Droša braukšana
Kā rīkoties, ja auto ieslīdējis grāvī?

Kā rīkoties, ja auto ieslīdējis grāvī?

Auto ieslīdēšana grāvī nekad netiek plānota. Zaudēt kontroli pār auto un ieslīdēt grāvī iespējams dažādu iemeslu dēļ – vadītāja kļūda, traucējošs pasažieris, reibums vai nelabvēlīgi laikapstākļi. Pēc tam, kad auto ieslīdējis grāvī, ir svarīgi ievērot nopietnus piesardzības pasākumus. Iemācoties, ko darīt šādā situācijās, Tu vari ātrāk atgriezties uz ceļa, vienlaikus pasargājot gan sevi, gan citus auto pasažierus. 

 

Lūk, daži ieteikumi, kā rīkoties, ja auto ieslīdējis grāvī. 

 

Pārliecinies par savu un citu pasažieru drošību

Šis ir pirmais un galvenais, ko vajadzētu izdarīt, kad saprotat, ka auto ieslīdējis grāvī – nekas nav svarīgāks par cilvēku drošību un veselību! Pārliecinies, vai neviens nav ievainots, un pēc tam veic nepieciešamos piesardzības pasākumus, lai arī turpmāk nodrošinātu visu pasažieru drošību. Ja tomēr atklāj, ka kāds ieguvis traumu, nekavējoties zvani neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai!

 

Veic piesardzības pasākumus

 

avārijas gaismas

 

Pēc tam, kad esi pārliecinājies par savu un citu pasažieru drošību, novērtē vispārējo situāciju un ieslēdz avārijas gaismu signālu. Tādā veidā tiks brīdināti citi satiksmes dalībnieki, novēršot bīstamas situācijas.

Šādā situācijā ieteicams ieslēgt arī stāvbremzi, jo nekad nevar zināt, cik stabila ir zeme zem transportlīdzekļa. Tas īpaši attiecas uz irdenām vai mitrām augsnēm, sniegotiem ceļiem u.c. laikapstākļu radītiem nepatīkamiem apstākļiem.  

 

Ja auto ir pārāk tuvu ceļam vai ceļš ir bīstamā stāvoklī, sazinies ar  likumsargiem, lai viņi palīdzētu novirzīt vai pārvaldīt satiksmi.

 

Mēģini izbraukt no grāvja pats

Ja auto atrodas lēzenā grāvī un Tavai automašīnai nav nodarīti bojājumi,  Tu vari izbraukt no grāvja pats. Pirms mēģini to izdarīt, novērtē savu atrašanās vietu un pārliecinies, vai esi pasargāts no apkārtējās satiksmes un netraucēsi citiem satiksmes dalībniekiem.

 

Ja šķiet, ka ar transportlīdzekli iespējams izbraukt no grāvja, bet tas tomēr neizdodas, mēģini samazināt transportlīdzekļa svaru – vieglāks transportlīdzeklis ir vieglāk manevrējams. Izņem no auto visu, kas ir smags un varētu ietekmēt kopējo svaru un mēģini vēlreiz! 

Ja paša spēkiem tomēr neizdodas to izdarīt, ir laiks zvanīt glābšanas dienestam vai evakuatoram.

 

Atceries, ka negadījums un tā rezultātā iegūtie bojājumi var ietekmēt auto piederību konkrētai bonus malus klasei, tādā veidā paaugstinot apdrošināšanas izmaksas, tādēļ uz ceļa vienmēr rīkojies apdomīgi!

 

Apstrādā auto riepas

Ja auto, ieslīdot grāvī, ir iestidzis sniegā vai dubļos, ‘’vieglāks ir labāks’’ pieņēmums nedarbosies. Tā vietā auto vadītāji vienmēr cenšas palielināt svaru, lai palielinātu auto vilktspēju – tomēr arī šāda rīcība nebūs visefektīvākā.

Neatkarīgi no tā, kur un kādā vietā ir iestrēdzis Tavs auto, vilktspēja nespēs palīdzēt tikt ārā no grāvja. To var izdarīt, mazinot riepu slīdēšanu – apberot riepas ar smiltīm vai paliekot zem riepām akmeņus. Palūkojies apkārt, iespējams vajadzīgie materiāli būs turpat blakus. 

 

Ja Tev nav piekļuves smiltīm vai akmeņiem, pastāv efektīvas alternatīvas, kas Tev varētu būt pieejamas, piemēram, saplacināta kartona kārba vai automašīnas grīdas paklāji. Ja automašīnai ir aizmugures piedziņa,  novietojiet minētos priekšmetus aiz aizmugurējām riepām, taču priekšējās piedziņas automašīnai novietojiet tos aiz priekšējām riepām.

 

Vērsies pēc profesionālas palīdzības

 

evakuators

 

Ja pāris pirmie mēģinājumi ir neveiksmīgi, nav vajadzības tos turpināt. Tas ne tikai var radīt Tev lielāku stresu un aizkaitinājumu, bet arī izraisīt neatgriezeniskus bojājumus auotmašīnai vai apdraudēt Jūsu drošību. 

Šādā situācijā labākais lēmums ir sazināties ar uzņēmumiem, kas piedāvā palīdzību šādos gadījumos. Visbiežāk šādi uzņēmumi darbojas 24 stundas diennaktī, 7dienas nedēļā, tādēļ Tev nav jāuztraucas par palīdzības pieejamību. Profesionāli darbinieki, aprīkoti ar dažādiem palīgrīkiem, varēs droši un netraucēti izvilkt no grāvja jebkuru transportlīdzekli. Par samērā pieņemamu cenu Tavs auto tiks atgriezts uz ceļa salīdzinoši īsā laika posmā. 

Atceries – ja auto bojājumi neatļauj tam vairs piedalīties ceļu satiksmē, ar profesionāļu palīdzību nogādā to uz tuvāko auto servisu! 

 

Diemžēl situācijas uz ceļa mēdz būt dažādas, tomēr liels palīgs šādos gadījumos var būt piemērota apdrošināšana. Ērta polises cenas aprēķināšanas metode ir octa kalkulators, kas ļaus izvēlieties labāko tieši Tev!

Drošu ceļu!