Automašīnas iegāde
Auto Vēstures Pārbaude – Pārliecinies par auto vēsturi pirms auto iegādes

Auto Vēstures Pārbaude – Pārliecinies par auto vēsturi pirms auto iegādes

Automašīna mūsdienās ir dzīves nepieciešamība, tomēr, kad pienācis laiks iegādāties spēkratu, vairums autovadītāju skatās lietotu automašīnu virzienā. 

Tas ir būtisks finanšu ietaupījums, tomēr, lai vēlāk izmaksas neplānoti nepieaugtu un izdevīgajam pirkumam nesekotu vilšanas, automašīna jāizvēlas rūpīgi.

Kāpēc ir svarīgi pārbaudīt auto vēsturi pirms iegādes?

Ja vēlaties iegādāties lietotu automašīnu labā stāvoklī, būtisks kritērijs, bez kā neiztikt, ir auto vēstures pārbaude

Mūsdienās ir daudz iespēju, kas palīdzēs iegūt informāciju par auto patieso stāvokli. 

Izmantojiet to, nepaļaujieties uz auto pārdevēja apgalvojumiem un to, ko rāda sludinājuma fotogrāfijas.

odometra raditaji

Odometra rādījumu pārbaude

Par automašīnu ļoti daudz var pateikt apskatot tās odometra rādījumu. Tomēr patiesā nobraukuma slēpšana ir visai izplatīta prakse. Pēc odometra rādījuma var spriest par to, kādā stāvoklī ir atsevišķas automašīnas detaļas. 

Jo auto labākā stāvoklī, jo vērtīgāka tā ir, tādēļ sagrozīt odometra rādītāju auto pārdevējam var šķist ļoti vilinoša ideja.

Tomēr auto pircēji par šo praksi ir labi informēti, tādēļ apzinās, ka uzrādītais nobraukums var arī neatbilst patiesībai.

Ir vairākas pazīmes, kas var norādīt uz iespējamu patieso odometra rādījumu slēpšanu:

  • Auto salona nolietojums. Apskatot automašīnu klātienē, pievērsiet uzmanību tās salona stāvoklim. Ja spēkrata pedāļi, pārnesumu pārslēgs un vadītāja sēdeklis ir nodiluši, bet uzradītais nobraukums ir salīdzinoši mazs, ir pamats aizdomām. Tomēr jāņem vērā, ka tas nav tik viennozīmīgi, jo sliktā auto salona kvalitāte var norādīt arī uz zemas kvalitātes materiāliem un sliktu auto uzturēšanu
  • Analogā odometra manipulācijas pazīmes. Apskatiet arī odometru, pārliecinoties, vai tam nav manāmi skrāpējumi vai citi bojājumi, kas var norādīt uz iespējamu manipulāciju
  • Digitāla odometra rādījumus var pārbaudīt servisā pieslēdzot to pie datora. Tomēr jāņem vērā, ka arī tā nav 100 % droša metode, jo krāpnieki ir iemācījušies mānīties arī šajā gadījumā

Visdrošākais veids, kā pārliecināties par patieso nobraukumu, ir auto vēstures pārbaude ar VIN numuru.

 

Automašīnas pēc avārijas

Vēl viens būtisks risks, iegādājoties lietotu auto – tas var būt cietis avārijā. Lai arī cik labi automašīna būtu salabota, ir skaidrs, ka tā nebūs tik droša kā pirms avārijas.

Automašīnas apskates brīdī pievērsiet uzmanību sekojošiem aspektiem:

  • Auto virsbūves krāsai. Automašīnu īpašnieki reti kad izvēlas pārkrāsot visu transportlīdzekli, tādēļ mainītās detaļas krāsa mēdz atšķirties no pārējās virsbūves krāsas. Krāsojums var būt arī nelīdzens
  • Atstarpes virsbūves detaļās. Visām atstarpēm ir jābūt vienādam un simetriskām. Ja tā nav, ir pamats domāt, ka automašīna iepriekš ir cietusi ceļu satiksmes negadījumā
  • Riepām. Nevienmērīgs riepu nodilums var norādīt uz bojātu šasiju. Daļā gadījumu pie vainas ir nenoregulēta savirze, tomēr tas var arī liecināt par avāriju.
  • Vējstiklam. Plaisu vējstiklā var radīt tajā ielidojis akmentiņš, bet tik pat labi šis bojājums var norādīt, ka bijusi sadursme ar citu auto. Jebkurā gadījumā iegādājoties automašīnu ar ieplaisājušu vējstiklu, jārēķinās, ka tas tuvākajā laikā būs jāmaina.
  • Skrūvēm un stiprinājumiem. Ja pamanāt, ka auto virsbūves daļām nav skrūvju vai stiprinājumu, tas var liecināt, ka detaļa ir ņemta nost, lai to pārkrāsotu. Apskatot automašīnu, pievērsiet uzmanību arī bamperiem un to stiprinājumiem.

Ja automašīna iepriekš cietusi avārijā, tas nenozīmē, ka no šī pirkuma katrā ziņā jāizvairās, taču ir svarīgi, lai tam būtu kvalitatīvs remonts.


Pirms auto iegādes ir svarīgi veikt pārbaudi arī par šo aspektu – arī to var izdarīt pēc VIN numura.

Noteikti veiciet arī testa braucienu. Pievērsiet uzmanību tam, ko rāda lampiņas auto panelī, kāda ir braukšanas pieredze. Varbūt pamanīsiet, ka, iespēj  ams, ir jāmaina zobsiksna  vai citas būtiskas detaļas.

Auto izmantošanas vēsture

Vērts pārbaudīt arī automašīnas izmantošanas vēsturi. Piemēram, automašīnai, kas iepriekš izmantota kā taksometrs, nobraukums būs lielāks. Arī transportlīdzekļi, kas iepriekš kalpoja kā nomas auto, var būt ne pārāk labā stāvoklī.

auto parbaude

Latvijā reģistrēta auto pārbaude

Latvijā reģistrēta auto vēsturi var pārbaudīt vairākos veidos – gan auto pārbaude pēc numura, gan arī pēc VIN numura. CSDD atrodama informācija par nobraukumu, iepriekšējā tehniskajā apskatē veiktajām atzīmēm, kā arī nopietnām avārijām.

Automašīnas pārbaude pēc tās reģistrācijas numura ir viens no populārākajiem veidiem, kā saņemt informāciju par auto vēsturi Latvijā. Šāda iespējama pieejama Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD)

CSDD bez maksas var apskatīt pamatinformāciju par auto (tehniskos datus, bremžu vērtējumu, nobraukuma vēsturi, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli).

Bezmaksas auto pārbaudi pēc VIN numura piedāvā vairāki bezmaksas resursi. Tomēr jārēķinās, ka tur atrodamā informācija var būt nepilnīga. Drošāk tomēr ir izmantot maksas resursus. Lai arī tas prasa ieguldījumu, tādā veidā Jūs sevi pasargāsiet no nepatīkamiem pārsteigumiem vēlāk.

Noderīga ir arī auto pārbaude neatkarīgā auto salonā, kur Jums tiks sniegta detalizēta informācija par auto tehnisko stāvokli.

Ārzemēs reģistrēta auto pārbaude

Protams, ir iespēja veikt arī ārzemēs reģistrēta transportlīdzekļa vēsturi pārbaudi. To nodrošina vairāki resursi, taču jārēķinās, ka tur nav pieejama informācija par visās Eiropas valstīs reģistrētiem auto.

Lai noskaidrotu pieejamo informāciju, arī nepieciešams auto VIN numurs.

Automašīnas VIN numurs

VIN numurs, vienkāršiem vārdiem runājot, ir transportlīdzekļa identifikācijas numurs. Tas ir unikāls katram transportlīdzeklim. VIN numurs sastāv no 17 rakstzīmēm. Šis standarts attiecināms uz transportlīdzekļiem, kas ir ražoti pēc 1981. gada. Tajā neiekļauj tādus burtus kā I, O un Q. VIN numurs ietver informāciju, kas sakārtota pēc noteiktas shēmas – tas ļauj uzzināt detalizētu auto vēsturi.

Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem VIN numuru var uzzināt reģistrācijas apliecības ”E” ailē. Citu valstu reģistrācijas apliecībās numura atrašanās vieta var atšķirties. Tāpat VIN numurs ir iespiests arī uz auto rāmja vai fiksētas automašīnas daļas – bieži vien tas atrodas uz vējstikla (autovadītāja pusē, apakšējā stūrī).

Ievadi datus un pārliecinies par auto vēsturi!

Lai pārliecinātos, ka auto ne tikai labi izskatās fotogrāfijās, bet būs arī uzticams un drošs,  pirms tiek veikta auto pārrakstīšana, jāpārbauda tā vēsture. Mūsdienās tas ir vienkārši – viss, kas Jums vajadzīgs, ir ievadīt datus un pārliecināties par auto vēsturi!