Auto apdrošināšana
Kā rīkoties, ja gadījies pazaudēt auto atslēgas?

Kā rīkoties, ja gadījies pazaudēt auto atslēgas?

Ja Tev gadījies pazaudēt auto atslēgas, nenokar galvu! Tas vismaz reizi dzīvē notiek ar katru auto vadītāju, tādēļ šai situācijai izstrādāti vairāki reāli un pārbaudīti rīcības plāni. 

Protams, tas rada uztraukumu un papildu izdevumus, taču galvenais, ka šo problēmu iespējams atrisināt. 

 

Lūk, daži no ieteikumiem, kā rīkoties, kad gadījies pazaudēt auto atslēgas.

 

Saglabā mieru un necel paniku

 

saglabāt mieru

 

Pirmkārt, lai atrisinātu jebkuru problēmas situāciju, nepieciešams saglabāt mieru. Jāsaprot, ka panika šajā gadījumā nepalīdzēs. Protams, auto atslēgu pazaudēšana nav nekas patīkams, taču situācija var kļūt vēl sarežģītāk, ja stresa ietekmē izdarīsi kaut ko neatgriezenisku. 

Sāc rīkoties vien tad, kad esi pietiekami nomierinājies. 

 

Sazinies ar garantijas remontu vai apdrošināšanas kompāniju

Ja Tev pieder jauns, augstas klases auto, tā atslēgu var aizstāt tikai un vienīgi ražotājs vai izplatītājs. Šādā gadījumā noteikti sazinies ar garantijas remontu – auto atslēgu pazaudēšana viņiem nebūs nekas jauns, un situācija tiks operatīvi atrisināta!

Vari arī mēģināt sazināties ar apdrošināšanas kompāniju. Tiesa, lielākā daļa apdrošināšanas kompāniju neveic šādu pakalpojumu, taču mēģināts nav zaudēts! 

Ja savu auto esi iegādājies tikko, noteikti izlasi šeit, kas Tev jāzina par octa un citām  apdrošināšanas priekšrocībām.

 

Rīkojies saskaņā ar atslēgas tipu

Straujā tehnoloģiju attīstība modernizējusi auto atslēgu mehānismus, radot dažāda tipa atslēgas, garantējot augsta līmeņa drošību. Pirmais, kas būtu jādara, kad pārvarēts sākotnējais satraukums – apdomā, kāda tipa atslēga ir pazaudēta. Ja Tev nav rezerves atslēgu un situāciju nav iespējams atrisināt citādāk, rīkojies saskaņā ar atslēgas tipu.

 

Elektroniskā (transpondera) atslēga vai “smart’’ atslēga, kas savienota ar čipu 

Ņemot līdzi auto dokumentus un pierādījumus, ka esi tās īpašnieks, Tev jādodas ar savu transportlīdzekli pie oficiālā auto dīlera. Tur par attiecīgu samaksu Tev piešķirs jaunu atslēgu, elektroniski savienojot jauno mikroshēmu ar Tavu auto.

 

  • Tradicionālā jeb parastā atslēga 

Visvienkāršāk būs sazināties ar atslēdznieku, kurš izgatavos jaunu auto atslēgu. Tomēr ne visos gadījumos atslēdznieks to varēs izdarīt, tad Tev nāksies iegādāties jaunus aizdedzes slēdzenes cilindrus un atslēgu no oficicālā dīlera vai remontdarbnīcas.

 

  • Atslēga ar vadības pulti 

Ja esi pazaudējis vadības pulti, auto vari atslēgt un iedarbināt ar atslēgu. Tomēr, ja pazaudēta ir gan atslēga, gan vadības pults, Tev tāpat nav jāuztraucas, jo vadības pulti iespējams iegādāties jebkurā auto preču veikalā. Turklāt, lai to ieprogrammētu, nav nepieciešams speciāls aprīkojums, tādēļ gluži vienkārši dodies uz veikalu.

 

  • Atlokāma atslēga ar vadības pulti 

Arī gadījumā, ja esi pazaudējis šāda tipa atslēgu, Tev jādodas uz tuvāko auto preču veikalu un jāiegādājas to! Tomēr atšķirībā no parastās atslēgas ar vadības pulti, to nepieciešams ieprogrammēt, tādēļ jārēķinās ar papildu izdevumiem, kas radīsies. 

 

Izvēlies, kam uzticies vairāk

 

atslēdznieks

 

Kad esi noskaidrojis atslēgas tipu, izlem, kā vēlēsies risināt situāciju – pie atslēdznieka vai pie oficiālā auto dīlera. Katrai no šīm iespējām ir savas priekšrocības un savi trūkumi. Lai Tu spētu pieņemt labāko lēmumu, esam izveidojuši mazu kopsavilkumu.

 

  • Atslēdznieks 

Šī opcija ir labākā, ja Tev ir salīdzinoši vecs auto. Tas ļaus ietaupīt un samazināt augstās izmaksas, par kurām auto atslēgu izgatavošana tiek veikta pie dīlera. Tāpat atslēdznieks pavisam ātri piemeklēs rezerves atslēgu un Tev nebūs jāuztraucas par atslēgas programmēšanu, jo vecākas automašīnas reti ir aprīkotas ar modernu atslēgu.

 

  • Oficiālais auto dīleris 

Šis būs piemērotāks varinats, ja Tev ir jauns auto, kas aprīkots ar modernu atslēgu. Mūsdienu atslēgām ir sarežģīts mehānisms, visbiežāk tās nepieciešams programmēt, un to iespējams paveikt tikai pie oficiālā auto dīlera. Protams, šādu iespēju piedāvā arī citi tirgotāji, bet esi īpaši uzmanīgs, izvēloties neoficiālu pakalpojumu sniedzēju. 

 

 

Vēlreiz atgādinām arī par obligāto prasību – katram auto, kas piedalās ceļu satiksmē, jābūt derīgai OCTA polisei, kas pasargās no izdevumiem dažādās neparedzētās situācijās.  Izmanto iespēju un iegādājies auto apdrošināšanu internetā – salīdzini octa polises un izvēlies sev izdevīgāko!