Auto uzturēšana
7 padomi auto disku kopšanai

7 padomi auto disku kopšanai

Iegādājoties jaunu auto disku komplektu, ir vēlme domāt, ka tie kalpos gadiem un vēl pēc krietna laika izskatīsies tikpat satriecoši.

Laipni lūdzam reālajā pasaulē – diski kļūst netīri, saskrāpēti vai kā citādi sabojāti. Un tas viss var notikt jau pirmajā lietošanas nedēļā.

Tādēļ svarīgi rūpēties par auto diskiem, lai tie gadiem izskatītos lieliski. 

Turpinājumā 7 noderīgi padomi, kā efektīvāk parūpēties par auto disku kopšanu. 

 

7 noderīgi ieteikumi – kā kopt auto diskus?

 

disku krāsošana

 

1. Regulāra mazgāšana

Riepu lietos diskus  jāmazgā regulāri – atkarībā no automašīnas izmantošanas,  ne retāk kā divas reizes nedēļā. Tā varēsi būt drošs, ka tie ilgāk izskatīsies kā jauni. Un nevajadzēs arī uztraukties par automašīnas kopējo izskatu

 

2. Piemēroti mazgāšas līdzekļi 

Lieto disku mazgāšanu veic ar šim nolūkam piemērotu mazgāšanas līdzekli. Svarīgi arī izmantot tīru sūkli. 

 

3. Vaskošana 

Divas reizes gadā pēc mazgāšanas diskiem var uzlikt arī vaska kārtu. Šajā gadījumā var izmantot arī automašīnai paredzēto vasku. Tas radīs aizsargslāni, kas pasargās auto diskus no ārējo vides faktoru ietekmes, piemēram, putekļiem un dubļiem. 

 

4. Pulēšana 

Ja transporta līdzeklis aprīkots ar pulētajiem diskiem, tad ik pa laikam aktuāla arī šī darbība. Labam rezultātam izmanto augstas kvalitātes pulētāju, kas paredzēts tieši šim nolūkam, kā arī tīru kokvilnas vai mikrošķiedras lupatiņu. 

Šis nav vienkāršs uzdevums, tādēļ apbruņojies ar pacietību. Lai darbu padarītu vieglāku, dari to biežāk – ja pulēšanai pievērsīsies tikai reizi desmit mēnešos, būs jāpaliek lielāka piepūle, lai panāktu vajadzīgo rezultātu. Savukārt, ja par to atcerēsies ik mēnesi, paveikt to  būs daudz vienkāršāk. 

 

Svarīgi! Ir svarīgi izvēlēties tieši konkrētajiem lietajiem diskiem piemērotu pulēšanas līdzekli. Daļa no tiem var būt pārāk abrazīvi un sabojāt disku virsmu. 

 

5. Īsto disku izvēle 

Tas, cik viegla būs auto disku kopšana, atkarīgs no tā, kāda tipa diskus izvēlies. Īpaši par šo jautājumu jādomā ziemas periodā, kad spēkrats vairāk pakļauts dažādiem riskiem. 

Varianti ir visdažādakie, taču, domājot par savām ērtībām, der atcerēties

 

  • Ziemas periodā labāk izvēlēties lētākus un vienkāršākus auto diskus;
  • Ja tomēr vēlies kaut ko labāku, dod priekšroku mazāka izmēra lietajiem diskiem;
  • Izvēlies diskus ar pretkorozijas līdzekļa aizsargpārklājumu, lai mazinātu korozijas iespējamību

 

Ja nav pārliecības par piemērotāko un praktiskāko disku izvēli, droši jautā padomu profesionāļiem, kas spēs ieteikt labākos risinājumus. 

 

Ko darīt, ja ar mazgāšanu vairs nav līdzēts?

 

disku kopšana

 

Ja auto lieto disku tīrīšanai pievēsies pārāk vēlu, ir dažas iespējas, ko darīt, ja kāda iemesla dēļ vēl nevēlies iegādāties jaunu disku komplektu. 

 

6. Pulēšana pie profesionāļa

Viens no variantiem ir uzticēt pulēšanu profesionālim – protams, ar noteikumu, ka diski ir pulēti, nevis hromēti. Šis variants var nest lielisku rezultātu, ja uz disku virsmas ir traipi, kas vēl nav iesūkušies pārāk dziļi. 

 

7. Pārkrāsošana

Ja diska virsma ir pārāk bojāta, lai to varētu notīrīt, līdzēt var tās pārkrāsošana. Tādā veidā tiek noņemta hrometā vai metāliskā apdare, tomēr šis variants var izskatīties labi – jāizvēlas vien piemērota krāsa. 

Lai automašīna uzticami kalpotu, svarīgi par to pienācīgi rūpēties, tai skaitā nodrošināt arī regulāru un atbilstošu lieto disku apkopi. 

 

Neaizmirsti par apdrošināšanu

Sekojot līdzi auto vizuālajam un tehniskajam stāvoklim, jāatceras arī par piemērotu apdrošināšanu- der atcerēties, ka  OCTA apdrošināšana ir obligāta prasība ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. 

Papildus drošībai vērts noformēt KASKO polisi – tā nav obligāta, tomēr var būt lielisks atbalsts neparedzētās situācijās, kas uz ceļa rodas pietiekami bieži – šī polise segs Tavam spēkratam radītos zaudējumus.