Auto uzturēšana
Svarīgākais par auto gaisa kondicionieriem un to problēmām

Svarīgākais par auto gaisa kondicionieriem un to problēmām

Lai siltajā laikā automašīnas vadītāji un pasažieri varētu baudīt lielāku komfortu, viens no būtiskākajiem elementiem ir pareizi strādājošs gaisa kondicionieris. Turpinājumā nedaudz vairāk par to, kas būtu jāzina par auto gaisa kondicionieriem, kā arī par iespējamām to darbības problēmām un veidiem, kā tās novērst.

Auto kondicioniera darbības princips

Auto kondicioniera darbība

Gaisa kondicionēšanas sistēmas uzdevums ir ne vien atdzesēt automašīnas salonā esošo gaisu, bet arī to attīrīt, sausināt un nodrošināt cirkulāciju.

Gaisa kondicionieris darbojas ar auto dzinēja palīdzību, un, ņemot vērā, ka automašīna ir pakļauta ārējo vides faktoru ietekmei, arī gaisa kondicioniera sistēmā temperatūras svārstību un vibrācijas rezultātā var rasties dažādi bojājumi.

Lai spētu pareizi noteikt un novērst kondicioniera sistēmas darbības traucējumus, ir svarīgi izprast tā konstrukciju un to, kā šī sistēma darbojas.

Kondicioniera uzbūve un darbības princips

Gaisa kondicionieris darbojas ar aukstuma aģenta cirkulāciju slēgtā sistēmā, kur tas mainās no šķidra uz gāzveida agregātstāvokli. Šī procesa laikā tiek absorbēts siltums.

Gaisa kondicionieri sastāv no:

  • Kompresora – tā uzdevums ir saspiest aukstuma aģentu, lai tas cirkulē sistēmā.
  • Elektromagnētiskā sajūga – šis elements nodrošina pareizu kompresora darbību.
  • Kondensatora – ar tā palīdzību aukstuma aģents tiek atdzesēts. Tas notiek ar gaisa plūsmu palīdzību, ko rada auto kustība un ventilācijas sistēmas darbība.
  • Resīvera – šis elements izlīdzina svārstības, kādās plūst aukstuma aģents.
  • Žāvētāja – tā uzdevums ir savākt aukstuma aģenta radīto mitrumu.
  • Termiskās izplešanās vārsta – šī detaļa atbild par aukstuma aģenta novirzīšanu iztvaicētājā, ņemot vērā temperatūru iztvaicētāja izvades laikā.

Daži gaisa kondicionieri ir aprīkoti nevis ar termiskās izplešanās vārstu, bet gan pārplūdes cauruli. Šādas sistēmas sastāvdaļa ir arī akumulators – žāvētājs. Akumulators šajā gadījumā aukstuma aģenta rezervuāra funkciju.

Auto kondicioniera uzpilde

Lai gaisa kondicionieris teicami pildītu savus uzdevumus, ik pa laikam nepieciešama tā diagnostika un uzpilde. Lai arī tas var nešķist sarežģīts uzdevums, tomēr visdrošāk šo darbu uzticēt autoservisam, kurā strādājošie speciālisti zina, kā pareizi uzpildīt gāzi, kā arī veikt diagnostiku, lai noteiktu, vai klimata kontroles sistēmai nav vajadzīgs remonts.

Neveicot gaisa kondicioniera pārbaudi, var nākties saskarties ar lielākām problēmām un izmaksām nākotnē. Tieši tādēļ ir svarīgi ne vien regulāri papildināt auto kondicioniera gāzes un eļļas līmeni, bet arī veikt tā diagnostiku un apkopi.

Auto kondicioniera tīrīšana

Auto kondicioniera tīrīšana

Ir ļoti būtiski, lai gaiss automašīnas salonā būtu ne vien atvēsinošs, bet arī svaigs un visādi citādi patīkams. Ja, ieslēdzot kondicionieri, rodas nepatīkama smaka un gaiss ir sastāvējies, ir skaidrs, ka ir pienācis laiks tīrīt gaisa kondicionieri.

Nepatīkamais aromāts, kas rodas kondicioniera darbības laikā, saistīts mitruma uzkrāšanos kondicioniera radiatorā – šajā siltajā un mitrajā vietā vairojas baktērijas un sēnītes. Lai to novērstu, gaisa kondicionieris ir jāiztīra. To var izdarīt ar speciālu līdzekļu vai tehnoloģiju palīdzību. Arī šo darbu vislabāk uzticēt profesionāļiem, kuri zina, kāds ir šīs sistēmas darbības princips un spēj nodrošināt vislabāko rezultātu.

Biežākās auto kondicioniera problēmas

Lai arī cik labas būtu rūpes par automašīnu, reizēm kondensēšanas sistēma pieviļ un rodas mazākas vai lielākas problēmas.

Viena no biežākajām problēmām ir piesārņota sistēma, kas izraisa pārkaršanu. Rezultātā kondicionieris vairs nedarbojas efektīvi. Šādā gadījumā sistēmas elementi ir jāizmazgā. Ja automašīnā rodas nepatīkama smaka, visticamāk, aizsērējis filtrs un nepieciešama tā nomaiņa. Filtru ieteicams mainīt ik pēc 20 tūkstošiem nobrauktu kilometru.

Kondensēšanas sistēmās nereti rodas arī hermētiski bojājumi, kas veicina aukstuma aģenta noplūdi. To, ka radusies šāda problēma, var noteikt pēc tā, ka kondensēšanas sistēma vairs nestrādā kā ierasts, kā arī uz kompresora virsmas un citām detaļām manāma eļļa. Lai šo problēmu novērstu, jāvēršas pie speciālista.

Kā parūpēties par auto kondicionieri?

automašīnas kondicionēšana

Visu ierīču, tostarp auto kondicionieru, bojājumus ir vienkāršāk novērst nekā pēc tam salabot.

Lai parūpētos, ka gaisa kondicionieris ir labā tehniskā stāvoklī, noderēs daži ieteikumi:

  • Regulāra kondicioniera ieslēgšana – ne tikai vasarā, bet arī citos gadalaikos.
  • Ņemot vēra, ka sistēmās uzkrājas putekļi un citi netīrumi, ir svarīgi automašīnas mazgāšanas laikā iztīrīt arī kondensatoru.
  • Kondicionieru uzpilde jāveic regulāri – arī tad, ja nav novēroti tā darbības traucējumi.

Mūsdienās gaisa kondicionieris ir neatņemama automašīnas sastāvdaļa. Tā pareiza darbība nodrošina nepieciešamo komfortu braukšanas laikā. Tomēr jārēķinās, ka kondicioniera darbība palielina degvielas patēriņu, tādēļ, ja aktuāla ekonomiska braukšana, kondicionieri nevajadzētu darbināt visu laiku, bez pārtraukuma.

Pirms došanās izbraukumā ar savu auto, svarīgi ne vien pārbaudīt kondicioniera darbību un pārliecināties, ka nav radušies traucējumi arī citās auto sistēmās, bet arī būt drošam, ka noformēta OCTA polise. Visērtāk un ātrāk OCTA polisi var iegādāties tiešsaistē.

Lai saprastu, kura ir izdevīgākā OCTA polise internetā, OCTA kalkulatorā nepieciešams norādīt visus prasītos datus. Uzreiz pēc tam arī saņemsi aktuālos apdrošināšanas kompāniju piedāvājumus. Kas svarīgi – internetā var arī ērti pārbaudīt OCTA polisi.