Auto uzturēšana
Auto un salona tīrīšana paša spēkiem – noderīgi padomi

Auto un salona tīrīšana paša spēkiem – noderīgi padomi

Automašīna ir kā mājas – auto salona tīrīšana ir tikpat svarīga, kā mājokļa uzkopšana. Ir lietas, kuras varam izdarīt paši, taču ir lietas, kuras mums vajadzētu uzticēt speciālistiem. Ne visiem pieejami pakalpojumi, kā salona remonts vai salona ķīmiskā tīrīšana, tādēļ parunāsim par auto tīrīšanu paša spēkiem!

Salona tīrīšana

Salona tīrīšana

Gan patstāvīga apkope, gan tādu pakalpojumu kā salona ķīmiskā tīrīšana būtu jāveic siltākā laikā, pretējā gadījumā salons var palikt mitrs. Paklājiņiem ilgi neizžūstot, var rasties nepatīkama smaka vai salons var sākt pelēt. Uzsākot ģenerālo tīrīšanu, vispirms izvēdini auto. Labākam efektam tīrīšana salona nodalījumā būtu jāveic vējainā dienā, lai jūsu auto tiek vēdināts.

Mēs esam apkopojuši padomus, kā tīrīšana salona nodalījumā būs efektīvāka:

Krēsli

Auto krēsli tiek izgatavoti no ādas, vinila un auduma. Šiem materiāliem ir atšķirīga apstrāde un tīrīšanas metodes.

  • Āda

Uzturēt ādas krēslus darba kārtībā ir sarežģīti, tomēr kvalitatīvs ādas salona tīrīšanas līdzeklis var attaisnot jūsu pūles. Ādas līdzekļus jāizsmidzina uz krēsla un jāieberž materiālā. Kad tīrīšana un pulēšana ir pabeigta, nosusini krēslus ar mikrošķiedras drānu.

Ja jūsu auto ādas krēsli nav atjaunojami, jāveic remonts. Ja pa ceļam ir Rīga, jūs varat apskatīt SIA ”Ķīniešu kvartāls” pakalpojumu klāstu, kurā ietilpst arī salona ķīmiskā tīrīšana un pulēšana. Šajā jomā specializējušies arī SIA ”RA Technology” un SIA ”Autoestetika Rīga”.

  • Vinils

Vinila salona tīrīšana ir vienkārša, jo šī materiāla krēsliem nav nepieciešama īpaša salona ķīmiskā tīrīšana – to tīrīšanai var izmantot paneļu vai pat stiklu tīrīšanas šķidrumu. Izsmidzini līdzekli, pēc tam noslauki tos ar lupatu. Izmanto papildu drānu, lai pilnībā nosusinātu krēslus.

  • Audums

Auduma tīrīšanai diemžēl visefektīvākā metode ir salona ķīmiskā tīrīšana. Ķīmiskā tīrīšana ir komplekss process, turklāt pulēšana, grīdas kopšana un salona tīrīšana komplektā izmaksā līdz 80 eur. Rīga ir bagāta ar SIA, kas piedāvā plašu auto salonu pakalpojumu klāstu – viens no SIA uzņēmumiem, kur pieejama salona tīrīšana un citi pakalpojumi, kā lukturu pulēšana, ir SIA ”Tireshop”.

Paklāji

Salona grīdas jātīra beigās. Izņem paklājus un izkrati tos. Vajadzības gadījumā izmanto putekļu sūcēju. Kad uz grīdas paklājiem nav netīrumu, nomazgā tos ar augstspiedienu un ļauj tiem pilnībā nožūt.

Ja jūs nevarat atmazgāt paklājus pats, palīdzēs paklāju ķīmiskā tīrīšana. Salona ķīmiskā tīrīšana izmaksā aptuveni 4 eur m², un mēs garantējam, ka tas ir lielisks ieguldījums jūsu labklājībā.

Detaļas

Traipus un putekļus no citām detaļām var notīrīt ar auto mitrajām salvetēm. Tikpat labi strādā auto salona aerosoli, taču mums ir ieteikums – tos vajadzētu kombinēt ar salona mitrajām salvetēm. Aerosoliem ir patīkams aromāts, tomēr pleķu gadījumā tie nav tik efektīvi kā salvetes.

Iegādājoties palīglīdzekļus, pārliecinies, ka tie atgrūž putekļus, citādāk tīrīšana būs lieka. Gan aerosoliem, gan salvetēm ir pieņemamas cenas, taču mēs iesakām izvēlēties premium klases salona aerosolu, tādējādi auto salona tīrīšana būs efektīvāka.

Premium līdzekļi ir par 3-5 eur dārgāki, taču augstākas kvalitātes. Vairums no tiem aprīkoti ar UV staru aizsardzību, tādējādi pasargās jūsu auto paneli no izbalēšanas un aizkavēs plaisāšanu. Rīga ir bagāta ar auto premium līdzekļu veikaliem – šo līdzekļu efekts ir gandrīz tāds pats, kā tad, ja veic tādu pakalpojumu kā salona ķīmiskā tīrīšana, tādēļ noteikti izmēģini!

Motora mazgāšana

automašīnas motora tīrīšana

Kad auto salona tīrīšana ir pabeigta, jāķeras pie motora. Motora tīrīšana ir atbildīgāka, nekā tīrīšana salona nodalījumās, tādēļ esi uzmanīgs! Sākumā atbrīvojies no netīrumiem, kas uzkrājušies ārpus salona – uz restes, pārsega un ventilācijas izejām. Noderēs neliela birste un vairākas lupatiņas.

Pēc tam sagatavo motoru slapināšanai. Aizsedz sensorus, atklātos vadus, drošinātājus un aizdedzes sveces, lai pēc darba jūsu auto pēc tam nav nepieciešams elektronikas remonts. Mēs iesakām izmantot plastmasas maisiņus, kurus var nostiprināt ar līmlenti.

Kad virsbūves attīrīšana pabeigta, iedarbini savu auto un ļauj tam darboties vismaz 5-10 minūtes, tādējādi dzinējs attīrās no pielipušām vielām. Mazgāšanai izmanto līdzekli uz ūdens bāzes. Uzklāj attaukotāju no apakšas uz augšu – ja jūsu automašīnas dzinējs ir tīrs, ļaujiet attaukotājam iesūkties aptuveni līdz trīs minūtēm, savukārt netīram dzinējam vajadzēs piecas minūtes. Kad attaukotājs jānoņem, izmanto mitru lupatiņu un skalo motoru ar roku, nevis šļūteni.

Noslauki motoru ar tīru mikrošķiedras drānu. Padoms – kad motors ir sauss, izsmidzini uz tā motora tīrītāju. Pēc kāda laika noslauki papildlīdzekļus un, ja nepieciešams, uzreiz pēc tam var tikt veikta pulēšana.

Riepu diski un riepas

disku tīrīšana

 

Svarīgs process ir arī auto disku un arī riepu tīrīšana – tam paredzēti speciāli tīrīšanas un kopšanas līdzekļi. Pirms izsmidzini līdzekli, noskalo diskus ar ūdeni, lai lielākie netīrumi aizskalojas. Ļauj diskiem pilnībā nožūt un tikai tad izmanto tīrīšanas līdzekli.

Noteikti pārbaudi, vai attiecīgais līdzeklis nesatur skābi, kas šķīdina laku, kā rezultātā bojājas pārklājums. Labas kvalitātes tīrīšanas līdzekļi maksā aptuveni 3 eur, un tie piemēroti gan vieglmetāla un hromētajiem, gan tērauda un krāsotajiem diskiem.

Logi

auto logu tīrīšana

Pirms tīri logus, pārbaudi, vai vējstiklu slotiņas ir darba kārtībā. Nokalpojušas vējstiklu slotiņas var sākt švīkāt logu un nepilnvērtīgi attīrīt satiksmē radītos netīrumus, dubļus un kukaiņu nospiedumus. Logu tīrīšanai visefektīvākā metode ir pulēšana. Ja jūs nolemjat veikt virsbūves pulēšanu mājas apstākļos, izmantojiet vaskojošu pulieri – tas atgrūž ūdeni, tādejādi ilgāk saglabājot logus tīrus. Pievērsiet uzmanību arī vējstikla šķidrumam, ko izmantojat, jo tam jābūt atbilstošam attiecīgajam gadalaikam.

Virsbūves tīrīšanai jābūt regulārai. Dubļu, sāls un citu netīrumu iespaidā tiek bojāts automašīnas pārklājums, ilgtermiņā jūsu auto pārņem rūsa. Sākot auto virsbūves tīrīšanu, vispirms jāveic auto mazgāšana – noskalo auto ar augstspiedienu, tādejādi tiek iztīrītas visas šķirbas.

Pirms tiek veikta auto mazgāšana, parūpējies gan par auto mazgāšanas sūkli, gan auto virsbūves šampūnu, tādējādi netiks bojāts jūsu auto pārklājums. Pēc skalošanas uzklāj līdzekli, kas aizsargā krāsu

Profilakse

eļļas maiņa

Ikvienam no mums vajadzētu atcerēties ne tikai par salona, bet arī auto ikdienas pārbaudēm – motora eļļas līmenis, dzesēšanas šķidrums, vējstikla šķidrums, kā arī, vai visas spuldzītes ir darba kārtībā. Jaunākiem auto par visām šīm lietām atgādinās pats auto, vecākām – jāatceras pārbaudīt pašam.

Salonu tīrīšana ir atbildīgs process, tādēļ vienmēr izmanto speciālos līdzekļus. Ja salona ķīmiskā tīrīšana Tev nav pieejama vai nevari to atļauties, taču ir lietas, kuras nesaproti vai nezini, tad apjautājies speciālistiem vai meklē informāciju internetā. Rīga ir plaša, tirgus ir raibs, taču pārliecinies, ka cena nav noteicošais un izmanto pareizos rīkus, nenodarot automašīnai skādi. Tās ir gan rūpes par auto, gan finansiāls ietaupījums, jo kosmētiskais remonts būs nepieciešams retāk.

Regulāra auto tīrīšana un ritošās daļas apkope mums prasa vien 10-20 eur mēnesī, taču tas ir garants, automašīna kalpos ilgāk. Turklāt, ja regulāri veiktas visas apkopes un salona ķīmiskā tīrīšana, automašīnu iespējams pārdot par labāku cenu. Neaizmirsti par obligāto auto apdrošināšanu – bez tās piedalīties ceļu satiksmē nav atļauts nevienam no mums!

Mēs vēlam, lai jūsu braucieni ir droši un automašīna – tīra!