Auto uzturēšana
Auto signalizācijas uzstādīšana

Auto signalizācijas uzstādīšana

Auto signalizācija ir viens no būtiskākajiem drošības elementiem, kas auto īpašniekam ļauj pasargāt savu braucamo no trešo personu prettiesiskām darbībām. Auto signalizācijas pieejamas dažādos variantos – tas, kurai drošības sistēmai dot priekšroku, atkarīgs no vairākiem faktoriem.

Cik iekārojams ir konkrētais auto modelis?

Pirms izvēlēties auto signalizāciju, jāizvērtē statistika – cik iekārojams zagļiem šķiet konkrētais automašīnas modelis. Kā vēsta statistika, garnadži visbiežāk iekāro BMW un Audi markas auto.

Jāņem vērā, ka nereti zaglis ir prasmīgs un šim mērķim izmanto speciālas tehnoloģijas. Rūpnieciski uzstādītās automašīnu signalizācijas šajā gadījumā nav šķērslis – tās atslēgšana zinošam zaglim prasa vien pāris minūtes.

Pieejamais budžets

Svarīgi arī izvērtēt signalizācijai atvēlēto budžetu, jo no tā lielā mērā atkarīga sistēmas funkcionalitāte. Izdevumiem jāpieskaita arī uzstādīšana – ja vien nav plānots ar šo uzdevumu tikt galā paša spēkiem.

Efektivitāte

Ir dažādas auto signalizācijas, tomēr svarīgi izvēlēties tādu, ar kā palīdzību patiešām var novērst automašīnas zādzību. Kā norāda speciālisti, viens no optimālākajiem variantiem ir imobilaizers. Šīs ierīces galvenais uzdevums ir novērst automašīnas aizdzīšanas mēģinājumus. Šādas drošības sistēmas atrašana un atslēgšana ir diezgan sarežģīta, tādēļ autozaglim nebūs ne laika, ne vēlēšanās to veikt.

Ir vairāku veidu imobilaizeri – kontakta, bezkontakta un stacionārais. Vairumam mūsdienu automašīnu modeļu ir rūpnieciski uzstādīts stacionārais imobilaizers.

Jāņem gan vērā, ka zagļiem ir dažādas citas metodes, kā aizdzīt kāroto auto, tādēļ papildus ieteicams uzstādīt citu signalizācijas sistēmu. Viens no variantiem ir signalizācija ar divpusēju savienojumu, kas auto īpašnieku attālākā distancē informē par to, ka ar automašīnu tiek veiktas pretlikumīgas darbības.

Papildus var uzstādīt triecienu sensorus. Tāpat ar sensoru palīdzību var fiksēt gan kustību automašīnas salonā, gan paša auto kustību.

Populārs risinājums ir signalizācijas sistēmas ar peidžeri. Informācija par signalizācijas ieslēgšanos īpašniekam tiek nosūtīta SMS vai balss zvana formātā.

Uzstādīšana

Signalizācijas uzstādīšana ir samērā laikietilpīgs process. Turklāt, lai signalizācija pareizi veiktu savas funkcijas un tai nebūtu vajadzīgs remonts, sistēmas uzstādīšanai nepieciešamas noteiktas zināšanas un prasmes, tādēļ šo uzdevumu labāk uzticēt profesionālim. Svarīgi arī izvēlēties kvalitatīvu signalizācijas sistēmu, jo no tā atkarīga auto drošība.

Ja signalizācijas uzstādīšana automašīnai tiek veikta paša spēkiem, ļoti būtiski ievērot uzstādīšanas instrukciju. Dažādām sistēmām uzstādīšanas prasības mēdz atšķirties.

Būtisks drošības aspekts – auto apdrošināšana

Domājot par drošību, svarīga ne tikai auto signalizācijas uzstādīšana, bet arī atbilstošas apdrošināšanas noformēšana. Šajā gadījumā ir svarīgi saprast, kāda ir atšķirība starp OCTA un KASKO.

OCTA ir obligātā apdrošināšana, kas nepieciešama ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. Tomēr jāņem vērā, ka tā segs tikai tos bojājumus, kas radušies citai automašīnai vai personām. Ja noformēta tikai OCTA polise, vainīgajam autovadītājam sava spēkrata remonts jāatmaksā no saviem līdzekļiem.

Tādēļ, lai parūpētos par sava auto drošību, vērts noformēt KASKO apdrošināšanu, kas, atkarībā no izvēlētā risku seguma, sedz gan tos zaudējumus, kas vainīgās puses automašīnai radušies ceļu satiksmes negadījuma rezultātā, gan izdevumus, kas radušies citu personu pretlikumīgas darbības rezultātā (piemēram, auto zādzība, vandālisms).

Būtisks aspekts, izvēloties apdrošināšanas polisi, ir tās cena. Lai piemērotāko risinājumu atrast būtu ātrāk un vienkāršāk, piedāvājam salīdzināt vairāku apdrošinātāju piedāvājumus un atrast lētas OCTAS polises. Tā ir laba iespēja ietaupīt gan laiku, gan naudu, jo visa vajadzīgā informācija gan par to, kāda ir dažādu polišu cena, gan līguma nosacījumiem pieejama vienuviet.

Atbilstošas signalizācijas uzstādīšana automašīnai ir svarīgs drošības aspekts. Izvēloties piemērotāko signalizāciju, jāņem vērā tādi aspekti kā īpašnieka individuālās prasības, signalizācijas funkcionalitāte, efektivitāte un cena. Pirms signalizācijas uzstādīšanas svarīgi iepazīties ar tehniskajām prasībām un, ja nav pārliecības par to, kā pareizi ierīkot signalizāciju, tās uzstādīšana jāuztic speciālistam.