Auto uzturēšana
Kur nodot veco auto?

Kur nodot veco auto?

Atkritumu šķirošana ir aktuāla tēma visā pasaulē, un arī pie mums tiek īstenoti dažādi risinājumi, kas padara dažādu materiālu šķirošanu un pārstrādi vienkāršāku. Runājot par šo tēmu, parasti prātā nāk sadzīves atkritumi, taču, kā ir ar lielākiem objektiem, piemēram, vecu automašīnu? Par to, kāpēc un kur jāveic auto utilizācija, lasiet turpinājumā!

Kas ir nolietots transportlīdzeklis?

lietoti transportlīdzekļi

Saskaņā ar Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likumu, par nolietotu uzskata tādu spēkratu, no kura īpašnieks vēlas vai ir spiests atbrīvoties. Tāpat tam jāatbilst arī kādai no atkritumu klasifikatora kategorijām.

Likums arī nosaka veco transportlīdzekļu īpašniekiem pienākumu parūpēties, ka jebkurš nolietots spēkrats (tajā skaitā kvadracikls, tricikls, vieglais auto vai kravas auto ar pilno masu līdz 3,5 t) ir jānodod apstrādes uzņēmumam, kas parūpēsies, lai tiktu veikta pareiza utilizācija.

Ja automašīnu ilgu laiku atstāsi pamestu vietā, kur to nevar ilgstoši turēt, pašvaldības policija to pārvietos piespiedu kārtā, un īpašniekam būs jāsedz visi izdevumi, kas saistīti ar evakuāciju.

Pareiza utilizācija ir svarīga

Viena no kļūdām, kuru mēdz pieļaut ne viens vien transportlīdzekļa īpašnieks, ir vilcināšanās ar automašīnas nodošanu šāda veida atkritumu apstrādes uzņēmumam. Jo vēlāk tas notiek, jo sliktākā stāvoklī automobilis nonāk pārstrādes iekārtās vai auto kapsētā.

Dažkārt, vēloties izvairīties no dokumentu kārtošanas, cilvēki vaicā, vai paši drīkst izjaukt transportlīdzekli, lai pēc tam tā detaļas varētu nodot metāllūžņu uzpircējiem. Patvaļīga auto izjaukšana ir nepareiza un bīstama, jo transportlīdzeklis sastāv no dažādu veidu atkritumiem, ne tikai metāla (piemēram, akumulatori), un to utilizācija jāveic pareizā un drošā veidā, atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Piemēram, viens auto satur 5 līdz 10 litrus tehnisko šķidrumu, tajā skaitā, eļļas, antifrīzu, akumulatora skābi un daudzus citus. Liela daļa šo šķidrumu ir bīstami un pat toksiski ne tikai cilvēkiem, bet arī videi, tādēļ to neitralizēšanu veic profesionāls apstrādes uzņēmums.

Speciālisti zinās to, kā pareizi atbrīvot veco automašīnu no kaitīgiem un degošiem materiāliem, nododot pārstrādei atsevišķas detaļas. Piemēram, riepas var sasmalcināt un izmantot ceļu segumu ražošanā.

Kas jāņem vērā, nododot auto metāla pārstrādes punktā?

auto pārstrāde

Dažkārt cilvēkiem šķiet, ka veco auto nodošana utilizācijai ir sarežģīts un laikietilpīgs process, taču patiesībā tas nemaz nav tik grūti. Atliek tikai zināt vairākas svarīgas lietas, kas palīdzēs šajā procesā.

  1. Noskaidro, kur atrodas Tev tuvākais metāllūžņu pieņemšanas punkts;
  2. Painteresējies, vai šajā punktā ir pieejams veco automašīnu transportēšanas pakalpojums, vai arī Tev transportlīdzeklis līdz tam būs jānogādā pašam;
  3. Punktā, kurā nodosi automašīnu, būs pieejami auto svari. Tiem obligāti ir jābūt sertificētiem. Pēc tam tiek izveidots akts, lai varētu tikt veikta auto utilizācija;
  4. Pārliecinies, ka pēc spēkrata nodošanas Tev tiek izsniegts transportlīdzekļa likvidācijas sertifikāts, kā arī par to tiek informēta Ceļu satiksmes un drošības direkcija (CSDD). Informācija par to parasti tiek nodota elektroniski;
  5. Ņem vērā, ka automašīnu pieņemšanas punktā Tev būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments. Automašīnu nodošanas iespēja pieejama tikai to īpašniekiem vai pilnvarotajām personām;
  6. Nododot transportlīdzekli apstrādes uzņēmumam, būs jāiesniedz arī spēkrata reģistrācijas dokuments un numura zīmes (ja tādas ir). Gadījumā, ja persona, kas ved nodot automobili, nav tā pati, kas reģistrācijas apliecībā minēta kā īpašnieks, CSDD jānoformē īpašuma tiesību maiņa.

Vai par transportlīdzekļa nodošanu pārstrādei ir jāmaksā?

Lai izvairītos no krāpnieku viltībām, auto īpašniekiem ir jāzina, ka nolietotā auto utilizācija ir pieejama bez maksas, ar nosacījumu, ka šim spēkratam nav izņemtas tādas svarīgas sastāvdaļas kā:

  • Motors;
  • Transmisija;
  • Šasija;
  • Stūres mehānisms.

Tāpat arī automobili nedrīkst nodot, ja tajā atrodas kādi atkritumi, un jāraugās, lai transportlīdzeklis nebūtu atrodams komercķīlu reģistrā.

Kas jāzina par veco automašīnu norakstīšanu?

Apstrādes uzņēmums parūpēsies par to, ka tiks veikta Tavas automašīnas norakstīšana CSDD reģistrā, un izsniegs likvidācijas sertifikātu, kas apliecina šo faktu. Kad veikta transportlīdzekļa norakstīšana, Tev vairs nebūs jāuztraucas par uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa vai transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanu.

Apstrādes uzņēmumi auto noraksta un sertifikātu izsniedz bez maksas. Apstiprinājumu par to, ka auto norakstīšana notikusi, var nosūtīt auto īpašniekam pa pastu, kā arī likvidācijas informācija pieejama CSDD elektroniskajā vidē. Sertifikāts noderēs arī, lai pārtrauktu OCTA polises darbību.

Jāpiemin, ka nodot transportlīdzekli pārstrādes vajadzībām ir ne tikai draudzīgi videi, bet arī izdevīgi, jo uzņēmumi auto īpašniekam par nodoto automašīnu izsniedz samaksu, ko pārskaita un bankas kontu.

Kā tiek veikta auto izjaukšana un pārstrāde?

auto utilizācija

Lai utilizēšana notiktu droši un pareizi, to nepieciešams uzticēt profesionāļiem.

  • Vispirms no spēkrata tiek izņemts akumulators, kā arī neitralizētas visas ierīces, kurām ir eksplozijas risks, piemēram, drošības spilveni;
  • Tālāk utilizācija tiek veikta, izsūknējot un notecinot auto šķidrumus. Tos iepilda atsevišķos konteineros, sadalot pa veidiem. Pēc tam tiek veikta to apstrāde vai pārstrāde;
  • Tās auto daļas, kuras var izmantot atkārtoti vai arī pārstrādāt, tiek noņemtas. Protams, auto utilizācija tiek veikta, rūpīgi izvērtējot katras detaļas stāvokli;
  • Kad tas izdarīts, atlikušo mašīnas karkasu nodod smalcināšanai plaukstas lieluma gabalos un šķiro. Dažādus tekstila izstrādājumus, metāla gabalus un citus materiālus izšķiro un nodod specializētajām rūpnīcām.

Šāda auto utilizācija ir atbildīga un draudzīga dabai, jo liela daļa metāla un citu materiālu tiek izmantota atkārtoti. Atstājot transportlīdzekli pamestu ceļa malā, stāvvietā vai pat mežā, mēs rīkojamies bezatbildīgi un riskējam ar nopietnām sekām.