Droša braukšana
Kāpēc uzkarsis auto salons ir tik bīstams gan bērniem, gan mājdzīvniekiem?

Kāpēc uzkarsis auto salons ir tik bīstams gan bērniem, gan mājdzīvniekiem?

Katru gadu vasaras sākumā, pirms svelmes tuvošanās tiek atgādināts, lai autovadītāji mašīnās pat uz īsu brīdi vienus pašus neatstāj ne bērnus, ne mājdzīvniekus. Tomēr par spīti visiem brīdinājumiem, joprojām laiku pa laikam ziņās parādās informācija par mašīnā atstātiem un bojāgājušiem bērniem vai mājdzīvniekiem. 

Pat, ja liekas, ka mazās radības atstāšana mašīnā būs neilga, un nekas ļauns neatgadīsies, ir ļoti bezatbildīgi tā domāt. 

Tieši tāpēc, pirms atstāt bērnu vai dzīvnieku karstā vasaras dienā automašīnā, ir jāpadomā, kāpēc uzkarsis auto salons ir tik bīstams gan bērniem, gan dzīvniekiem?

 

Kāpēc uzkarsis auto salons ir tik bīstams bērniem?

 

bērns auto salonā

 

Vispirms jāpatur prātā tas, ka Latvijas likumdošanā noteikts, ka mazus bērnus līdz septiņu gadu vecumam vienus bez uzraudzības nedrīkst atstāt. Turklāt karstā laikā automašīnas salons uzkarst ļoti ātri. Dažādos eksperimentos pierādīts, ka jau 20 min laikā temperatūra salonā var paaugstināties līdz pat 50 grādiem. Pat, ja logos atstāta sprauga, lai gaiss tiktu vēdināts, tas nepalīdz pret salona pārkaršanu.

Ja pieaugušais, var atvērt automašīnas durvis, bērns to nevar un sekas tam var būt pat traģiskas, jo bērna ķermenis ļoti ātri sakarst, jo vēl nav noregulējusies ķermeņa termoregulācijas funkcija. 

Pārkaršanas simptomi

Pārkaršanas simptomus bērnam ir ļoti viegli atpazīt – bērns kļūst apātisks un miegains, palielinās pulss, paaugstinās temperatūra, āda kļūst apsārtusi un sausa, bērns izjūt lielas slāpes un reizēm var pat novērot vemšanu, krampjus un samaņas zudumu.

Vasarā, īpaši karstā laikā, jāpatur prātā arī tas, ka pirms bērna sēdināšanas automašīnā, jāizvēdina salons no sakarsušā gaisa un jāraugās, lai autokrēsliņš nebūtu uzkarsis.

 

Kāpēc uzkarsis auto salons ir tik bīstams dzīvniekiem?

 

mājdzīvnieka atstāšana auto

 

Ar mājdzīvniekiem ir līdzīgi kā ar bērniem, arī viņiem autosalona sakarsušais gaiss var būt bīstams dzīvībai. Ir cilvēki, kuri uzskata, ka pietiks, ja uz īso brīdi, kas tiek pavadīts, piemēram, veikalā, dzīvniekam tiks atstāti pavērti logi un ūdens bļodiņa, tomēr ar to var nepietikt.

Īpašī tas attiecas uz dzīvniekiem, kuri ir ielikti pārvadāšanas konteinerā. Bieži vien šie konteineri ir no plastmasas, kas karstā mašīnas salonā uzkarst zibenīgā ātrumā, dzīvnieks var to nepārdzīvot un aiziet bojā. Arī ēnā atstāta automašīna karstā laikā sakarst ļoti ātri. 

Dzīvnieku aizsardzības likums

Turklāt Dzīvnieku aizsardzības likums, ko var attiecināt arī uz dzīvnieka atstāšanu automašīnas salonā karstā laikā, nosaka, ka: “Cilvēces ētiskais pienākums ir nodrošināt visu sugu dzīvnieku labturību un aizsardzību. Cilvēkam ir morāls pienākums cienīt jebkuru radību, izturēties pret dzīvniekiem ar iejūtīgu sapratni un tos aizsargāt. Nevienam nav atļauts bez pamatota iemesla nogalināt dzīvnieku, nodarīt tam sāpes, radīt ciešanas vai citādi kaitēt”.  

 

Nebaidies izglābt dzīvību

Ja ārā ir svelme, noteikti jāizvērtē, vai no bērna vai mājdzīvnieka ņemšanas līdzi mašīnā nav iespējams izvairīties. Vai arī maršruts jāplāno tā, lai nevienā brīdī bērns vai dzīvnieks mašīnā nepaliktu viens pats, kaut tikai uz nieka piecām minūtēm. 

Savukārt, ja garāmgājējs redz auto, kurā atstāts bērns vai dzīvnieks, viņš ir tiesīgs izsaukt policiju, kas var izsist stiklu. Ja redzams, ka dzīvība salonā esošajam ir apdraudēta, stiklu var izsist jebkurš cilvēks, protams, tad jāpadomā, vai šāda rīcība ir pamatota un netiktu uztverta kā īpašuma bojāšana.

Pat ja stiklu var palīdzēt salabot auto apdrošināšana, nekas neatsver dzīvības cenu.