Auto uzturēšana
Kā kopt auto lukturus?

Kā kopt auto lukturus?

Ikviens autoīpašnieks vēlas, lai viņa spēkrats kalpotu ilgi un labi. Lai automašīna savam saimniekam godam kalpotu, tā ir rūpīgi un regulāri jākopj. Pie automašīnas kopšanas pieder gan regulāras tehniskās apkopes un automašīnas mazgāšana, gan arī salona tīrīšana. 

Tomēr jāatceras, ka arī automašīnas lukturi prasa rūpīgu kopšanu, lai tie ne tikai ilgi kalpotu, bet arī lai neapgrūtinātu redzamību diennakts tumšajā laikā, tāpēc šoreiz par to, kā kopt auto lukturus.

 

Auto lukturu kopšanas padomi

 

lukturu tīrīšana

 

  • Regulāra pulēšana

Automašīnas lukturi ir tie, kas nodrošinas drošu braukšanu diennakts tumšajā laikā. Tieši tāpēc tie ir regulārī jānopulē, īpaši vasarā, kad uz lukturiem sakrājas gan putekļi, gan arī kukaiņi, izmantojot tam speciāli paredzētus auto kosmētikas līdzekļus. Var iegādāties īpašas profesionālas pastas, kas paredzētas tieši lukturu pulēšanai, tās ne tikai atjaunos spīdumu un uzlabos redzamību, bet arī noņems skrāpējumus un pasargās no izbalēšanas. Šīs pastas arī var nodrošināt aizsardzību pret ārējās vides apstākļiem.

Netīri lukturi diennakts tumšajā laikā var pasliktināt redzamību, jo gaisma netiek cauri netīrajam stiklam. Tas var būt bīstami, ne tikai tāpēc, ka ir apgrūtināta redzamība un braukšana, bet tas var radīt arī avārijas situācijas uz ceļa vai pat izraisīt ceļu satiksmes negadījumu.

Tāpēc ir svarīgi ne tikai regulāri notīrīt lukturus, bet arī laicīgi parūpēties, lai automašīna būtu savlaicīgi apdrošināta. Un mūsdienās auto var ērti apdrošināt internetā, izmantojot OCTA kalkulatoru.

 

  • Regulāra pārbaude

Lai automašīnas lukturi būtu pienācīgi sakopti, tos nepieciešams ne tikai regulāri nopulēt un nomazgāt, bet tie ir arī regulāri jāpārbauda. Jāpārbauda ne tikai tas, vai lukturis nav palicis blāvāks vai pat izdedzis, bet reizi ceturksnī vajadzētu pārbaudīt arī lukturu augstumu. 

Ja ar auto sanāk braukt pa nelīdzenu vai bedrainu ceļu, lukturu augstums var mainīties, jo tas tiek izsists no vietas, un arī tas var apgrūtināt ceļa apgaismošanu un redzamību diennakts tumšajā laikā.

 

  • Lukturu aizsargplēvju izmantošana

Automašīnas lukturus neapdraud tikai netīrumi vien. Uz ceļa seguma nereti ir akmeņi, kas ar atsitienu var trāpīt ne tikai mašīnas vējstiklā, bet arī lukturos, atstājot nejaukas švīkas vai pat nopietnākus bojājumus. 

Tieši tāpēc, lai paildzinātu automašīnas lukturu mūžu, tos var aplīmēt ar speciālām  poliuretāna aizsargplēvēm. Tās ne tikai mašīnas lukturus pasargās pret skrambām un skrāpējumiem, bet tās var arī atgrūst netīrumus. Ar šīm plēvēm var noklāt arī citas automašīnas virsbūves daļas, piemēram, sānu spoguļus.

 

  • Lukturu atjaunošana

 

auto lukturu nomaiņa

 

Ar laiku gan nolietojas pat visrūpīgāk koptās lietās un auto lukturi nav izņēmums, turklāt tie regulāri ir pakļauti ārējās vides ietekmei, kas samazina to mūžu. 

Protams, iespējams, ka dažreiz lukturus vajag nomainīt uz jauniem, tomēr reizēm pietiek ar lukturu atjaunošanu, piemēram, nopērkot lukturu atjaunošanas komplektu, iespējams atjaunot nodilušus lukturus. Parasti šādos komplektos iekļauti šķidrie virsmas atjaunotāji un speciāli sūkļi, kas ir ne tikai efektīvi, bet arī ērti lietojami.

 

  • Lukturu sakopšanu var uzticēt profesionāļiem

Ja laika trūkuma vai kādu citu iemeslu dēļ, nav iespējams lukturu sakopšanu veikt pašam, šo darbu var uzticēt arī profesionāļiem autoservisos, kur lukturus var gan kārtīgi nopulēt, gan arī novaskot. Arī, ja lukturus nepieciešams atjaunot vai pat nomainīt pavisam, var droši doties uz autoservisu. Tur tiks izdarīts viss, lai lukturi ceļu apspīdētu kā nākas un auto īpašniekam nesagādātu nekādas raizes.