Auto uzturēšana
Kā parūpēties par savu automašīnu arī vasarā?

Kā parūpēties par savu automašīnu arī vasarā?

Velti domājam, ka beidzoties ziemas sezonai, rūpes par auto varam atstāt novārtā, kā arī pamatīgi ietaupīt uz auto mazgāšanas vai riepu maiņas fona. Jāatceras, ka auto prasa arī sevišķu uzmanību, iestājoties siltajam laikam – jāseko līdzi riepu izdiluma pakāpei, jārūpējas par auto karkasa un salona, kā arī vējstiklu tīrību, jāseko līdzi kondicionēšanas sistēmas pareizai funkcionēšanai un regulāri jāatjauno dzesēšanas šķidruma līmenis.

Bieži vien tiek uzskatīts, ka vasara ir piemērots laiks, lai veiktu auto mazgāšanu brīvā dabā, tomēr jāatceras, ka to var darīt vien tam paredzētās vietās, un šī nosacījuma neievērošana draud ar paprāvu naudas sodu. Tāpēc vasara nebūt nav tas periods, kad palaist grožus vaļīgāk auto apkopes jautājumos, gluži pretēji – vienmēr jābūt modram un jāievēro daži sezonai atbilstoši nosacījumi tā, lai neradītu draudus savam auto un citiem satiksmes dalībniekiem.

Vislielākais drauds auto tehniskajam stāvoklim ir karstums, tāpēc liela vērība jāpievērš auto temperatūrai salonā, jo karstuma ietekmē palielinās slodze uz automašīnas akumulatoru un dzesēšanas iekārtu.

Lielisks veids, kā ātri atdzesēt automašīnu, ir uzsākt braukt ar atvērtiem logiem tik ilgi, līdz temperatūra auto salonā sasniedz līdzvērtīgu temperatūru ārpusē esošajai. Tad gan būtu laiks visus logus aizvērt un ļaut darboties kondicionēšanas sistēmai, jo šādā veidā temperatūra zemāka vairs nekritīsies.

Nekad nevajadzētu kopā jaukt ziemas un vasaras vējstikla šķidrumus. Bieža prakse ir vienkārša ūdens izmantošana vējstikla tīrīšanas šķidruma vietā, tādejādi daudzi autovadītāji mēģina ekonomēt. Tomēr jāatceras, ka ne velti šie šķidrumi tiek ražoti katrai sezonai atsevišķi, katram no tiem ir sava specifika.

Sevišķi karstā, vasarīgā laikā, kad vējstiklu var noklāt putekļi un knišļi, kā arī pārsteigt lietus, uz šī līdzekļa rēķina noteikti nevajadzētu ekonomēt. Laba redzamība ir drošas braukšanas pamats, un ar to lieku reizi nevajadzētu riskēt, tādēļ iegādājieties sezonai atbilstošu vējstiklu šķidrumu! Turklāt jāatceras, ka izvēloties nekvalitatīvu vai sezonai neatbilstošu šķidrumu, tiek bojāts ne tikai pats vējstikls, bet arī tīrāmās slotiņas.

Vienmēr laicīgi jāpārbauda dzesēšanas šķidruma līmenis, jo karstuma ietekmē tas bieži vien tiek patērēts vairāk. Jo biežāk tas tiks pārbaudīts un papildināts, jo labāk.

Lai pasargātu savu auto no spilgtiem saules stariem un pārkaršanas, novieto automašīnu ēnas pusē. Tas krietni atslogos auto salonu un auto sistēmas no pārkaršanas un pārliekas degvielas, eļļu un šķīdumu iztvaikošanas.

Bieži vien maldīgi tiek uzskatīts, ka ziemas riepas der arī vasaras apstākļiem, tomēr tā nav. Jāņem vērā, ka vasaras riepas ir izstrādātas ar pavisam citādu gumijas sastāvu, un īpašas rievas veidotas tā, lai tās būtu piemērotas braukšanai gan sausos, gan lietainos apstākļos, veidojot labāku saķeri ar ceļa segumu, tādēļ noteikti vajadzētu sekot līdzi automašīnas riepu nomaiņai, kas atilstoša sezonai.

Atbilstošu vasaras riepu iegāde tāpat atslogos arī degvielas izdevumu, jo, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, tās tiek radītas tā, lai pēc iespējas samazinātu riepu nodilšanas risku un rites pretestību, tādejādi degviela tiek patērēta mazākos apjomos.

Nevajadzētu arī aizmirst par savlaicīgu auto apdrošināšanu un ievērot obligātās auto apdrošināšanas termiņus, kas pasargās no liekiem tēriņiem, ja gadījies nonākt kādā satiksmes negadījumā. Lieki netērējot laiku, to ātri var izdarīt mūsu mājaslapā, kur pieejams lietošanā ērts octa kalkulators. Vajadzīgo lauciņu aizpildīšana neprasīs vairāk par 5 minūtēm, un polisi iespējams noformēt arī mazākam laika sprīdim un saņemt to savā e-pastā jau pēc pāris minūtēm.

Kalkulators ir ļoti ērts lietošanā, un lai to aizpildītu nepieciešams aizpildīt vien pāris lauciņus, kuros jānorāda transportlīdzekļa valsts numurs un reģistrācijas apliecības numurs, jāizvēlas apdrošināšanas termiņš, jānorāda personīgie dati un jāizvēlas apmaksas veids.