Auto uzturēšana
Noderīgi padomi kā parūpēties par auto krāsojumu

Noderīgi padomi kā parūpēties par auto krāsojumu

Automašīna ir uzticams palīgs ikdienā, dod lielāku brīvību, taču reizē arī – uzliek atbildību. 

Lai automašīna kalpotu un izskatītos labi, ir svarīgi par to pienācīgi rūpēties. 

 

Par drošību uz ceļu palīdzēs gādāt OCTA polise, savukārt regulāra un pareiza kopšana palīdzēs uzturēt teicamā kārtībā pašu spēkratu.

Automašīnai ir vajadzīga dažāda veida apkope, tomēr šoreiz vairāk par to, kā parūpēties par auto krāsojumu, lai tas ilgāk būtu kā jauns. 

 

Kā saglabāt auto krāsojumu nevainojamu pēc iespējas ilgāk?

 

pulēšana

 

Dabas gleznojumi: insektu radītie netīrumi, putnu izkārnījumi 

Putnu izkārnījumi un citu dzīvnieku ekskrementi ir kodīgi. Jo ilgāk tiem ļauts atrasties uz automašīnas krāsas, jo kaitīgāki tie kļūst. 

Vienlīdz kaitīga ir arī viela, kas var nokļūt uz automašīnas pārsega, ja spēkrats tiek novietots zem liepām. Šī lipīgā viela var iekļūt automašīnas krāsojumā, to neatgriezeniski sabojājot.

 

Labākais veids, kā izvairīties no lieka satraukuma un izdevumiem, ir notīrīt šīs vielas no automašīnas pēc iespējas ātrāk. Tas  attiecas arī uz kukaiņiem. Specializēts kukaiņu noņēmējs aizkavēs kukaiņu palieku pielipšanu automašīnas krāsai, un pēc tam, transportlīdzekli mazgājot, visu var vienkārši noslaucīt. 

 

Nolaidība: visizplatītākā kļūda 

Tie kuri rūpējas par savu automašīnu, mazgā to vismaz reizi nedēļā. Visizplatītākā kļūda, ko pieļauj auto īpašnieki, ir neregulāra spēkrata mazgāšana. 

Ja automašīnas krāsa tiek pareizi kopta, tā ir izturīgāka pret vides ārējo ietekmi. Tas nozīmē – regulāri mazgājot automašīnu, iespējams izvairīties no dārga un sarežģīta remonta. 

Tas, cik bieži vajadzētu mazgāt spēkratu, ir atkarīgs no tā veida, kā arī braukšanas paradumiem. 

 

Noderīgs palīgs: lieliska automazgātuve 

Dažās automazgātavās tiek izmantotas sukas, bet citās – lupatiņas. Viens tips pēc savas būtības nav labāks par otru. Bet, vai sukas un lupatiņas ir notīrītas no smiltīm, lai tās  nebūtu kā smilšpapīrs, kas sabojā krāsas virsmu?

Ir ārkārtīgi svarīgi, lai automazgātava pati būtu tīra un labi uzturēta. Kurš gan gribētu ieiet netīrā vannas istabā? Vajadzētu arī veltīt laiku tam, lai tuvāk aplūkotu sukas. Ja tās nav labā stāvoklī, mazinās rezultāta kvalitāte. 

 

Vai vajadzētu izmantot vaskošanu? Noteikti! Vasks aizver automašīnas krāsas virskārtu, tādējādi aizsargājot to no ārējās vides ietekmes. 

Kas attiecas uz vaskošanas regularitāti, te jāņem vērā vairāki faktori. Piemēram, ja automašīnu turat garāžā, nevis zem klajām debesīm, vaskošana būs nepieciešama retāk. 

 

Krāsas un audums: pareiza auto mazgāšana ar rokām 

Vai Tu vēlies pats mazgāt savu automašīnu? 

Lieliski! Svarīgi ir izmantot maigus tīrīšanas līdzekļus ar zemu pH līmeni, kā arī mīkstus, tīrus sūkļus, sukas un lupatiņas. 

 

Ja transporta līdzekļa mazgāšanai izmanto augstspiediena mazgātāju, jāpārliecinās, ka atrodies pietiekamā attālumā. Pretējā gadījumā ūdens strūkla var sabojāt automašīnas krāsu. Šajā gadījumā pareizais attālums starp smidzināšanas galviņu un automašīnas virsmu ir atkarīgs no individuālās ierīces un modeļa. Parasti, ja ūdens strūkla ir sāpīga rokai, tā būs arī kaitīga automašīnai.

 

krāsas kvalitāte

 

Dodies ceļā ar glanci: pulēšana 

Vai Tavas automašīnas krāsa vairs nav tik spīdīga kā tā bija pirmajā dienā? Vai arī Tu vari redzēt nelielas skrambas?

Ja tā, ir pienācis laiks pulēšanai. Automašīnu pulēšanas līdzeklis satur mikrosmalkus abrazīvus. Tie maigi notīra krāsas virsmu, to nesabojājot. Pulēšanas līdzeklis vienlaikus saglabā atsvaidzinātu krāsu un aizsargā to no laikapstākļu negatīvās ietekmes. 

 

Darbs ar krāsu: automašīnas skrāpējumu labošana

Vai skrāpējums pēc pulēšanas joprojām ir pamanāms? Tad ir laiks veikt tā apstrādi ar krāsu.

Labākais veids, kā to paveikt, protams, atkarīgs no vairākiem faktoriem. Šī iemesla dēļ šo uzdevumu labāk uzticēt apmācītiem speciālistiem. 

 

Bez spīduma: matētas krāsas izmantošana 

Matēta automašīnas krāsojuma kopšana ir atšķirīga.

Piemēram, šajā gadījumā pulēšana noteikti nenāks par labu, jo abrazīvās daļiņas matētajai krāsai var kaitēt. Matēto krāsojumu vislabāk mazgāt ar rokām vai augstspiediena mazgātāju, izmantojot specializētus kopšanas līdzekļus.