Auto uzturēšana
Automašīnas durvju atvēršana: Kā rīkoties dažādās situācijās?

Automašīnas durvju atvēršana: Kā rīkoties dažādās situācijās?

Pat uzmanīgākajam un apzinīgākajam auto īpašniekam dzīvē var gadīties situācijas, kuru rezultātā vairs netiekam iekšā savā mašīnā. Šādos brīžos nereti pārņem bailes, izmisums, satraukums un pat dusmas. Lai arī var šķist, ka risinājuma nav, ir dažas metodes, kuras varam izmēģināt, lai censtos atvērt automašīnas durvis. Par tām tuvāk lasi raksta turpinājumā.

Jaunas auto atslēgas izgatavošanas izmaksas biedē daudzus transportlīdzekļu īpašniekus gluži tāpat, kā zobsiksnas maiņas cena. Arī izsista mašīnas stikla nomaiņa nemaksā maz, tādēļ, kad vairs nevaram iekļūt auto, vispirms meklējam risinājumus, kas nerada tādus izdevumus, kuru dēļ budžetā rastos iespaidīgs robs. 

Izplatītākās situācijas, kad jāmeklē palīdzība, lai iekļūtu automašīnā:

  • Ja pazaudētas vai nozagtas mašīnas atslēgas;
  • Ja atslēgas kāda iemesla dēļ aizmirstas auto salonā, un durvis ir aizslēgušās;
  • Ja aizsalusi automašīnas slēdzene;
  • Ja notikusi kļūme auto elektroniskajā sistēmā un durvis nobloķējušās;
  • Ja kāds mēģinājis iekļūt mašīnā un sabojājis tās slēdzeni.

Protams, ideālā gadījumā, ja oriģinālais atslēgu pāris ir pazudis vai nav pieejams, noderētu rezerves atslēgas, taču ne visiem mašīnu īpašniekiem tādas ir.

Iespējamie risinājumi: kā mēģināt atvērt auto durvis bez atslēgas

  • Ar stiepli vai kurpju auklu – no stieples vajadzētu izlocīt pēc iespējas garāku kātu ar cilpu galā. Tiesa, šo metodi varēs izmantot tikai vecajiem auto modeļiem ar horizontālajām vai vertikālajām slēdzenēm. Mūsdienu elektroniskajām slēdzeņu versijām to lietot nav ieteicams.

Galvenais mērķis ir iedabūt stiepli auto iekšpusē. Labākā vieta, kur to mēģināt izdarīt, ir caur vadītāja durvju labo stūri, cenšoties iebāzt stiepli salonā, virzot to zem blīvējuma. Lai arī šī metode nav iespējama visiem modeļiem, vecākām mašīnām, kurām vēl priekšējās durvis veras ar uz augšu izvelkamām podziņām, to var izmēģināt. Stieples vietā var lietot arī kurpju šņori. 

Kad stieple vai šņore ir dabūta mašīnas salonā, galvenais uzdevums ir uzmest izveidoto cilpu durvju atvēršanas pogai un izvilkt to uz augšu. Tas prasa laiku un pūles, taču nav neiespējami.

  • Ar metāla pakaramo – to pilnībā atloka, atstājot tikai augšdaļā esošo āķi jeb “gulbja galvu”. Šoreiz āķi jācenšas ievietot starp stiklu un blīvējumu, tieši virs durvju podziņas. Ja izdosies aizāķēt detaļu, kas savieno slēdzeni un pogu, vajadzēs pavilkt pakaramo uz augšu, un durvis tiks atslēgtas. Arī šī metode der vecākiem auto modeļiem. 
  • Caur mazo lodziņu – lielākajai daļai automašīnu uz sānu aizmugurējās daļas ir neliels lodziņš, kura stikls ir novietots nodalīti no pārējiem lielajiem sānu stikliem. Viena no iespējām iekļūt mašīnā ir, noņemot ap stiklu esošo gumijas blīvējumu un cenšoties stikliņu izņemt. Tad pa caurumu varēsi iebāzt mašīnā roku un atvērt durvis. Ja tas tomēr nav iespējams vai neizdodas, bet auto jātiek pēc iespējas ātrāk, nāksies mazo stiklu izsist. 
  • Durvju slēdzenes urbšana vai slēdzenes cilindra izlaušana – lai to darītu, būs nepieciešamas gan zināšanas un prasmes, gan arī instrumenti (āmurs, skrūvgriezis, urbis un citi). Šī var būt efektīva, taču dārga metode. 
  • Atlocīt durvju stūri – vēl viena metode, ko cilvēki mēdz izmantot, lai tiktu mašīnā, ir vadītāja durvju augšējā stūra atlocīšana. Šim mērķim var izmantot cietu koka mietu. Pēc tam var mēģināt pielietot iepriekš aprakstīto paņēmienu ar pakaramo, cenšoties izķeksēt atslēgas ārā no mašīnas, ja tās tur atstātas.
  • Zvanīt durvju atvēršanas dienestam – lai arī šis šķiet pašsaprotams risinājums, protams, sākumā daudzi cilvēki cenšas izmēģināt visus citus risinājumus, lai atvērtu auto durvis, nesitot stiklu un neizdodot naudu par sos durvju atvēršanas pakalpojumiem. Labā ziņa ir tā, ka, lai arī šis serviss nebūs lēts, durvis tiks atvērtas ātri un profesionāli, nebojājot durvju slēdzeni.

Pazudušas, nozagtas vai salonā ieslēgtas atslēgas nav vienīgās problēmas, kas var radīt rūpes un uztraukumu transportlīdzekļu īpašniekiem. Patiesībā ikdienā ir daudz ar auto saistītu lietu, kuras nedrīkst aizmirst. Piemēram, OCTA apdrošināšanas polises iegāde. Kā nosaka OCTA likums, bez tās sauszemes transportlīdzekļi satiksmē piedalīties nedrīkst. 

Aiztaupi sev satraukumus un rūpes, salīdzinot lētas OCTAS no labākajām apdrošināšanas kompānijām, izmantojot mūsu OCTA kalkulatoru!