Automašīnas iegāde
Līzings vai auto kredīts: Kādas ir atšķirības?

Līzings vai auto kredīts: Kādas ir atšķirības?

Pienācis laiks iegādāties jau sen kāroto auto, taču neesi pārliecināts par to, kādu finansējuma veidu izvēlēties? Gan auto līzings, gan auto kredīts ir pietiekoši plaši izmantotas transportlīdzekļu iegādes opcijas, tomēr, lai veiktu pareizo un Tavam maciņam izdevīgāko lēmumu, rūpīgi jāizvērtē vairākas nianses.

Šoreiz piedāvāsim nelielu, taču izsmeļošu ieskatu auto līzinga un auto kredīta pasaulē, precīzi noskaidrojot galvenās atšķirības starp abiem jauna automobiļa kārotājiem pieejamajiem variantiem.

Kas ir auto līzings?

auto līzings

Pirms ķeramies klāt pie abu auto iegādes finansējuma veidu salīdzināšanas, būtu noderīgi saprast, kas ir kas jeb ko sagaidīt no auto līzinga un auto kredīta noformēšanas.

Lai gan ar auto līzinga palīdzību teorētiski ir iespējams iegādāties gan jaunu, gan lietotu automobili, šis finansējuma veids ir papildināts ar daudz un dažādām prasībām, kas nereti izjauc autovadītāju sapņus par mazlietota auto iegādi, kas pārsniedz 13 līdz 15 gadu robežu.

Iegādājoties auto līzingā, Tev jārēķinās ar pirmās iemaksas segšanu, kas visbiežāk sasniedz aptuveni 10 līdz 20 % no automašīnas summas. Auto līzings paredz ne tikai OCTA polises noformēšanu, bet arīdzan KASKO apdrošināšanas polises iegādi. Turklāt ne visi auto kārotāji ir lietas kursā par to, ka auto līzinga minimālā summa var sasniegt pat 5000 eiro.

Principā auto līzings darbojas kā auto iznomāšana, kas liedz iegādāties vecus spēkratus ar salīdzinoši zemu tirgus vērtību, tātad, ja esi noskatījis automobili, kura vecums pārsniedz jau iepriekš minēto 15 gadu slieksni, auto līzings nebūs Tavām vajadzībām piemērotākā izvēle.

Jāuzsver, ka auto līzinga noformēšanas gadījumā, Tevis noskatītajam auto visbiežāk būs nepieciešams arī kreditētāja novērtējums (atkarībā no spēkrata vērtības).

Kas ir auto kredīts?

Kas attiecas uz auto kredītu, šis auto iegādes finansējuma veids būtībā atspoguļo tās pašas īpašības, ko patēriņa kredīts, proti, tas ir ērti un vienkārši noformējams, neuzliek virkni prasību attiecībā uz kārotā automobiļa cenu, kā arī nepieprasa pirmās iemaksas veikšanu.

Iegādājoties automobili ar auto kredīta palīdzību, pircējs kļūst par tā likumīgo īpašnieku uzreiz pēc automobiļa iegādes, kas ir viens no biežāk minētajiem iemesliem, kādēļ šoferīši izvēlas izmantot tieši auto kredīta sniegtās iespējas.

Runājot par auto kredīta priekšrocībām, noteikti jāpiemin fakts, ka kreditori, kas piedāvā šo pakalpojumu, visbiežāk neizvirza striktas prasības attiecībā uz automašīnas vēlamo vecumu. Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ auto kredītu visbiežāk izmanto autovadītāji, kas vēlas iegādāties gados vecāku auto ar zemāku tirgus vērtību.

Arī auto kredīta atmaksas termiņš ir diezgan pievilcīgs lielākajai daļai jauna automobiļa kārotāju, svārstoties no 12 līdz 84 mēnešiem.

Galvenās auto līzinga un auto kredīta atšķirības

automobiļa iegāde uz nomaksu

Lai atvieglotu izvēli un paātrinātu Tavu ceļu no īstā finansējuma izvēles līdz pat pirmajam braucienam ar Tavu tikko iegādāto auto, esam uzskatāmi apkopojuši galvenās auto līzinga un auto kredīta atšķirības vienuviet.

Auto jomas eksperti iesaka dot priekšroku auto līzingam, ja:

  • Vēlies iegādāties jaunāku automobili, kura vecums nepārsniedz 13 līdz 15 gadu robežu;
  • Esi gatavs iemaksāt 10 līdz 20 % no sākotnējās auto summas pirmās iemaksas segšanai;
  • Tava finansiālā situācija atļauj nekavējoties iegādāties arī KASKO apdrošināšanas polisi;
  • Esi ar mieru būt auto turētāja statusā līdz pat pēdējā līzinga maksājuma segšanai;
  • Esi izvēlējies auto, kura sākotnējā cena pārsniedz 5’000 eiro.

Savukārt auto kredīta pakalpojumu izmantošanu iesaka apsvērt, ja:

  • Vēlies iegādāties senāka izlaiduma automobili (lietotu vai mazlietotu);
  • Esi iecerējis izvairīties no pirmās iemaksas segšanas;
  • Nevēlies iegādāties KASKO polisi, lai noformētu attiecīgā kredīta piešķiršanu;
  • Vēlies reģistrēt auto uz sava vārda uzreiz pēc automašīnas iegādes;
  • Esi izvēlējies spēkratu, kura sākotnējā summa pārsniedz vismaz 1’000 eiro.

Pirms piesakies finansējumam, rūpīgi pārbaudi nosacījumus

Octas.lv iesaka – izvēloties sev piemērotāko finansējuma veidu, atceries, ka dažādu kreditētāju nosacījumi un iespējas mēdz krasi atšķirties, tāpēc, pirms izšķiršanās par labu auto līzingam vai auto kredītam, rūpīgi iepazīsties ar konkrētā kreditētāja piedāvājumu.