Droša braukšana
Lielo auto ražotāju aicinājums – paliec mājās!

Lielo auto ražotāju aicinājums – paliec mājās!

Šobrīd tiek darīts viss iespējamais, lai ierobežotu koronavīrusa izplatību un mazinātu inficēto personu skaitu. 

 

Viens no spēcīgākajiem instrumentiem šajā cīņā ir tā saucamā sociālā distancēšanās, kas šobrīd aktuāla visā pasaulē. 

 

Situācija pasaulē un Latvijā

 

koronavīrusa ietekme

 

Pasaules veselības organizācijas noteikušas, ka divu metru distances ievērošana no citiem cilvēkiem ir labākais veids, kā novērst vīrusa izplatīšanos. Daudzās valstīs ierobežojumi ietver skolu slēgšanu, publisko pasākumu atcelšanu, ceļojumu ierobežošanu. 

 

Latvijā tas šobrīd nozīmē, ka ir aizliegti visi publiskie pasākumi, tostarp ciemošanās. Šobrīd ārkārtas situācija ir pagarināta līdz 12. maijam. 

 

Auto ražotāju centieni palīdzēt

 

Daudzi uzņēmumi, tostarp daži autoražotāji, pauž publisku atbalstu sociālās distancēšanās nepieciešamībai. 

 

Ražotāji aicina būt atbildīgiem, vienlaikus paužot arī savu attieksmi – sniedzot atbalstu, solidarizējoties ar citiem un būdami pārliecināti, ka kopīgiem spēkiem izdosies rast labākos risinājumus, lai jau pavisam drīz krīze tiktu novērsta un dzīve atgrieztos ierastajā ritmā.  

 

“Volkswagen” un “Audi”

 

“Volkswagen” un “Audi” ir izveidojuši emocionālus videoklipus, kas izsaka aicinājumu palikt mājās un būt sociāli atbildīgiem. 

Jaunajā ”Volkswagen’’ emblēmā burti V un W ir novietoti atstatus viens no otra – tā simbolizējot ieteikumus ieturēt drošu distanci starp cilvēkiem. 

Arī Audi jaunā emblēma pauž šo pašu vēstījumu – aplīši, kas iepriekš bijuši draudzīgi savijušies, šobrīd ir atdalīti viens no otra. 

 

“Mercedes-Benz”

 

Sekojot abu pārējo autoražotāju piemēram ‘’Mercedes- Benz’’ savā emblēmā esošos simbolus arī ir novietojis atstatus vienu no otra. 

Jāpiebilst, šie logo tiks izmantoti tikai ierobežotu laika periodu – kamēr konkrētais vēstījums būs aktuāls. 

 

Pārvietošanās ar automašīnu ārkārtējās situācijas laikā 

 

auto vadīšana

 

Lai arī ārkārtējā situācija ievieš savas korekcijas, dzīve pavisam apstājusies nav. Daudziem tik un tā jādodas uz darbu un citās ikdienas gaitās, tādēļ joprojām aktuāls ir jautājums par pārvietošanos ar automašīnu. Ko ņemt vērā? 

 

Automašīnā drīkst pārvietoties vairāk kā divas personas, tomēr ir aicinājums būt atbildīgiem un, cik vien iespējams, ievērot sociālās distancēšanās prasības. Jāņem vērā – lai arī valdības noteiktie ierobežojumi neattiecas uz pārvietošanos ar privāto automašīnu, tomēr atsevišķos gadījumos policija var pārbaudīt arī automašīnas. 

 

CSDD pakalpojumi ārkārtējās situācijas laikā 

 

Vēl kāds jautājums, kas aktuāls daudziem autovadītājiem, ir CSDD nodrošinātie pakalpojumi ārkārtējās situācijas laikā. 

 

Šobrīd atcelti visi teorijas un braukšanas eksāmeni, savukārt transportlīdzekļu reģistrācija un autovadītāju apliecību izsniegšana klātienē notiek tikai pēc iepriekšēja pieraksta. 

Transportlīdzekļu tehniskā apskate tiek nodrošināta ierastajā kārtībā. 

 

Daudziem autovadītājiem aktuāls varētu būt arī jautājums par medicīniskajām izziņām un to pagarināšanu. Šobrīd ir noteikts, ka  medicīnisko izziņu termiņš, ja tas beidzas ārkārtējās situācijas laikā, tiek pagarināts uz trīs mēnešiem. 

Aktuālajai informācijai seko līdzi CSDD mājaslapā.

 

Esi piesardzīgs

Piedaloties ceļu satiksmē, vienmēr jādomā arī par drošību. Tas ietver arī atbilstošas auto apdrošināšanas noformēšanu. 

 

OCTA ir obligātā prasība ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. To noformēt iespējams tiešsaistē – šajos apstākļos tas ir īpaši noderīgi. Attālināti iespējams uzzināt arī OCTA polises numuru (vairāk par to var uzzināt šeit) un citu aktuālo informāciju par savu OCTA polisi. 

 

Šī brīža situācija ir izaicinoša visiem. Taču, lai dzīve pēc iespējas ātrāk atgrieztos ierastajā ritmā, svarīgi būt atbildīgiem un ievērot piesardzības pasākumus. 

Uz to aicina gan valstu valdības un starptautiskas organizācijas, gan uzņēmumi – tostarp arī lielie auto ražotāji. 

 

Esi atbildīgs – paliec mājās!