Auto uzturēšana
5 lietas, kas jāņem vērā autovadītājiem karstā laikā

5 lietas, kas jāņem vērā autovadītājiem karstā laikā

 

Arī Latviju laiku pa laikam piemeklē karstuma vilnis, kad glābiņs no svelmes nav atrodams pat ēnā. Protams, mēs visi zinām, ka karstā laikā jāizvairās no pārkaršanas saulē, ka jādzer daudz ūdens un cītīgi jāseko līdzi savai un savu tuvo pašsajūtai. 

Tomēr karstā laikā nedrīkst arī aizmirst par savas automašīnas labsajūtu, tāpēc vēlams iepazīties ar 5 lietām, kas jāņem vērā tieši autovadītājiem karstā laikā.

 

1. Arī automašīna var pārkarst

 

auto pārkaršana

 

Karstā laikā īpaši jāuzmanās no tā, lai nepārkarst automašīnas dzinējs. Vasarā gan tāpat dzesēšanas šķidruma temperatūra ir nedaudz augstāka kā ziemā, tāpēc par to īpaši nevajadzētu satraukties, tomēr, ja temperatūras stabiņš strauji tuvojas maksimālajai atzīmei, jāstājas malā, lai motors var atdzist. 

Vasarā īpaši rūpīgi jāseko, lai automašīnas dzesēšanas iekārta būtu labā darba kārtībā, jo karstumā tās darbībai tiek uzlikts papildu slogs. Tāpāt jāraugas, lai temperatūra mērītājs vienmēr rādītu pareizu temperatūru un nebūtu bojāts. Motora pārkaršana var radīt dažādas tehniskas ķibeles, un to novēršana var izmaksāt diezgan dārgi.

 

2. Uzmanīgi ar kondicioniera izmantošanu

Ja mašīnā ir kondicionieris, nav brīnums, ka karstajās dienās tā vien gribas to izmantot pēc pilnas programmas, tomēr ar kondicioniera izmantošanu nevajadzētu aizrauties. Kaut vai tā iemesla dēļ, lai netiktu pie iesnām. Arī straujā temperatūras maiņa, no svelmes iekāpjot mašīnā ar aukstu gaisu, nenāk par labu cilvēka organismam.

Ja mašīnai kondicioniera nav, jāizvairās no caurvēja radīšanas salonā. 

 

3. Karstās dienās mašīna jāmazgā biežāk

Karstums un tieši saules stari par labu nenāk arī automašīnas virsbūvei un tās krāsojumam. Tieši tāpēc karstās dienās mašīnu ieteicams mazgāt biežāk, jo putekļi un citi netīrumi, kas sakrājas uz mašīnas virsbūves var veicināt nevienmērīgu krāsas izbalēšanu. Lai auto pasargātu no izbalēšanas, ieteicams to novietot ēnā, nevis tiešos saules staros ik reizi, kad vien tas iespējams. Lai pasargātu krāsojumu, virsbūvi var arī apstrādāt arī ar speciāli tam paredzētu līdzekli.

 

4. Karstuma dēļ ceļa segums var kļūt bīstams

 

ceļa segums karstā laikā

 

Var rasties iespaids, ka ceļi ir visbīstamākie tieši ziemā apledojuma dēļ, tomēr arī karstās dienās, asfalts var kļūt tikpat bīstams un slidens kā ledus. Tas pats attiecas arī uz grantētajiem ceļiem, kas vasarā var kļūt tikpat bīstami. Uz grantētajiem ceļiem parasti ir akmeņi, kas kas sakrājas ceļa seguma virspusē, padarot ceļu slidenu. 

Karstā laikā arī saķere ar ceļa segumu var pasliktināties. Tāpēc braukšanas laikā rūpīgi jāizvērtē ceļa stāvoklis, lai nenokļūtu kādā ceļu satiksmes negadījumā. Lai pasargātu sevi no šādiem negadījumiem, jāatceras arī laicīga automašīnas apdrošināšana, kas var kalpot kā drošības spilvens gadījumos, kad avārija tomēr notikusi.

 

5. Automašīnā karstā laikā nedrīkst atstāt bērnus un dzīvniekus

Ļoti daudz tiek runāts par to, ka karstā laikā mašīnā nedrīkst atstāt ne bērnus, ne dzīvniekus, pat ja liekas, ka tas būs tikai uz īsu brīdi. Mašīnas salons uzkarst ļoti ātri un šādai rīcībai sekas, diemžēl, var būt letālas. Tāpēc nekad un nekādā gadījumā automašīnā karstā laikā nedrīkst atstāt ne bērnus, ne dzīvniekus. 

Starp citu, automašīnas salonā karstā laikā un tiešos saules staros arī nevajadzētu atstāt priekšmetus, kas karstā laikā varētu aizdegties, piemēram, šķiltavas vai brilles un citus priekšmetus no stikla.