Auto apdrošināšana
Jaunums! Octa apdrošināšana uz vienu mēnesi

Jaunums! Octa apdrošināšana uz vienu mēnesi

Gluži tāpat kā ziemas laikā mēs neizejam no mājas bez siltiem apaviem, automašīnām, kuras piedalās ceļu satiksmē, obligāti ir nepieciešama sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana jeb OCTA.

Līdz šim autovadītāji OCTA polisi varēja iegādāties uz 3, 6, 9 un 12 mēnešiem, taču no 1. jūlija noteikumi mainīsies, un OCTA polise būs pieejama iegādei arī tikai uz vienu mēnesi!

Kas ir OCTA un kā tā darbojas?

Lai gan ikvienam auto īpašniekam vajadzētu zināt par OCTA polises pamatprincipiem, atgādināsim tās nozīmi. OCTA polises mērķis ir apdrošināt konkrētā spēkrata īpašnieka civiltiesisko atbildību, un to nepieciešams iegādāties ikvienam transportlīdzeklim, pretējā gadījumā ceļā doties ir aizliegts. Ja šāda persona tomēr piedalās ceļu satiksmē, par to pienākas sods:

  • Mopēda vadītājs – no 30 līdz 55 euro;
  • Cita transportlīdzekļa vadītājs – no 85 līdz 120 euro;
  • Kravas automobiļa (virs 12 t) un autobusa (virs 12 t) īpašnieks (vadītājs, turētājs) – fiziska vai juridiska persona – no 400 līdz 700 euro;
  • Cita transportlīdzekļa īpašnieks (vadītājs, turētājs) – fiziska vai juridiska persona – no 350 līdz 650 euro;
  • Tirdzniecības uzņēmums (komersants), ja transportlīdzeklis nodots tirdzniecībā – fiziska vai juridiska persona – no 350 līdz 650 euro.

Galvenais mērķis, kādēļ personām noteikts pirkt OCTA polisi, ir pasargāt tās īpašnieku no izdevumiem, kas paša izraisītas avārijas rezultātā radušies trešajām personām vai to mantai. Tiesa, pašam vainīgajam radušos izdevumu kompensēšanai OCTA polisi izmantot nevar, tam paredzētas KASKO apdrošināšanas priekšrocības.

Kas jāzina par OCTA polises cenu?

Mūsdienās OCTA polisi piedāvā iegādāties vairāki apdrošinātāji, un to cenas atšķiras. Maksājuma summu par OCTA ietekmē vairāki faktori, tostarp:

  • Bonus Malus klase – klašu sistēma, kura ļauj noteikt riskantākos un mazāk riskantos autovadītājus. Iegādājoties OCTA polisi pirmo reizi, auto īpašniekam piešķir 6. jeb neitrālo klasi. Kopumā ir 17 klases, un personai piešķirto pārrēķina vienu reizi gadā – septembrī. Ja autovadītājs ir regulāri apdrošinājis transportlīdzekli un nav izraisījis negadījumus, viņam piešķirto klasi paaugstina, bet, ja ir izraisītas avārijas – pazemina. Zemāka klase nozīmē augstāku maksājuma summu par OCTA polisi;
  • Transportlīdzekļa tips, izlaiduma gads, marka un modelis;
  • Vieta, kur esi reģistrējis transportlīdzekli;
  • Auto īpašnieka statuss – juridiska vai privātpersona;
  • OCTA polises termiņš – parasti OCTA polisi var iegādāties lētāk, ja izvēlies iegādāties to uz ilgāku laiku.

OCTA uz mēnesi – kādēļ tā nepieciešama?

OCTA uz mēnesi

Grozījumi OCTA likumā tika pieņemti jau pagājušā gadā, kad Saeima noteica no 2021. gada 1. jūlija atļaut transportlīdzekļu saimniekiem iegādāties polisi arī uz mēnesi, nevis tikai uz trim, sešiem vai 12 mēnešiem, kā tas bija līdz šim.

Šāds lēmums tika pamatots ar mērķi samazināt to auto skaitu, kas ceļu satiksmē piedalās bez derīgas polises. Tāpat šīs izmaiņas veiktas, lai padarītu regulējumu taisnīgāku transportlīdzekļu īpašniekiem. Šāds lēmums izmainīs apdrošināšanas kompāniju kārtību, kas bijusi viena un tā pati jau vairāk nekā desmit gadus, un diemžēl līdz šim daļa autovadītāju dažādu iemeslu dēļ bija izvēlējušies nevis iegādāties OCTA polisi, bet turpināt pārvietoties ar transportlīdzekli bez tās.

Tāpat jāpiezīmē, ka iegādāties OCTA polisi nepieciešams arī motocikliem, un šajā gadījumā ir daudzi braucēji, kas šos spēkratus izmanto tikai gada siltajā sezonā, iegādājoties polisi uz sešiem mēnešiem, proti, tās termiņš beidzas līdz ar oktobra sākumu. Taču tas nenozīmē, ka arī šajā mēnesī tie pārstāj braukt. Lai nāktu pretī transportlīdzekļu saimniekiem, tiek sniegta iespēja iegādāties apdrošināšanas polisi arī tikai uz vienu mēnesi.

No jaunajiem likuma grozījumiem priekšrocības iegūs arī vēsturisku transportlīdzekļu lietotāji, kā arī tie, kas savus spēkratus izmanto konkrētā sezonā, piemēram, lauksaimniecības tehniku vai kuterus.

Kā noskaidrot, kad manai apdrošināšanas polisei beidzas termiņš?

To uzzināt var ļoti vienkārši – atliek tikai ienākt Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājas lapā un izmantot e-pakalpojumu. Taču jāņem vērā, ka šis pakalpojums nav bez maksas.

Tāpat termiņu var pārbaudīt arī pie mums, Octas.lv! Atliek tikai ievadīt sava transportlīdzekļa reģistrācijas numuru un tehniskās pases numuru, un jau pēc brīža varēsi uzzināt, kad beidzas OCTA un kad transportlīdzeklis atkal jāapdrošina.

Tāpat pie mums arī vari iegādāties OCTA par lielisku cenu. Iegādāties spēkrata apdrošināšanu tagad ir kļuvis vieglāk nekā jebkad! Arī maksājuma veikšana ir ļoti ērta – izmanto internetbanku vai ātros norēķinus. Jau pāris minūtes pēc maksājuma veikšanas, OCTA polisi būsi atjaunojis un varēsi ar savu transportlīdzekli doties ceļā! Iegādāties polisi mājas lapā iespējams jebkurā diennakts laikā.