Auto uzturēšana
Kā nomainīt auto riepu – prasme, kurai jābūt katram autovadītājam/ai

Kā nomainīt auto riepu – prasme, kurai jābūt katram autovadītājam/ai

Ikvienam autovadītājam ir svarīgi zināt, kā nomainīt riepu. Gandrīz katrs autovadītājs vismaz reizi mūžā, visticamāk, piedzīvos situāciju, kad būs nepieciešama riepas maiņa – zināšanas par to, kā tas darāms, tādā brīdī noteikti palīdzēs. 

Process sākotnēji varētu šķist sarežģīts, taču patiesībā tas ir pa spēkam ikvienam. Galvenais ir zināt darbību pareizu secību. 

 

Sagatavojies

 

Pirms veikt riepas nomaiņu pret rezerves riepu, nepieciešama sagatavošanās. Vispirms pārliecinies, ka esi apstājies drošā vietā. Šai zonai jābūt pietiekami plašai, lai, darbojoties ap transporta līdzekli, nepakļautu sevi briesmām. Vislabāk, lai vietā, kur apstājies, ceļa segums būtu ciets – zeme un zālājs šajā gadījumā nebūs labākais variants, jo automašīnas svars domkratu var iespiest zemē. Ja nav izvēles, zem transporta līdzekļa var novietot cietu, izturīgu plāksni, kas sniegs nepieciešamo atbalstu. Svarīgi arī, lai vieta, kur veic riepu nomaiņu, būtu līdzena – nekādā gadījumā to nevajadzētu darīt nogāzē. 

 

Pārliecinies arī, ka ir ieslēgtas avārijas gaismas, lai garāmbraucošie autovadītāji zinātu, ka jābūt piesardzīgiem. Ja ir pieejama arī avārijas zīme, 30 metrus no automašīnas izvietojiet arī to. Ja negadījums noticis uz lielceļa, avārijas trīsstūris jānovieto 100 metrus no transporta līdzekļa.

 

Kā nomainīt automašīnas riepu?

 

riepu maiņa

 

Norauj rokas bremzi un ieliec ātruma pārslēgu pārnesumā. Ja automašīnai ir automātiskā ātrumkārba, izmanto “Parking” funkciju. 

 

Automašīnas bagāžniekā atrodi rezerves riepu un domkratu. Vairumā gadījumu abi šie priekšmeti atrodas nodalījumā zem bagāžnieka grīdas. Uzmanīgi pacel riepu un novieto to bojātās riepas tuvumā. 

 

  • Uzgriežņu atskrūvēšana 

Ja bojātajai auto riepai ir dekoratīvais disks, vispirms noņem to. 

Kad tas paveikts, izmanto nogriežņu atslēgu, lai atskrūvētu bojātās riepas skrūves. Ir svarīgi šo darbību veikt pirms domkrata izmantošanas. Uzliec uzgriežņu atslēgu uz katras skrūves vai uzgriežņa un paspied rokturi pretēji pulksteņrādītāja kustības virzienam. Uzgriežņus ir tikai nedaudz jāpaskrūvē vaļīgāk – nav nepieciešams tos atskrūvēt pilnībā. 

 

  • Domkrata izmantošana 

Nākamais solis ir domkrata izmantošana, lai paceltu automašīnas riteni no zemes. Novieto domkratu pie spēcīgas transporta līdzekļa rāmja daļas. Transportlīdzekļa īpašnieka rokasgrāmatā ir atrodama precīza informācija par pareizu domkrata izmantošanu tieši konkrētajam transportlīdzeklim. Ar roku pagriez domkratu pulsteņrādītāja kustības virzienā, līdz tas saskaras ar automašīnu. Pēc tam turpini griezt domkrata rokturi pulksteņrādītāja kustības virzienā, līdz bojātā riepa atrodas krietnu gabalu virs zemes. 

 

  • Rezerves riepas uzlikšana 

Pēc automašīnas pacelšanas noņem riepas stiprinājuma uzgriežņus, ko atskrūvēji pirms domkrata izmantošanas. 

Pārliecinies, ka tie atrodas drošā vietā, lai riepu mainīšanas laikā tos nepazaudētu. 

Uzmanīgi noņem bojāto riepu un novieto to drošā vietā – tālu no ceļa braucamās daļas. Novieto rezerves riepu uz riteņa. Pēc tam uzliec stiprinājuma uzgriežņus un pagriez tos pulkteņrādītāja kustības virzienā. Kad uzgriežņus esi pavilcis ar roku, izmanto uzgriežņu atslēgu, lai pārliecinātos, ka katrs uzgrieznis ir kārtīgi nostiprināts. Uzgriežņus nevajadzētu pievilkt pārāk stipri – pretējā gadījumā pastāv risks sabojāt disku un asi.

 

  • Pārbaude 

Visbeidzot nolaid automašīnu no domkrata, pagriežot tā rokturi pretēji pulksteņrādītāja virzienam. Tiklīdz rezerves riepa ir droši novietota uz zemes, noņem domkratu. Pēc domkrata noņemšanas vēlreiz ar uzgriežņu atslēgu pārbaudi riepas uzgriežņus. Kad rezerves riepa ir pilnībā uzstādīta, novieto domkratu, riepas dekoratīvo disku, uzgriežņu atslēgu, kā arī bojāto riepu atpakaļ automašīnas bagāžniekā.

 

Zinot, kā nomainīt automašīnas riepu, uz ceļa jutīsies daudz drošāk – vajadzības gadījumā nebūs jālūdz palīdzība citiem. 

Ar rezerves riepu brauc ļoti uzmanīgi, un, cik vien ātri iespējams, salabo un uzstādi oriģinālo riepu – rezerves riepa nav paredzēta garu distanču veikšanai. 

 

Atceries!

Drošība uz ceļa ir pirmajā vietā – to der atcerēties gan mainot riepu, gan veicot citu bojājumu novēršanu. Svarīgi, lai transportlīdzeklis ne vien būtu labā tehniskā stāvoklī, bet arī būtu apdrošināts. OCTA ir obligāta prasība ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē, tādēļ pirms došanās ceļā pārliecinies, ka Tavam transporta līdzeklim ir derīga OCTA polise. Ja polise jāatjauno, labākos piedāvājumus atradīsi pie mums – Octas.lv.