Droša braukšana
Noderīgi padomi autovadītājiem koronavīrusa laikā

Noderīgi padomi autovadītājiem koronavīrusa laikā

Bīstamais koronavīruss turpina savu izplatību visā pasaulē. Sakarā ar vīrusa izraisīto Covid-19 infekciju, Latvijā ir ieviesta ārkārtas situācija līdz pat 14. aprīlim. Lai gan liela daļa mūsu valsts iedzīvotāju godprātīgi ievēro pašizolēšanos un ar to saistītos ierobežojumus, daudziem joprojām ikdienā nākas parvietoties ar savu auto. 

 

Kā pasargāt sevi no saskarsmes ar vīrusu pārvietošanās laikā? Uzskaitīsim dažus noderīgus padomus autovadītājiem.

 

Kas būtu jāievēro autovadītājiem ārkārtas situācijas laikā?

 

auto dezinfekcija

 

  • Nepārvietojies bez vajadzības

Kāds ir Tavas pārvietošanās iemesls? Ārkārtas situācijas laikā noteikti nevajadzētu pārvietoties bez īpaša iemesla. Eksperti iesaka izvairīties no liekas radu vai draugu apciemošanas, kā arī nedoties uz ļaužu iecienītām atpūtas vietām. 

 

Rūpīgi izsver vai Tavs izbraukums ir nepieciešams un balstās uz nopietnu vajadzību pamata. Ja Tev nav iespējas strādāt no mājām, noteikti izvēlies pārvietošanos ar savu personīgo auto, nevis sabiedrisko transportu.  Jo mazāk saskarsmes ar citiem cilvēkiem, jo labāk!

 

  • Dezinficē savu auto

piesardzība

 

Ja pārvietošanās ar auto ir neizbēgama un absolūti nepieciešama, pirms sēšanās pie stūres, rūpīgi dezinficē savu transportlīdzekli. Dezinfekcija it īpaši attiecas uz tādām vietām kā stūres rats, durvju rokturi, ātrumpārslēgs un citām vietām, ar kurām visbiežāk saskaras gan vadītājs, gan pasažieri. 

 

Noteikti dezinficējiet arī rokas. Būtiski ir dezinfekciju veikt regulāri, pirms un pēc katras auto izmantošanas reizes. Ieteicams izveidot pašam savu aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas komplektu, kuru uzglabāt savā auto.

Šim komplektam vajadzētu sastāvēt no dezinfekcijas līdzekļa (uz spirta bāzes), vienreizējās lietošanas cimdiem, medicīnas maskas un dezinfekcijas salvetēm. 

 

  • Neuzņem pasažierus

Pandēmijas laikā noteikti vajadzētu izvairīties no liekas pasažieru pārvadāšanas. Lai gan uz doto brīdi vienlaicīga vairāku cilvēku pārvietošanās automobilī nav ierobežota, tomēr būtu ieteicams pārvietoties vienam. Nekādā gadījumā neuzņem savā automašīnā nepazīstamus cilvēkus! 

 

Ja nepieciešamības gadījumā ir jāparvadā kāds draugs vai radinieks, pārliecinies vai pārvadājamā persona nav bijusi kontaktā ar kādu, kurš nesen atgriezies no ārzemēm. Vīruss var nonākt uz Tava auto virsmām, tāpēc noteikti dezinficē auto arī pasažiera pusē. 

 

  • Esi piesardzīgs

degvielas uzpilde

 

Svarīgi ievērot piesardzību, arī apmeklējot degvielas uzpildes staciju. Šeit būtisku lomu spēlē iepriekš minētais dezinfekcijas komplekts, jo ne visās degvielas uzpildes stacijās ir pieejami vienreizlietojamie cimdi. Uzvelc tos pirms degvielas uzpildīšanas! Iespējams, ka pirms Tevis ierīce ir bijusi saskarsmē ar inficētu personu. 

 

Pēc degvielas uzpildīšanas, centies novilkt cimdus tā, lai tie nenonāktu saskarē ar Tavām rokām. No cimdiem vajadzētu atbrīvoties slēgtā atkritumu tvertnē, lai vīrusam nebūtu ne mazākās iespējas saskarties ar citu cilvēku.

Izvairies no saskares ar citām degvielas uzpildes stacijā esošajām virsmām. Lai gan tās tiek dezinficētas, Tu nevari būt drošs par to, cik bieži tas tiek darīts.

 

  • Izvairies no skaidras naudas

Esot degvielas uzpildes stacijā vai pārtikas veikalā, ļoti būtiski ir mēģināt izvairīties no skaidras naudas darījumiem. Uz naudas zīmēm un monētam atrodas ļoti daudz baktēriju. Arī veikalā izdotā nauda var būt bijusi saskarē ar kādu inficētu personu.

Infektologi apgalvo, ka vīrusa baktēriju uzturēšanās ilgums uz virsmām nav precīzi zināms. Tāpēc, ja tomēr nākas saskarties ar skaidru naudu, neaizmirsti kārtīgi dezinficēt savas rokas. 

Pēc iespējas vairāk pievērsies pirkumiem un darījumiem tiešsaistē. Runājot par auto vajadzībām, lielisks veids kā apskatīt un iegādāties sev izdevīgāko OCTA obligātās apdrošināšanas polisi ir OCTA kalkulators. Tas ļaus izvairīties gan no skaidras naudas darījumiem, gan liekas saskarsmes ar citiem cilvēkiem. 

 

Sargā sevi un citus!

Noteikti ievēro visus augstāk minētos padomus, lai izvairītos no inficēšanās ar bīstamo koronavīrusu. Ja pārvietošanās ir absolūti nepieciešama,  izvēlies savu personīgo auto nevis taksi vai sabiedrisko transportu. Regulāri dezinficē savu automobili un izvairies no nepamatotas pārvietošanās. Būsim atbildīgi – pasargāsim sevi un citus!