Auto uzturēšana
Kā izvēlēties labāko auto logu mazgāšanas šķidrumu katram gadalaikam?

Kā izvēlēties labāko auto logu mazgāšanas šķidrumu katram gadalaikam?

Pārbaudot motoreļļas un dzešēšanas šķidruma, kā arī benzīna līmeni automašīnā, nevajadzētu aizmirst arī par logu mazgāšanas šķidrumu – tas ietekmē ne tikai komforta līmeni, bet arī palielina drošību uz ceļa. Logu mazgāšanas šķidrumam jābūt kvalitatīvam – īpaši ziemā. 

 

Vasarai un ziemai piemērotie auto logu mazgāšanas šķidrumi ir ļoti atšķirīgi – ja vasarā svarīgākais uzdevums ir parūpēties par putekļu un kukaiņu notīrīšanu no loga, tad ziemā mazgāšanas šķidruma uzdevums ir daudz svarīgāks, jo spēkrats pakļauts dubļu, sāls un nokrišņu ietekmei. Tas nozīmē, ka transportlīdzekļa logs var kļūt netīrs vienā acumirklī, tādā veidā būtiski apgrūtinot redzamību. Tieši tādēļ mazgāšanas šķidrums ziemas periodā ir tik ļoti svarīgs. 

Protams, tas nenozīmē, ka logu mazgāšanas škidrumu vasaras sezonā var nelietot vispār. 

 

logu šķīdums

 

Logu mazgāšanas līdzekļa maiņa 

 

Vasarai piemērotu logu mazgāšanas līdzekli ziemas sezonā lietot nevajadzētu, jo pastāv liela iespēja, ka zemajā temperatūrā tas sasals – tādā gadījumā logu tīrīšana vairs nebūs iespējama. 

Izvēloties logu mazgāšanas līdzekli, jāpievērš uzmanība norādēm uz iepakojuma. Piemēram, izvēloties līdzekli ziemas sezonai, vajadzētu pārliecināties, ka to var lietot temperatūrā, kas zemāka par – 20° C – tas nesasalst. 

 

Vai līdzekļa aromātam un krāsai ir nozīme?

 

Logu mazgāšanas līdzekļa sastāva ir etilspirts, kam pašam par sevi ir ļoti specifisks, intensīvs aromāts. Lai to mazinātu, ražotāji izmanto dažādas citas smaržvielas. Varētu šķist, ka tam, kā smaržo auto logu mazgājamais līdzeklis, nav būtiskas nozīmes, tomēr tas gluži nav tiesa. Ja aromāts autovadītājam škiet nepatīkams, tas var izrādīties būtisks traucēklis, kas pat var mazināt koncentrēšanos uz ceļa. 

 

Aplūkojot piedāvājumu, nākas secināt, ka auto mazgāšanas līdzekļi ir ne vien ar dažādiem aromātiem, bet arī dažādās krāsās. Ja aromātam ir kāda nozīme, tad krāsa ir mazsvarīgs faktors – vismaz no efektivitātes viedokļa. Krāsu nodrošina sintētiskas izcelsmes krāsviela, kas, gluži tāpat kā jebkurš cits ķīmisks elements, nonāk apkārtējā vidē. Protams, pirms laišanas apgrozībā, mazgāšanas šķidruma sastāvs tiek pārbaudīts un sertificēts, tomēr labāk izvēlēties līdzekli ar iespējami mazāku krāsvielu piejaukumu. 

 

Kāda nozīme ir logu mazgāšanas līdzekļa kvalitātei?

 

Būtisks faktors ir arī logu mazgāšanas līdzekļa kvalitāte – zemas kvalitātes līdzekļi var radīt draudus cilvēka veselībai, kā arī sabojāt automašīnu. Kvalitatīvāko mazgāšanas škidrumu sastāvā ir vielas, kas ne vien nodrošina efektīvu tīrību, bet arī aizkavē baktēriju veidošanos šķidrumā – vējstiklu tīrīšanas šķidruma tvertnē ir ideāli apstākļi baktērijām, tādēļ šis aspekts noteikti nav mazsvarīgs. 

 

Daļa ražotāju piedāvā ne vien augstas kvalitātes sastāvdaļas, bet arī videi draudzīgu mazgāšanas škidruma iepakojumu. Protams, arī tas var palielināt izmaksas, taču arī ieguvumu ir vairāk. Tātad – izvēloties līdzekli, pievērs uzmanību ne tikai tā cenai, bet arī sastāvam un kvalitātei. Lai būtu drošs par savu izvēli, vari ieskatīties ekspertu ieteikumos. 

 

Secinājumi

 

Logu mazgāšanas šķidrums ir svarīgs ikvienā sezonā, taču katrā gadalaikā tas pilda citas funkcijas – tas ir iemesls, kādēļ vienmēr jāizvēlas gadalaikam piemērots līdzeklis. 

Viens no būtiskākākajiem uzdevumiem, kas jāveic logu mazgāšanas škidrumam – jāsekmē drošība uz ceļa. Tomēr, piedaloties ceļu satiksmē, jāatceras arī par citiem drošības aspektiem. Pirmkārt, jāpārliecinās, ka transporta līdzeklis ir labā tehniskā stāvoklī. Otrkārt – jānoformē atbilstoša apdrošināšanas polise. Jāatceras, ka OCTA ir obligāta prasība ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. Ja Tev ir aktuāla lēta OCTA, meklē to internetā, izmantojot OCTA kalkulatoru.