7 Padomi Kā izvēlēties Savu Pirmo Automašīnu

Pēc autovadītāja tiesību iegūšanas, ne visi jaunie autovadītāji steidz iegādāties personīgo auto – daudzos gadījumos tiek izmantots sabiedriskais transports un/vai ģimenes automašīna. Ērtību nolūkā ar laiku tomēr lielākā daļa jauno autovadītāju lemj par labu nākamajam lielajam notikumam – pirmās automašīnas iegādei. Varētu likties, ka sarežģītākais pirmā auto iegādes procesā ir iegūt nepieciešamos līdzekļus, bet patiesībā, kad nepieciešams pieņemt lēmumu, vairumā gadījumu iestājas pamatīgs apjukums. Arī tad, ja pirmais auto ir jau sen lolots sapnis un sākumā likās, ka vēlmes ir pilnībā skaidras. Drīzumā plānojat iegādāties savu pirmo automašīnu?

Šajā rakstā esam apkopojuši 7 noderīgus padomus, kas atvieglos pirmās automašīnas iegādi un palīdzēs pieņemt labāko lēmumu!

Kā izvēlēties savu pirmo auto? – 7 Noderīgi Padomi

  1. Nosakiet sev pieejamo budžetu!

Diemžēl vairumā gadījumu mūsu iespējas atkarīgas no pieejamā budžeta, tādēļ, izvēloties savu pirmo auto, sākumā vajadzētu noteikt, kādu summu esat gatavs tam veltīt. Tas, protams, nav nekas aizraujošs, tomēr ļoti svarīgs solis, kas palīdzēs izvairīties no pamatīga finansiālā sloga pēc automašīnas iegādes un ietaupīt laiku, sniedzot iespēju jau uzreiz izslēgt tās opcijas, kas neatbilst iespējām. Paturiet prātā, ka ar auto iegādi izmaksas nebeidzas, bet tieši pretēji – tikai sākas! Piedāvājam vienkāršu paņēmienu, kā ar diviem soļiem noteikt, cik esat spējīgs maksāt par savu auto:

  1. Aprēķiniet visas savas ikmēneša izmaksas! Aprēķinā iekļaujiet visas izmaksu pozīcijas, kā mājokļa īre/kredītmaksājums; komunālie maksājumi; pārtika; transports; izklaides u.tml.
  2. Salīdziniet visas savas ikmēneša izmaksas ar saviem ikmēneša ienākumiem! Cik paliek pāri, ja no ikmēneša ienākumiem atņemat visas ikmēneša izmaksas? Tā ir summa, ko varēsiet veltīt automašīnas uzturēšanai – degvielai, apdrošināšanas polisei, remontiem u.c.

Pirmā auto iegādei nevajadzētu veltīt summu, kas pamatīgi pārsniedz Jūsu finansiālās iespējas – lieliski, ja esat iekrājis visu nepieciešamo summu, savukārt, ja pirmā auto iegādei izmantosiet aizdevuma iespēju, ņemiet vērā iepriekšējos aprēķinus, lai saprastu, vai varēsiet to atļauties!

pirmā auto iegāde

2. Nosakiet savas vēlmes un vajadzības!

Kad esat aprēķinājis, cik varat veltīt pirmās automašīnas iegādei un uzturēšanai, varēsiet noteikt arī savas vēlmes un vajadzības. Apdomājiet – kādiem mērķiem automašīna pamatā paredzēta? Ja Jums ir liela ģimene, noteikti būtu nepieciešama automašīna ar vairāk sēdvietām. Savukārt, ja Jūsu nodarbošanās saistīta ar regulāriem pārvadājumiem, noteikti būtu nepieciešama automašīna ar ietilpīgu bagāžas nodalījumu.

Esiet samērīgs – pirmais auto visbiežāk ir tas, kas palīdz saprast, ko Jūs patiesi vēlaties, tādēļ vairumā gadījumu labāk izvēlēties nevis jaunu auto, bet gan lietotu auto. Nošķiriet vēlmes no vajadzībām, jo vēlmes ir Jūsu nosacījumi, kamēr bez vajadzībām nevar iztikt. Tās varētu būt sekojošas:

  • Vēlmes. Auto krāsa, modelis, motora tilpums u.c.
  • Vajadzības. Funkcijas, aprīkojums, ietilpība, degvielas patēriņš u.c.

Tipiska kļūda, iegādājoties pirmo automašīnu – izvēlēties auto ar pārāk daudz funkcijām un ekstrām. Nepārmaksājiet par to, ko ikdienā neizmantosiet!

3. Veiciet izpēti!

Kad ir skaidras konkrētas vēlmes un vajadzības, var ķerties pie izpētes. Pamatā pastāv divas iespējas, kā iegādāties pirmo automašīnu – no privātpersonas vai dīlera. Tālāk varat sākt domāt, kur iegādāties pirmo automašīnu – sludinājumu portālos, dīleru mājaslapās, auto laukumos vai arī kur citur. Arvien populārāka kļūst iespēja iegādāties auto no ārvalstīm.

Lai atrastu to, ko vēlaties, noteikti apskatiet dažādas opcijas un regulāri sekojiet līdzi piedāvājumiem! Viens no veidiem, kā veikt izpēti – izveidot sarakstu ar opcijām, kas Jūs ieinteresējušas. Pirms pieņemat gala lēmumu, izpētiet pieejamo informāciju par pārdevēju un arī citu pircēju atsauksmes, bet, ja kaut nedaudz šaubāties, neriskējiet un apdomājiet citas opcijas! Nekādā gadījumā neiesaistieties apšaubāmos darījumos! Jāņem vērā, ka tā ir krimināli sodāma darbība, turklāt, ja auto ir zagts, zaudēsiet ne tikai ieguldītās finanses, bet arī pašu auto, kas, visticamāk, tiks konfiscēts.

4. Salīdziniet dažādas opcijas!

Kad izpētes procesā izveidots saraksts ar auto, kas Jūs ieinteresējuši, salīdziniet tos savstarpēji un arī pie dažādiem pārdevējiem! Par laimi, mūsdienās visu nepieciešamo informāciju var atrast tiešsaistē, izmantojot meklētāju. Salīdziniet katru detaļu – cenu, modeli, aprīkojumu, degvielas patēriņu, krāsu, esošos defektus, nepieciešamos ieguldījumus u.c. Salīdziniet arī tādus sīkumus, kas iegādes procesā liekas mazāk svarīgi – varbūt tas palīdzēs atklāt kādu slēpto defektu! Ir vērts salīdzināt, jo tikai tādā veidā iespējams pieņemt labāko lēmumu un, iespējams, beigās nolemsiet izvēlēties pavisam citu opciju nekā sākotnēji plānots.

braukt ar auto
 

5. Apskatiet auto datus un vēsturi!

Katrai automašīnai ir sava specifika, kā arī vēsture – lai jau pirmā auto iegāde nesagādātu pamatīgu vilšanos, par izvēlēto auto noteikti vajadzētu noskaidrot pēc iespējas vairāk. Pirmkārt, protams, auto jāredz klātienē. Otrkārt, jāpārbauda auto vēsture CSDD datubāzē un, ja iespējams, arī kādā maksas rīkā, kas piedāvā detalizētu auto vēstures aprakstu, piemēram, autoDNA. Auto vēstures pārbaude ir īpaši svarīga tad, ja izvēlaties lietotu auto, kuram var būt dažādi slēptie defekti, piemēram, grozīts odometra rādītājs. Lai to izdarītu, būs nepieciešams pareizs auto VIN kods.

Ja Jūs pats neorientējaties auto pasaulē, iegādes procesā svarīgi ir konsultēties ar kādu speciālistu vai arī gluži vienkārši cilvēku, kuram ir pieredze auto iegādē – viņš zinās biežākos auto pircēju klupšanas akmeņus, pārdevēju viltības, kā arī to, kam pievērst īpašu uzmanību.

6. Dodieties izmēģinājuma braucienā!

Kā jau minējām, pirmo auto noteikti vajadzētu apskatīt klātienē, rūpīgi apskatot gan auto interjeru, gan eksterjeru. Vēl vairāk – vajadzētu doties ar to izmēģinājuma braucienā! Iegādāties auto attālināti ir ļoti riskanti, un to visbiežāk bez problēmām var izdarīt tikai tie, kam ir bagātīga pieredze auto iegādē. Jāsaprot, ka tas, ka auto darbojas, neliecina par to, ka auto ir labā tehniskā kārtībā un labi kalpos.

Izmēģinājuma braucienā pievērsiet uzmanību komfortam, vai nav dzirdami kādi nepatīkami trokšņi, cik viegli vai grūti auto ir manevrējams, kā arī apdomājiet, vai ar šādu auto vēlētos pārvietoties ikdienā un tas būs atbilstošs visām iepriekš noteiktajām vēlmēm un vajadzībām! Protams, pie katra auto ir jāpierod, taču ir situācijas, kurās ir iespējams uzreiz saprast ”Tas noteikti nav mans”. 

7. Ievērojiet 24 stundu likumu!

Domājot par pirmā auto iegādi un to, kādu auto izvēlēties, centieties saglabāt mieru, lai nepieņemtu lēmumus, kas balstīti emocijās – šādi lēmumi var novest pie nepatīkamiem pārsteigumiem. Kā saprast, vai izvēlētais auto ir patiesi tas, ko vēlaties? Ievērojiet 24 stundu likumu – ja pēc 24 stundām Jums vēl joprojām liekas, ka tā ir laba izvēle, tas nav impulsīvs, bet gan apzināts lēmums. 

 

Tas, kādu auto izvēlēties, nekad nav vienkāršs lēmums, taču ceram, ka augstāk minētie padomi palīdzēs Jums saprast, kā izvēlēties savu pirmo automašīnu, un spēsiet pieņemt labāko lēmumu. Pēc auto iegādes atcerieties parūpēties par tādām svarīgām formalitātēm kā auto apdrošināšana – KASKO un OCTA polise ātri, ērti un izdevīgi pieejama Octas.lv.