Auto kopšana
Logu mazgāšana: Ieteikumi, kā to darīt labāk

Logu mazgāšana: Ieteikumi, kā to darīt labāk

Tīra mašīna ne vien labi izskatās, bet arī liek mums justies pārliecinošāk, pārvietojoties savā transportlīdzeklī. Diemžēl daudziem autovadītājiem joprojām neatklāts palicis jautājums, kā notīrīt auto logus tā, lai uz tiem nepaliktu pleķi vai švīkas. 

Netīri logi ne vien izskatās nepievilcīgi, bet apgrūtina redzamību, tāpēc šajā rakstā esam aprakstījuši vairākas gudrības, lai auto logu mazgāšana būtu vieglāka un efektīvāka.

Galvenās auto logu problēmas

 auto logu problēmas

Tavam auto logam ir divas puses – iekšējā un ārējā. Lai arī šo abu pušu kopšanas soļi var būt līdzīgi, ikdienā katra no pusēm tiek pakļauta atšķirīgiem apstākļiem, tādēļ arī raksturīgākās problēmas ir dažādas. 

Izplatītākās mašīnas logu ārpuses problēmas:

  • Vēja, sniega, lietus, saules un citu apstākļu ietekme;
  • Bieža saskarsme ar netīrumiem, mitrumu, izplūdes gāzēm un citām vielām;
  • Ne visi auto stikli ir radīti vienādi. Starp dažādiem stikliem pastāv atšķirības – tiem ir dažādi vecumi, ražošanas materiāli un arī ikdienas kopšanas paradumi.

Populārākās auto logu iekšpuses problēmas:

  • Auto interjera elementu sīko daļiņu uzkrāšanās uz stikla – mašīnas salonā esošās daļas bieži ir ražotas no plastmasas, gumijas, vinila un citiem materiāliem, kuriem laika gaitā un UV staru, gaisa un siltuma ietekmē notiek dabisks pārmaiņu process, kā rezultātā izdalās dažādas ķīmiskas vielas, un tās uzkrājas uz stikla iekšpuses;
  • Ja veikta auto aplīmēšana, iekšpusē uzklātā līmplēve pieprasa īpaši uzmanīgu stikla tīrīšanu;
  • Tāpat kā ārpusi, arī stikla iekšpusi un tā kopšanu ietekmē tas, cik vecs ir stikls, kā tas ražots un tīrīts līdz šim.

Padomi auto logu mazgāšanai

auto logu mazgāšanai

  • Ja veic auto mazgāšanu pats, logu tīrīšanu atstāj pēdējo, lai jauni pleķīši un ūdens pilieni nebūtu jātīra atkārtoti;
  • Izmanto tieši automašīnu logiem piemērotus līdzekļus – lai cik vilinoši var šķist paķert trauku mazgājamo vai parasto logu tīrāmo līdzekli no mājas un izmantot to automašīnas logiem, diemžēl tā Tu riskē stiklus sabojāt. Tā vietā jāiegādājas tieši šim mērķim piemēroti produkti, tāpat, kā tiek izvēlēti sezonai atbilstoši logu mazgāšanas šķidrumi;
  • Stiklu mazgāšana jāveic vairākos virzienos, lai pārliecinātos, ka visas švīkas un pleķi tiek notīrīti;
  • Neslauki stiklus ar apļveida kustībām, jo tā pastāv augstāks risks atstāt švīkas;
  • Neizmanto papīra dvieļus – lai arī šī var šķist laba ideja, jo papīra dvieļi efektīvi absorbē mitrumu, efektīvākai stiklu tīrīšanai iesakām izmantot šim mērķim piemērotās šķiedras lupatiņas;
  • Neaizmirsti nomazgāt arī vējstikla slotiņas – arī uz tām ikdienā sakrājas netīrumi, kas pasliktina logu tīrīšanas kvalitāti un paaugstina stikla sabojāšanas risku. Tādēļ, veicot auto stiklu mazgāšanu, pievērs uzmanību arī slotiņām. Ja nepieciešams, nomaini tās pret jaunām. 

Kas jāzina par auto logu kopšanu ziemā?

auto logu kopšanu ziemā

Viena no pirmajām lietām, kas daudziem nāk prātā, domājot par ziemas sezonu un automašīnām, ir aizsalušie stikli. Parasti tieši tad, kad jāsteidzas, piemēram, agri no rīta, saprotam, ka vispirms jātiek galā ar šo problēmu, un tikai tad varam doties ceļā. Šajā gadījumā visdrošāk ir izmantot speciālos stikla atkausētājus jeb atkausēšanas aerosolus. Skrāpēšana ar dažādiem priekšmetiem vai karsta ūdens liešana var neatgriezeniski sabojāt stiklu!

Ziemai piemērotie logu mazgāšanas šķidrumi atšķiras no vasaras veidiem, jo tiem ir citas īpašības. Logu mazgāšana ziemā nozīmē mitruma saskari ar aukstu gaisu, tādēļ arī mazgāšanas šķīdums ir ražots, lai tas nesasaltu līdz pat -20 grādu temperatūrā. Tieši tāpēc ir svarīgi izvēlēties kvalitatīvu un sezonai atbilstošu logu mazgāšanas šķīdumu.

Auto stiklu tīrība ir saistīta ne tikai ar transportlīdzekļa vizuālo izskatu, bet arī redzamību un drošību, esot pie stūres. Lai braukšana vienmēr būtu patīkama un droša, atceries arī par OCTA apdrošināšanas iegādi. Lētākās OCTAS meklē pie mums, Octas.lv!