Auto uzturēšana
Kas ir digitālā servisa grāmatiņa?

Kas ir digitālā servisa grāmatiņa?

 

Nav noslēpums, ka automašīnas servisa grāmatiņa ir viens no svarīgākajiem pierādījumiem, ka automašīnai tiek veikta regulāra un pareiza tehnikā apkope, tāpat servisa grāmatiņā iespējams atrast visas manipulācijas, kas ar to veiktas autoservisos gadu gaitā.

Ir pat ieteicams, pērkot lietotu automašīnu pārliecināties par to, ka tai ir ne tikai visi reģistrācijas dokumenti, bet arī servisa grāmatiņa. 

Mūsdienu tehnoloģiju straujā attīstība panākusi to, ka arī servisa grāmatiņa no taustāmas lietas pieejama digitālā formā, kas daudziem auto īpašniekiem var atvieglot dzīvi.

Tomēr iespējams, ka ir cilvēki, kurus joprojām satrauc jautājums par to, kas īsti ir digitālā servisa grāmatiņa?

 

Digitālās servisa grāmatiņas priekšrocības

 

digitālās servisa grāmatiņas priekšrocības

 

Visi ieraksti glabājas autoražotāja, dīleru un oficiālo serveru datubāzēs

Principā  automašīnas digitālā servisa grāmatiņa ne ar ko neatšķiras no papīra servisa grāmatiņas, atšķirība vien tajā, ka visi ieraksti par garnatijas apkopēm, veiktajiem remontiem un citām manipulācijās tiek saglabāti speciālās auto ražotāju, auto dīleru un oficiālo pārstāvju serveru datubāzēs. 

Kas ir papildu pluss – ne visi tiek pie grāmatiņā ievadītajiem datiem, jo pieeja tiek atļauta tikai oficiāli atļautiem pārstāvjiem. 

 

Digitālā servisa grāmatiņa sniedz lielāku drošību

Digitālās servisa grāmatiņas ieviešana arī spēj sniegt lielāku drošību. Ne tikai tajā aspektā, ka taustāmu grāmatiņu var netīšām kaut kur nozaudēt, bet arī tādā ziņā, ka digitālas formas servisa grāmatiņas nav iespējams viltot. 

No negodprātīgiem cilvēkiem neviens nav pasargāts, līdz ar to negodprātīgi auto tirgotāji ir servisa grāmatiņas viltojuši, lai pārdotu mašīnu, kas ir sliktākā tehniskā stāvoklī nekā uzrādīts. Digitālās grāmatiņas esamība pasargās potenciālo mašīnas pircēju no viltojuma. 

 

Autoīpašnieks var iegūt datus arī taustāmā formā

Kaut arī grāmatiņā visi dati tiek savadīti digitālā formā, auto īpašniekam nav jāsatraucas, ka nevarēs šo informāciju apskatīt. Pēc katra remontdarba vai garantijas apkopes, automašīnas īpašniekam tiek izsniegta izdruka vai digitālā kopija, ko pats var izprintēt. 

Šādā veidā var vienuviet uzglabāt visas izdrukas kādā mapītē, un nav jāsatraucas, ka kaut kas tiks nozaudēts. Turklāt ikvienai izdrukai vai digitālajai kopijai ir drošības kods, ko speciālisti var pārbaudīt, lai izvairītos no izdruku vai kopiju viltojumiem.

 

Digitālā servisa grāmatiņa palīdz nodrošināt pārskatāmu auto kopšanas vēsturi

Kopš atklāja pirmos papīra servisu grāmatiņu viltojumus, taustāmas grāmatiņas tiek uzskatītas par diezgan neuzticamiem informācijas avotiem. Tieši tāpēc digitālā grāmatiņa ir tā, kas vispilnīgāk nodrošina pārskatāmu auto kopšanas vēsturi. 

Savukārt, pārskatāma auto kopšanas vēsture automašīnai dod savu pievienoto vērtību, pat kaut nedaudz samazinot automašīnas tirgus vērtību. Tas ir nozīmīgs aspekts brīdī, kad cilvēks savu auto grib pārdot, kā arī, kad kāds vēlas pirkt lietotu auto – būs ticamība tam, kas minēts servisa grāmatiņā. Pilnīga auto kopšanas vēsture arī var noderēt brīžos, kad jāiegādājas auto apdrošināšana, piemēram, OCTA polise

 

Digitālās servisa grāmatiņas datu bāzē netiek minēti cilvēka personīgie dati

Tas, ka digitālās servisa grāmatiņās netiek minēti cilvēka personīgie dati, ir liels pluss gadījumā, ja tomēr kādam ļaundarim izdodas piekļūt šai datubāzei. Tas spēkrata īpašniekam sniedz papildu drošību – ja šāda lieta kādreiz notiks, neviens neiegūs personīgu informāciju par cilvēku – ne vārdu, ne uzvārdu, ne adresi. 

Ar laiku tradicionālās papīra servisa grāmatiņas paliks vēsturē, dodot vietu digitālajām. Jaunākām automašīnām servisa grāmatiņas papīra formātā nemaz vairs nav – visi dati tiek saglabāti digitāli.