Droša braukšana
Kā mainījusies ceļu satiksmes intensitāte ārkārtas situācijas laikā?

Kā mainījusies ceļu satiksmes intensitāte ārkārtas situācijas laikā?

Ārkārtas situācija valstī būtiski ietekmējusi mūsu visu ikdienu – noteiktie ierobežojumi liek pieņemt atšķirīgus lēmumus, izmainīt ieradumus. 

 

Aicinājums palikt mājās būtiski ietekmējis arī ceļu satiksmes intensitāti – šajā laikā visai būtiski samazinājies uz ielām esošo transportlīdzekļu skaits. 

 

Satiksmes intensitāte uz galvenās nozīmes ceļiem 

 

galvenās nozīmes ceļi

 

Kas attiecas uz galvenās nozīmes autoceļiem, ārkārtas situācijas laikā satiksmes intenstiāte tur samazinājusies par 19% – salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Salīdzinājumā ar situāciju pirms ārkārtas situācijas izsludināšanas satiksmes intensitāte uz galvenajiem valsts ceļiem kritusies par aptuveni 18%. 

 

Ņemot vērā, ka uz kaimiņvalstu robežām šobrīd ir atjaunota robežkontole, būtiski samazinājies transportlīdzekļu skaits uz pierobežu ceļiem – uz Jelgavas šosejas ceļa posmā Eleja – Lietuvas robeža satiksmes intensitāte samazinājusies par 87%, savukārt Valmieras šosejas ceļā posmā Strenči – Valka satiksmes intensitāte kritusies par 43%. 

 

Sabiedriskā transporta kursēšanas izmaiņas 

 

Pārtraukta mikrotautobusu satiksme

Ceļu satiksmes intensitātes samazināšanos ietekmē arī izmaiņas sabiedriskā transporta kustībā. Piemēram, Rīgā uz ārkārtas situācijas laiku tiek pārtraukta mikroautobusu satiksme, ir atcelti vairāki autobusu, tramvaju un trolejbusu maršruti un reisi, savukārt atsevišķos maršrutos reisi tiek organizēti pēc brīvdienu grafika. Samazinājies arī reģionālo reisu skaits. 

Izmaiņas sabiedriskā transporta kursēšanas sarakstos

Attiecībā uz sabiedrisko transportu ir paredzēta vēl virkne ierobežojumu – to mērķis ir samazināt pasažieru skaitu sabiedriskajā transportā, ierobežojot fiziska kontakta iespējas, tomēr vienlaikus nodrošinot iespēju iedzīvotājiem nokļūt, piemēram, darba vietā. 

 

Pārvadājamo pasažieru skaita ierobežojumi

Šobrīd aktuālie noteikumi paredz, ka pasažieru pārvadātājiem jāierobežo vienā reisā pārvadājamo pasažieru skaits – reisos, kur tiek pārdots noteikts biļešu skaits, atļauts tirgot tikai 50% no ierastā biļešu skaita. Savukārt pasažieri ir aicināti sabiedrisko transportu izmantot tikai īpaši svarīgos gadījumos. 

 

Sastrēgumi ārkārtas situācijas laikā 

 

sastrēgumi

 

Neierasta situācija uz ceļiem vērojama arī citkārt ierasto sastrēgumu stundu laikā – šobrīd, kad daudzi izvēlas strādāt no mājām un atpūsties brīvā dabā, sastrēgumi uz ielām tik pat kā neveidojas. 

 

Tomēr nevar arī apgalvot, ka sastrēgumu vairs nav vispār. Daži ceļa posmi, piemēram, ceļš Rīga – Saulkrasti, joprojām ir visnotaļ noslogots – dažkārt tur veidojas pat vairāku kilometru garš sastrēgums. 

Tas skaidrojams ar to, ka daudziem galvaspilsētas iedzīvotājiem ir brīvdienu mājas pie jūras vai arī vienkārši ir vēlme baudīt svaigu gaisu. Diemžēl tas nozīmē arī to, ka aicinājums izvairīties no publisku vietu apmeklējuma netiek ievērots. 

 

Satiksmes ministrijas noteikumi un rekomendācijas 

 

Savu darbu joprojām turpina taksometru vadītāji, tomēr, ja nav iespējams ievērot noteikto divu metru distanci,  autovadītājam ieteicams vienlaikus pārvadāt tikai vienu pasažieri. Turklāt pasažierim jāieņem sēdvieta pēc iespējas tālāk no autovadītāja. 

 

Kas attiecas uz privāto transportu, vienas mājsaimniecības locekļi vai arī personas, kas pārvietojas kopā ar maziem bērniem, var aizņemt visas sēdvietas vieglajā automašīnā – izņēmums ir sēdvieta blakus autovadītājam.

 

Tāpat transportlīdzekļa vadītājam rekomendēta pēc iespējas lielāka norobežošanās no pārējiem pasažieriem (piemēram, transportlīdzeklī izvietojot norobežojošo materiālu), kā arī regulāra transportlīdzekļa salona dezinficēšana

 

Auto reģistrācija – attālināti vai pēc iepriekšēja pieraksta

 

auto reģistrācija

 

Šobrīd, kad vīrusa Covid-19 izplatība diktē savus noteikumus, autovadītājiem jārēķinās ne vien ar izmaiņām ceļu satiksmē, bet arī citos ar automašīnu saistītos jautājumos.

Piemēram, ja aktuāla transportlīdzekļa reģistrācija, to vislabāk īstenot attālināti – vietnē e.csdd.lv. Transportlīdzekļu reģistrācija klātienē tiek nodrošināta tikai pēc iepriekšēja pieraksta. 

 

Der arī atcerēties, ka, mainoties transportlīdzekļa īpašniekam, nepieciešams no jauna iegādāties arī OCTA polisi. Par to vairāk var izlasīt šeit. 

 

Ārkārtējā situācija valstī nozīmē būtiskas izmaiņas visos aspektos. Lai arī tas ne vienmēr ir ērti un vienkārši, tomēr jāatceras, ka piesardzība šobrīd ir prioritāte.