Auto uzturēšana
Kā izvēlēties auto spuldzes?

Kā izvēlēties auto spuldzes?

Kad runa ir par auto spuldzēm, nereti autovadītāju vidū dzirdamas dažādas diskusijas par to, kuram no pieejamiem variantiem dot priekšroku.

Kā liecina statistika, daudzi ceļu satiksmes pārkāpumi saistīti tieši ar auto gaismām. Līdz ar to var secināt, ka izvēlēties atbilstošas spuldzes nav nemaz tik vienkārši.

Spuldžu piedāvājums

Nopērkami trīs spuldžu veidi – halogēna, ksenona – HID un LED. Populārākais un arī cenas ziņā izdevīgākais variants ir halogēna spuldzes. Kas attiecas uz otro variantu – ksenona spuldzēm – tās ir spilgtākas, bet arī dārgākas. Jāpiebilst arī, ka ksenona spuldžu uzstādīšanai nepieciešams speciāls aprīkojums. Savukārt LED spuldzes ir mūsdienīgākais un arī efektīvākais no pieejamiem variantiem.

Kādas ir būtiskākās atšķirības?

Halogēna spuldzēs esošais volframa pavediens ar halogēnās gāzes palīdzību spēj radīt vairāk gaismas salīdzinājumā ar parastām kvēlspuldzēm.

Ksenona (HID) spuldžu darbību nodrošina ksenona gāze. Šī tipa auto spuldžu darbības laiks ir garāks nekā halogēnām spuldzēm, kopumā tām ir arī mazāks enerģijas patēriņš. Tomēr jāpiemin arī trūkums – šādu spuldzi pašam nomainīt var būt sarežģīti, un vajadzīga speciālista palīdzība.

LED spuldžu darbības pamatā ir pusvadītājs – speciāls materiāls, kas ar uzlādes palīdzību atbrīvo gaismas fotonus. Šis ir energoefektīvākais no visiem pieejamiem risinājumiem, taču arī dārgākais.


Ko ņemt vērā izvēloties auto spuldzes?

spuldzes automašīnai

Lai arī LED un ksenona spuldzes kļūst arvien pieprasītākas, tomēr pirms to iegādes svarīgi pārliecināties, ka konkrētajā auto modelī šādas spuldzes vispār ir iespējams uzstādīt. Pretējā gadījumā tas var beigties ne tikai ar pretī braucošo autovadītāju neapmierinātību, bet arī ar nosvilinātu automašīnu un policijas uzliktiem naudas sodiem.

Lai izvairītos no šādām nepatīkamām situācijām, jāizvēlas savam spēkratam piemērotas spuldzes.

Ražotāja noteiktais spuldžu tips

Der atcerēties, ka automašīnai jāizvēlas ražotāja paredzētās auto spuldzes. Piemēram, halogēna spuldzes apzīmē ar H burtu un ciparu, piemēram H1, H3, H7. Katram auto šis tips ir konkrēti noteikts, tādēļ vienmēr jāvadās pēc tā, ko paredzējis auto ražotājs.

Speciālisti iesaka izvēlēties uzticamu un labi zināmu zīmolu auto spuldzes – lai būtu pārliecība par efektivitāti un kvalitāti.

Braukšanas paradumi

Svarīgs aspekts ir arī braukšanas paradumi. Piemēram, autovadītāji, kas lielāko laiku brauc pa pilsētu, kur ielas ir labi apgaismotas, droši var izvēlēties mazāk spožas spuldzes, kuru kalpošanas laiks ir garāks.

Tiem šoferiem, kuri dzīvo ārpus pilsētas vai bieži pārvietojas pa neapgaismotiem ceļiem, jāizvēlas spilgtākas spuldzes. Jāatceras gan, ka tās attiecīgi kalpos īsāku laiku.

Spuldžu krāsa

Spuldzes nopērkamas dažādās krāsās – dzeltenas, baltas, zilas. Par visefektīvāko tiek uzskatīta baltā krāsa, jo tā būtiski uzlabo redzamību diennakts tumšajā laikā. Pārdošanā arī tādas halogēna spuldzes, kas spēj nodrošināt plašāku gaismas krāsu spektru, tādā veidā pielāgojoties braukšanas apstākļiem un nodrošinot vēl labāku pārredzamību.

Citas svarīgas nianses

Aplūkojot auto spuldžu piedāvājumu, var gadīties apjukt. Kā izvēlēties piemērotāko variantu, ja iespēju ir tik daudz?

Pamatā uzmanība jāpievērš diviem faktoriem – gaismas intensitātei un spuldzes kalpošanas laikam. Princips ir vienkāršs – jo spilgtāka būs gaismas intensitāte, jo mazāks spuldzes darbības laiks.

Uzmanību vajadzētu pievērst arī elektrības instalācijas spriegumam. Jāņem vērā, ka laboratorijās spuldžu pārbaude notiek ar 13,2 V spriegumu, taču pareizs spriegums automašīnā ir no 13,8 līdz 14,4 V. Pat nedaudz lielāks spriegums jūtami samazina spuldzes darbības laiku. Šī iemesla dēļ ir svarīgi parūpēties, lai automašīnas elektrosistēma darbotos labi.


Kā nomainīt auto spuldzes?

kā nomainīt auto spuldzes

Par to, ka pienācis laiks mainīt spuldzītes, liecina auto paneļa simboli. Tāpat droša pazīme ir arī tas, ka automašīnas gaismas vairs nedarbojas, kā vajag – kļuvušas blāvākas vai vispār neieslēdzas.

Der atcerēties, ka pat tad, ja izdegusi tikai viena auto spuldze, jāmaina tās abas, jo ir skaidrs, ka pavisam drīz būs izdegusi arī otra. Vēl kāds būtisks atgādinājums – pirms spuldžu nomaiņas ir svarīgi pagaidīt, kamēr tās ir pilnībā atdzisušas, jo savas darbības laikā tās ļoti uzkarst.

Mainīšanas procesā pašu spuldzīti nevajadzētu aiztikt ar pirkstiem, jo jebkādi netīrumi samazina spuldzes kalpošanas laiku.

Lai nerastos īssavienojums, pirms spuldžu mainīšanas vienmēr jāizslēdz auto gaismas.

Prasībām atbilstoši piemeklētas spuldzes ir būtisks elements drošībai uz ceļa. Tieši tādēļ ir tik svarīgi iegādāties spuldzes, kas der tieši konkrētajam automobilim. Priekšroku noteikti jādod labākajiem ražotājiem, kuri spēj nodrošināt garantētu kvalitāti.

Citas rūpes par drošību

Domājot par drošību uz ceļa, jāatceras arī par auto apdrošināšanu. Pirms došanās ceļā, vienmēr vērts pārbaudīt OCTA polisi – vai tai nav beidzies derīguma termiņš. Jāatceras, ka motorizēts transporta līdzeklis bez derīgas OCTA polises ceļu satiksmē piedalīties nedrīkst.

Pārbaudīt OCTA derīguma termiņu iespējams dažādos veidos – piemēram, informācija par iegādāto polisi parasti tiek nosūtīta e-pastā vai īsziņas formātā telefonā. Tāpat var sazināties arī ar apdrošināšanas kompāniju, kur OCTA polise iegādāta, lai noskaidrotu vajadzīgo informāciju.

Ja pienācis laiks jaunas polises iegādei, der atcerēties, ka iegādāties OCTA polisi var arī internetā. Tas ir ērti un neaizņem daudz laika, turklāt tādā veidā vienlaikus var aplūkot un salīdzināt dažādu apdrošināšanas kompāniju piedāvājumus. Ievadot visu vajadzīgo informāciju OCTA kalkulatorā, uzreiz tiek atlasīti un parādīti visi piemērotākie piedāvājumi. Autovadītājam atliek vien izvērtēt tos un izvēlēties savām prasībām atbilstošāko variantu.

 

Lai uz ceļa neapdraudētu sevi un citus, ir vērts parūpēties par labu redzamību – laicīgi nomainot spuldzītes. Tikpat svarīgi ir arī noformēt auto apdrošināšanu.