Droša braukšana
Kā neiemigt, vadot automašīnu?

Kā neiemigt, vadot automašīnu?

Vai Tev ir gadījies pieredzēt aizmigšanu pie stūres? Ja atbilde ir pozitīva, tad noteikti zini, cik bīstams ir tā saucamais dažu sekunžu miegs. Varētu likties, ka šī problēma ir aktuāla tikai šoferīšiem – tālbraucējiem, kas pavada visai garas stundas, sēžot pie spēkrata stūres, taču tā nebūt nav. Iemigšana, vadot automašīnu, ierindojas biežāko avāriju izraisītāju top 10.

 

Kā pasargāt sevi no briesmām un neiemigt pie stūres?

Octas.lv piedāvā apskatīt noderīgākos ieteikumus nogurušiem autovadītājiem.

 

Kas veicina iemigšanu pie stūres?

 

kā cīnīties ar miegainību

 

Vai zināji, ka iemigšana pie stūres, kas ilgst vien dažas sekundes, var rezultēties ar smagiem miesas bojājumiem vai pat letālu iznākumu? Acu pievēršana, vadot automašīnu, nereti izvēršas katastrofā, kuru būtu bijis iespējams novērst, ievērojot dažus vienkāršus drošības pamatprincipus. Taču, kas īsti veicina iemigšanu pie stūres? 

 

Visaugstākais miegainības risks ir vērojams brīžos, kad autovadītāji ir nolēmuši doties tālajā ceļā agri no rīta vai vēlu vakarā. Tikko pamodies cilvēks ir visai miegains un acu pievēršana kaut vai uz sekundi organismam var likties pietiekoši vilinoša. Savukārt braukšana tumsas aizsegā pati par sevi aicina organismu relaksēties un liek autovadītājam palēnām zaudēt reaģēšanas ātrumu. 

 

Jāpiemin, ka arī pārēšanās un pārāk silta temperatūra automobilī var veicināt šoferīša miegainību. Galvenais ir atcerēties, ka ar miegu sacensties nav prātīgi. Ja nepieciešams piestāt un atpūtināt acis, dari to pēc iespējas ātrāk.

 

Pirms garāka brauciena kārtīgi jāizguļas

Ja garais pārbrauciens ir ieplānots jau laikus, dienā pirms brauciena silti ieteicams doties pie miera agrāk nekā parasti. Organismam, pirms došanās ceļā, ir nepieciešama kārtīga atpūta, proti, miegam ieteicams veltīt vismaz 8 stundas. Savukārt, ja tālais pārbrauciens ir neplānots un sagatavošanās tam norit pēdējā brīdī, nāksies iztikt ar regulāriem miega pārtaukumiem auto degvielas uzpildes stacijās vai citās drošās vietās.

 

Izvairies no braukšanas tumsā

Visbīstamākā neapšaubāmi ir braukšana diennakts tumšajā laikā un visprātīgāk būtu no šādas situācijas izvairīties. Taču, ko darīt, ja braucienu nav iespējams atcelt?

Drošas braukšanas eksperti uzsver, ka nakts laikā autovadītājiem vajadzētu izvairīties no pārliekas koncentrēšanās vienā punktā, jo tas var izraisīt pastiprinātu miegainības sajūtu. Protams, tas nenozīmē, ka vadītājs var atļauties pievērst mazāk uzmanības ceļam, taču mūzikas vai kāda interesanta podkāsta klausīšanas noteikti nāks tikai par labu.

 

Guļošs pasažieris – signāls nepatikšanām

Ja ceļā plānots doties ar kādu pasažieri, centies pierunāt viņu maršruta laikā negulēt. Blakussēdētāja šķietami netraucējoši saldais miegs var būtiski veicināt arī šofera noslieci uz miegainību. Saprotams, ka abi būsiet noguruši, taču labāk nodoties interesantām sarunām, nekā riskēt ar dažu sekunžu ilgu, nekontrolētu braucienu. 

 

uzkodas ceļā

Ēst, bet nepārēsties

Lai veiksmīgi izvairītos no iemigšanas, nepieciešams regulāri iestiprināties ar kādu veselīgu našķi. Uzsvars šajā gadījumā jāliek uz vārdu ‘’iestiprināties’’, kas nekādā gadījumā nenozīmē ‘’pārēsties’’. Pārēšanās veicina miegainības faktoru, kā arī nogurdina organismu un liek cilvēkam pārlieku relaksēties.

 

Jānodrošina regulāras pauzes

Kā vislabāk izvarīties no iemigšanas, vadot auto? Ņem regulāras pauzes! Pat, ja Tev liekas, ka esi spējīgs nobraukt vēl dažus kilometrus bez acu pievēršanas, neriskē un piestāj tuvākajā degvielas uzpildes stacijā. Miegs pie stūres nav joka lieta!

 

Ņem vērā, ka drošības sajūtai uz ceļa obligāti nepieciešama arī obligātās civiltiesikās transportlīdzekļa apdrošināšanas polise.

Tava OCTA polise, ceļu satiksmes nelaimes gadījuma situācijā, segs trešās personas veselībai vai īpašumam nodarītos zaudējumus. Atceries, ka arī OCTA cenas mēdz atšķirties, tāpēc, pirms polises iegādes, salīdzini to cenas šeit un pērc izdevīgāk.