata novēršana no ceļa ir droša, un esi pārliecināts, ka attiecīgajā sekundē, kad novērsīsies, piekršā neizskries kāds bērns vai dzīvnieks?

Piesprādzēšanās

Ja auto pārvietojas ar aptuveni 90 km/h un notiek avārija, tad trieciena spēks pieaug līdz pat 6 tonnām – tas ir tāds trieciens, it kā uzkristu virsū zilonis vai nīlzirgs. Pēc CSDD datiem nepiesprādzēšanās ir biežākais nāves iemesls ceļu satiksmes negadījumos aiz ātruma pārsniegšanas.

Vai tiešām drošības jostas pielietošana atrodoties automašīnā ir tik nepatīkama un neierasta lieta ikdienas paradumos, lai ar to maksātu ar savu vai auto esošo pasažieru nāvi? Saprotams, ka mēs katrs esam pārliecināti, ka ar mums nekad nekas slikts nenotiks – tas notiek tikai ar citiem, tomēr mēs aicinām ievērot drošību, kam jābūt pirmajā vietā jebkādos apstākļos. un jebkurā laikā atrodoties automašīnā.

Drošības josta attiecas ne tikai uz šoferi, bet arī uz blakussēdētāju un aizmugurējo sēdekļu pasažieriem. Avārijas gadījumā no aizmugures cilvēks ar triecienu var izlidot caur priekšējo logu, bet no tā var izvairīties esot piesprādzētam.

Lietu meklēšana salonā

Vai Tev kā šoferim ir bijusi situācija, kad gribas ko apēst vai paņemt no somiņas, bet tā stāv aizmugurējā sēdeklī? Cik bieži šīs paņemamās lietas dēļ Tu esi pilnībā apturējis auto un paņēmis to, nevadot mašīnu? Diemžēl bieži vien šoferi mēģina abas šīs lietas apvienot- vadīt auto un mēģināt paņemt vai atrast lietas, kas atrodas tālāk, un tas ir kritisks moments autovadītāja un citu satiksmes dalībnieku drošībai.

Atceries, ja Tu būsi izraisījis avāriju, tad OCTA polise un apdrošināšana uz Tava auto bojājumiem neattieksies, tieši pretēji, OCTA polise var pazemināt Tavu bonusa klasi par šādām avārijām un nedrošu braukšanu, jo būsi kļuvis par bīstamāku ceļu satiksmes dalībnieku.

Tāpēc esi vērīgs un koncentrējies esot pie auto stūres!