Auto apdrošināšana
Sods par braukšanu bez tehniskās apskates.

Sods par braukšanu bez tehniskās apskates.

Ceļu satiksmes drošība ir viena no galvenajām prioritātēm. Lai gan ceļu satiksmes drošību ietekmē dažādi faktori, viens no svarīgākajiem ir transportlīdzekļa tehniskais stāvoklis. Tā novērtēšanā būtiska loma ir transportlīdzekļu tehniskajai apskatei, kas palīdz pārliecināties par transportlīdzekļa drošību uz ceļa un novērst iespējamos apdraudējumus un negadījumus. 

Šajā rakstā apskatīsim, kas ir tehniskā apskate, kāds ir tās mērķis, kā arī, kāds ir sods par braukšanu bez derīgas tehniskās apskates.

Kāds ir tehniskās apskates mērķis? 

Kā definējusi Ceļu Satiksmes Drošības direkcija, transportlīdzekļu valsts tehniskās apskates mērķis ir nodrošināt, lai ceļu satiksmē piedalās droši un visiem tehniskajiem parametriem atbilstoši transportlīdzekļi. Transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati reglamentē Ministru kabineta noteikumi “Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa”.

Tehniskajā apskatē tiek pārbaudītas sekojošas lietas: 

  • Transportlīdzekļa identifikācija. Reģistrācijas numura zīmes  – transportlīdzeklim jābūt aprīkotam ar tiesību aktos noteiktajām un ar to saistītajām valsts reģistrācijas numura zīmēm. Transportlīdzekļa identifikācijas/šasijas/sērijas numurs – tam jābūt pilnībā salasāmam, bez mehāniskiem bojājumiem, bez viltojuma pazīmēm un jāatbilst izgatavotāja noteiktajām marķēšanas prasībām, kā arī transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentam.
  • Bremžu iekārta. Darba bremzes pedāļa/sviras kustīgais savienojums, pedāļa/rokas sviras stāvoklis un bremzes darbināšanas ierīces gājiens, stāvbremzes vadības ierīce, vadības svira, stāvbremzes sprūdierīce, elektroniskā stāvbremze, u.c.
  • Stūres iekārta. Stūres mehānisma stāvoklis, korpusa stiprinājums, stūres pārvada stāvoklis, stūres rats, statnis, stūres vibrācijas slāpētāji, u.c.
  • Redzamība. Stiklojuma stāvoklis, atpakaļskata spoguļi vai ierīces, vējstikla tīrītāji un apskalotāji.
  • Lukturi, atstarotāji un elektroiekārta. Galvenie lukturi, gabarītlukturi, kontūrgaismas lukturi un dienas gaitas lukturi, bremžu lukturi, u.c.
  • Asis, riteņi, riepas un balstiekārta. Riteņu gultņi, riteņa rumba, riepu marķējums un atbilstība, mehāniskais atsperojums un stabilizators, amortizatori, u.c.
  • Šasijas un tai piestiprinātās sastāvdaļas. Šasija vai rāmis un stiprinājumi, degvielas tvertne, degvielas cauruļvadi, buferi, sānu, priekšējā un aizmugurējā drošības konstrukcija, u.c.
  • Cits aprīkojums. Drošības jostas/sprādzes un drošības sistēmas, ugunsdzēsības aparāts, bīdinājuma trijstūris, pirmās palīdzības piederumu komplekts, riteņa atbalstķīļi, u.c. 
  • Apkārtējās vides apdraudējumi. Troksnis, izplūdes gāzu emisijas, citi ar vidi saistīti aspekti, piemēram, šķidrumu noplūdes, u.c.

Transportlīdzekļu tehnisko apskati var veikt tehniskās apskates stacijās visā Latvijā.

 

auto tehniskā apskate

Kāda ir sodu sistēma par braukšanu bez tehniskās apskates?

Ceļu satiksmes likuma 71.pantā ir minēts, ka par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kuram noteiktajā termiņā nav veikta valsts tehniskā apskate, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no vienpadsmit līdz divdesmit četrām naudas soda vienībām. Papildus tam, saskaņā ar MK noteikumiem Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi” par braukšanu bez tehniskās apskates autovadītājam tiek piešķirts 1 soda punkts.

Noderīgi padomi

Mēdz gadīties situācijas, kad autovadītājs ir palaidis garām tehniskās apskates beigu termiņu vai pirms pārbaudes vēlas pārliecināties par transportlīdzekļa stāvokli. Esam apkopojuši dažādas situācijas un kā tajās rīkoties. Papildus tam, apskatīsim, kādas ir izmaksas par tehniskās apskates veikšanu.

Atļauja vienu dienu piedalīties ceļu satiksmē

Ja esat nokavējis tehniskās apskates beigu datumu, Jums ir iespēja saņemt atļauju vienu dienu piedalīties ceļu satiksmē bez tehniskās apskates uzlīmes. Vienas dienas atļauja paredzēta, lai transportlīdzekļa īpašnieks (vadītājs) varētu aizbraukt līdz tehniskās apskates stacijai ar transportlīdzekli, kuram beidzies tehniskās apskates derīguma termiņš. 

Šo atļauju iespējams noformēt elektroniski e-CSDD vai jebkurā CSDD klientu apkalpošanas centrā. Svarīgi atcerēties, ka atļauja tiek izsniegta tikai Latvijā reģistrētiem, uzskaitē esošiem transportlīdzekļiem.

Tehniskā stāvokļa diagnostika

Ikvienam autovadītājam, pirms tehniskās apskates veikšanas, ir iespēja veikt tehniskā stāvokļa diagnostiku. Diagnostikas laikā pārbauda tās pašas auto sistēmas un sastāvdaļas, kuras tiek pārbaudītas tehniskajā apskatē:

  • bremžu sistēma;
  • ritošā daļa;
  • balstiekārta;
  • gaismas ierīces;
  • izplūdes gāzu sastāvs.

Šī pārbaude var būt noderīga pirms tehniskās apskates veikšanas, lai pārliecinātos par transportlīdzekļa esošo stāvokli.

Maksājumi par tehnisko apskati

Atcerieties, ka tehniskā apskate ir maksas pakalpojums. Vieglajiem auto pamatpārbaude maksā 29,40 EUR. Papildus izmaksas – atļaujas piedalīties ceļu satiksmē piešķiršana, izsniedzot uzlīmi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati 2,85 EUR, tehniskās apskates uzlīme 2,19 EUR. Tātad kopumā tehniskā apskate vieglajam automobilim izmaksā aptuveni 34,44 EUR.

Ja tehniskā apskate jāveic atkāroti, tad jārēķinās ar sekojošām izmaksām: atkārtota pārbaude 15,69 EUR, atļaujas piedalīties ceļu satiksmē piešķiršana, veicot atkārtotu valsts tehnisko apskati un izsniedzot tehniskās apskates uzlīmi atkārtotajā tehniskajā apskatē 1,42 EUR, tehniskās apskates uzlīme 2,19 EUR. Kopumā par atkārtotu tehnisko apskati jāmaksā aptuveni 19,30 EUR.

 

tehniskās apskates vieta

Pārbaudiet OCTA derīguma termiņu

Tāpat kā par braukšanu bez tehniskās apskates, arī par braukšanu bez OCTA tiek piemērots sods. Ceļu satiksmes likuma 71. panta 2. daļā minēts, ka par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kam nav veikta tā īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana (OCTA), tiek piemērots naudas sods. Sods par braukšanu bez OCTA polises  dažādiem transportlīdzekļiem ir atšķirīgs:

  • mopēda vadītājam – 6-11 naudas soda vienības;
  • cita transportlīdzekļa vadītājam – 17-24 naudas soda vienības;
  • kravas automobiļa un autobusa īpašniekam (turētājam) – 18-140 naudas soda vienības;
  • cita transportlīdzekļa īpašniekam (turētājam) un tirdzniecības uzņēmumam (komersantam), ja transportlīdzeklis nodots tirdzniecībā – 70-130 naudas soda vienības.

Tā kā piedalīties ceļu satiksmē bez derīgas OCTA polises ir aizliegts, ir būtiski pārbaudīt OCTA polises derīguma termiņu.

Kopumā ir svarīgi ievērot, ka ir aizliegts piedalīties ceļu satiksmē ar tādu transportlīdzekli, kuram nav veikta valsts tehniskā apskate. Lai izvairītos no soda un liekiem finansiāliem izdevumiem, ir būtiski sekot līdzi esošās apskates termiņam. Iespējams, pirms došanās uz tehnisko apskati, ir vērts veikt transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa diagnostiku. Aicinām atcerēties, ka drošu ceļu satiksmi radām mēs paši!