Droša braukšana
Kas ietekmē degvielas patēriņu?

Kas ietekmē degvielas patēriņu?

Lai automašīna darbotos, tai nepieciešama atbilstoša degviela – tas ir saprotams. Tomēr degvielas patēriņš rada bažas, ja konstatē, ka automašīna patērē vairāk degvielas, nekā paredzēts. 

Ja esi pamanījis, ka Tava automašīna patērē vairāk degvielas nekā agrāk, iespējami ātrāk jānoskaidro iemesls. 

 

Turpinājumā daži faktori, kas ietekmē degvielas patēriņu. 

 

Bojāts motors

Viens no iemesliem, kādēļ pieaug degvielas patēriņš, var būt motora bojājumi. Ja ir aizdomas, ka transportlīdzekļa dzinējs vairs nestrādā, kā vajadzīgs, dodies pie automehāniķa, lai konstatētu un novērstu problēmu. 

 

Runājot par benzīna motoriem, degvielas patēriņu palielināt var arī laikus nenomainītas aizdedzes sveces, gaisa tīrītāja elementi un degvielas filtri. Dīzeļdzinēja degvielas patēriņu ietekmē gaisa attīrītāja elementi, kā arī nosēdumi uz dzinēja. 

 

Zemas kvalitātes motoreļļa 

Degvielas patēriņu var ietekmēt arī motoreļļa, kuru izmanto. Ja tiek lietota neatbilstoša motoreļļa,  motora virzuļi un citas kustīgās daļas kustas mazāk brīvi. Tas palielina dzinēja slodzi un līdz ar to veicina lielāku degvielas patēriņu. 

 

Zemas kvalitātes degviela 

Mūsdienās degviela ir salīdzinoši plaši pieejama. Tomēr vienmēr ir vērts pievērst uzmanību tās kvalitātei – sliktas kvalitātes degviela var palielināt tās patēriņu, tādēļ, pat ja tā ir lētāka, nekāds lielais ietaupījums tik un tā nesanāks. 

Nopērkama arī degviela, kas sajaukta ar ķīmiskām piedevām – tās attīra benzīna dzinēju ieplūdes vārstus un dīzeļdzinēju iesmidzināšanas sprauslas, lai samazinātu nosēdumu uzkrāšanos. Tas palīdz motoram kustēties vieglāk, izmantojot mazāk degvielas. Tādā veidā tiek būtiski uzlabota degvielas efektivitāte. 

 

Gaisa kondicionieris 

 

kondicionieris

 

Braucot ar ieslēgtu gaisa kondicionieri, palielinās degvielas patēriņš, jo dzinējam ir lielāka slodze. Tomēr, ja brauc ar ātrumu, kas pārsniedz 80 km/h, no degvielas ekonomijas viedokļa labāk izmantot gaisa kondicionieri, nevis atvērt logus, jo tie rada aerodinamisko pretestību. 

 

Nodilušas riepas 

Automašīnas riepu vispārējais stāvoklis var palielināt degvielas patēriņu. Riepām nolietojoties, tiek zaudēta saķere, tādēļ riepa griežas ātrāk. Tas, savukārt, ietekmē degvielas patēriņu. 

Degvielas patēriņš palielinās arī tad, ja riepām nav pareizs gaisa spiediens. Ieteicams riepas piepumpēt līdz augstākajam ražotāja ieteiktajam spiedienam un pārliecināties, vai riteņi ir pareizi noregulēti. Rūpes par auto riepām ne tikai samazinās degvielas patēriņu, bet arī pagarinās riepu kalpošanas laiku un uzlabos automašīnas vadāmību.

 

Slikta automašīnas apkope un neliels attālums

Nepilnvērtīga un neregulāra tehniskā apkope ietekmē auto detaļu darbību, līdz ar to var palielināties arī degvielas patēriņš. 

Transportlīdzekļi ir vismazāk degvielu taupoši un visvairāk piesārņo vidi braucienu sākumā, kā arī īsos braucienos. Viens no iemesliem ir tāds, ka katalītiskie neitralizatori (kas samazina gaisa piesārņojuma izmešus) nedarbojas pareizi, kamēr nav sasiluši.

Braucieni, kas ir mazāki par pieciem kilometriem, parasti neļauj motoram sasniegt maksimālo darba temperatūru.

Tā vietā, lai dotos darīšanās ar dažādiem intervāliem, plāno veikt vairākus uzdevumus vienā braucienā, nevis vairākos braucienos – tādā veidā ietaupīsi gan laiku, gan degvielu. 

 

Braukšanas stils 

 

braukšanas stils

 

Arī Tavs braukšanas stils ir degvielas patēriņu ietekmējošs faktors. Ja brauc agresīvi un savlaicīgi nepārslēdz pārnesumus, dzinēja apgriezieni ir pārāk augsti un degvielas patēriņš jūtami pieaug. Brauciena laikā ieteicams izmantot kruīza kontroles funkciju, kas palīdz uzlabot degvielas efektivitāti. 

Tas pats attiecas arī uz strauju bremzēšanu. Labāk pārvietoties pietiekamā attālumā no priekšā esošās automašīnas, lai varētu laikus paredzēt tās manevrus. Tas palīdz izvairīties no nevajadzīga paātrinājuma un pēkšņas bremzēšanas, kā rezultātā lieki tiek patērēta degviela. 

 

Pārlieku liela krava un ātruma pārsniegšana 

Degvielas patēriņu ietekmē arī krava – jo lielāka slodze motoram, jo lielāks arī degvielas patēriņš. Pirms došanās ceļā, pārbaudi transportlīdzekļa bagāžnieku un izņem no tā visu lieko – tas braucienu padarīs daudz ekonomiskāku.

Kas attiecas uz ātrumu – transportlīdzekļi ir paredzēti braukšanai ar noteiktu ātrumu, un ātruma pārsniegšana palielinās degvielas patēriņu. Jo lielāks ir ātrums, jo vairāk degvielas patērēsi. 

 

Secinājumi

Degvielas patēriņu ietekmē dažādi faktori un, ikdienā pieņemot gudrākus lēmumus, iespējams būtiski ietaupīt. Atceries – OCTA polise ir obligātā apdrošināšanas polise – tā nepieciešama ikvienam transportlīdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. Atbilstoša apdrošināšana arī ietaupīs Tavas finanses neparedzētos gadījumos.

 

Seko šiem padomiem un pievieno tiem arī savus novērojumus, kā samazināt degvielas patēriņu.