Auto uzturēšana
Auto pārkaršana: Kas to izraisa un kā no tā izvairīties?

Auto pārkaršana: Kas to izraisa un kā no tā izvairīties?

Karstās vasaras tuvošanās lielai daļai autovadītāju bez šaubām asociējas ar auto dzinēja pārkaršanas riskiem. Lai gan pastāv uzskats, ka pārkarst mēdz tikai lietoti auto, tā nebūt nav! Arī jauns automobilis var tikt pakļauts dzinēja pārkaršanai, tāpēc šoreiz centīsimies noskaidrot, kas izraisa šo problēmu un ko darīt, lai no tās veiksmīgi izvairītos.

Dzinēja pārkaršana – Kas par to liecina?

Pirms ķeramies klāt biežāko auto pārkaršanas iemeslu noskaidrošanai, būtu lietderīgi saprast, kādas pazīmes liecina par šīs problēmas esamību.

Nereti autovadītāji konstatē dzinēja pārkaršanu brīdī, kad no automašīnas motortelpas sāk izdalīties dūmi, taču ne visi apzinās, ka par šīs ķibeles tuvošanos ir iespējams nojaust arī ātrāk. Kā to izdarīt? Pievērs pastiprinātu uzmanību auto signāllampiņām.

Ja pamani, ka neierasti bieži iedegas tieši ‘’Check Engine’’ vai ‘’Temperature’’ signāllampiņas, tā var būt zīme, ka auto pārkaršana drīz var kļūt par aktuālu problēmu, it īpaši karstās vasaras dienās.

Visbiežākais auto pārkaršanas vaininieks – Zems dzesēšanas šķidruma līmenis

Viens no visbiežāk sastopamajiem auto dzinēja pārkaršanas iemesliem ir zems vai nepietiekams dzesēšanas šķidruma jeb antifrīza līmenis. Dzesēšanas šķidruma līmenim krītoties, tas vairs nespēj atdzesēt dzinēju līdz temperatūrai, kas nepieciešama tā optimālai darbībai, rezultātā automašīnas dzinējam pārkarstot un radot neērtības automašīnas vadītājam.

Runājot par dzesēšanas šķidrumu jeb antifrīzu, jāpiemin arī iespējamā dzesēšanas šķidruma noplūde, kas var izraisīt automašīnas pārkaršanu. Šajā gadījumā Tu konstatēsi neizskaidrojamu un krasu antifrīza līmeņa samazināšanos, kā arī nepieciešamību to bieži uzpildīt.

Pie vainas varētu būt arī bojāts termostats

auto termostata pārkaršana

Pie automašīnas pārkaršanas varētu būt vainojams arī bojāts termostats.

Termostats ir viena no automašīnas dzesēšanas sistēmas komponentēm, kas rūpējas par vienmērīgu dzesēšanas šķidruma sadali starp auto radiatoru un pašu dzinēju. Termostata bojājumu gadījumā var tikt noslēgta dzesēšanas šķidruma padeve starp termostatu un dzinēju, kas noved pie automašīnas pārkaršanas.

Pārbaudi, vai Tava auto radiators nav aizsērējis

Arī bojāts vai aizsērējis automobiļa radiators var uzsākt spēkrata dzinēja pārkaršanas procesu. Aizsērējis vai sarūsējis radiators var ievērojami patraucēt dzinēja dzesēšanas procesu, izraisot pārkaršanu un visas ar to saistītās neērtības.

Lai pārliecinātos, ka Tava automobiļa radiators nav aizsērējis vai guvis bojājumus, atver tā vāciņu, vispirms pārbaudot, vai  tas nav sakarsis. Kad vāciņš atvērts, apskati, vai kāda no radiatoram pievienotajām šļaukām nav atvienojusies vai manāmi bojāta, kā arī apskati, vai radiatoram nav nepieciešama tīrīšana.

Ko darīt, lai pasargātu savu automobili no pārkaršanas riskiem?

auto pārkaršanas riski

Kad esi iepazinies ar visbiežāk sastopamajiem auto dzinēja pārkaršanas riskiem, laiks noskaidrot, kā rīkoties, lai pasargātu spēkratu no šīs nelāgās ķibeles. Lūk, lietas, ko vari darīt regulāri, lai uzturētu savu auto labā tehniskā stāvoklī un izvairītos no tā pārkaršanas vasaras karstajos periodos vai, ilgstoši stāvot sastrēgumos:

  • Regulāri seko līdzi sava auto dzesēšanas šķidruma līmenim nepieciešamības gadījumā to nekavējoties uzpildot;
  • Laicīgi veic automobiļa motoreļļas nomaiņu – motoreļļa samazinās automašīnas kustīgo dzinēja daļu berzi, līdz ar to samazinot arī dzinēja uzkaršanas riskus;
  • Neizvairies no regulārām spēkrata pārbaudēm servisa apstākļos – šādi Tu izvairīsies no problēmas saknes, laicīgi konstatējot bojājumus, kas var novest pie automobiļa pārkaršanas;
  • Nekad nelieto antifrīzu, kura derīguma termiņš ir beidzies, kā arī pārbaudi, vai Tevis izmantotais dzesēšanas šķidrums atbilst esošajiem laika apstākļiem;
  • Reizi divos gados veic dzesēšanas sistēmas skalošanu pie profesionāļa;
  • Atceries arī par automašīnas radiatora apkopi un tīrīšanu, ko iespējams veikt pie kvalificēta auto meistara.

Neaizmirsti izslēgt auto kondicionieri

auto kondicionieris

Octas.lv iesaka – ja nu tomēr esi saskāries ar auto dzinēja pārkaršanu, atrodoties aktīvā satiksmē, un secini, ka Tavas iespējas apstādināt automašīnu konkrētajā situācijā ir visai ierobežotas, atceries, ka auto gaisa kondicioniera izslēgšana ir pirmais solis, kas veicams ceļā uz problēmas atrisināšanu.

Kondicioniera darbības pārtraukšana samazinās uz automobiļa dzinēja uzlikto slodzi, ļaujot tam nedaudz atdzist, līdz būsi nonācis vietā, kur iespējams piestāt, vai līdz tuvākā auto servisa durvīm.