Automašīnas iegāde
Pēdējās desmitgades iespaidīgākās inovācijas auto nozarē

Pēdējās desmitgades iespaidīgākās inovācijas auto nozarē

Pārvietošanās ar automašīnu mūsdienās ir pierasta, ikdienišķa lieta, kas veido daudzu miljardu auto industriju. Katrs ražotājs meklē, kā savu produktu padarīt labāku un inovatīvāku, jeb arvien vairāk un vairāk izprotot patērētāju, cenšas tam pielāgoties un atvieglot ikdienas pārvietošanos.

Braukšana ar automašīnu vairāku gadu desmitos ir kardināli mainījusies no klasiskas vienkāršības līdz pat neiedomājamām inovācijām. 

 

Šajā rakstā apskatīsim vairākus iespaidīgus jauninājumus automašīnu iekārtās un tehniskajos risinājumos, kas ir atvieglojušas auto vadītāju ikdienu.

 

Personīgais asistents ar mākslīgā intelekta elementiem

 

mākslīgais intelekts

 

Vai desmit gadus atpakaļ Tu varēji iedomāties, ka iekāpjot automašīnā, tai varēsi pateikt – “Sveiks auto, aizved mani mājās?”. Visdrīzāk, vēl nesenā pagātnē, šo dzirdot, Tevi uztvertu kā īpatnēju cilvēku, toties šodien tā ir papildu funkcija automašīnu komplektācijās.

 Tavs palīgs ikdienas gaitās

Personiskais asistents tiek saukts arī par mākslīgo intelektu un tas spēj ne tikai aizvest auto īpašnieku uz mājām, bet var arī kontrolēt auto salona klimatu pēc šofera komforta vēlmēm vai ieradumiem, savienot telefona zvanus auto salonā, kā arī tas spēj informēt par degvielas atlikumu bākā. 

Būtiski ir tas, ka šis personiskais asistents iepazīst auto šofera paradumus un reaģē uz balss komandām.

Atpazīstot savu šoferi, asistents var glābt arī tā dzīvību, piemēram, ja automašīnas vadītājs jeb īpašnieks teiks, ka ir noguris, tad automašīna var uz šādu frāzi reaģēt, samazinot gan salonā esošo klimata temperatūru uz zemāku, gan ieslēgt automātiski atraktīvāku mūziku, gan citādi likt vadītājam apstāties un atpūsties, piemēram, krasi samazinot braukšanas ātrumu. 

 

Automātiskā parkošanās

 

automātiskā parkošanās

 

Iespējams, ka ir grūti uzticēties tehnoloģijām, lai tās izdara Tavā vietā it kā elementāras darbības, tomēr zinātāji stāsta, ka atliek tikai vienu reizi pamēģināt un tehnloģiskā uzticība izveidojas uzreiz. 

Jā, mūsdienās daudzām automašīnām tiek iebūvēta automātiskās parkošanās funkcijas iespēja, kas pēc pogas piespiešanas, vadoties pēc kamerām un sensoriem, auto novietos precīzi stāvvietā.

Pat, ja esi lielisks parkošanās meistars, šāda funkcija lieti noder, ja ir šauras vietas, ir neredzamas apmales vai citas bīstamas vietas, kuras auto “jutīs pats”, Tev atliks tikai dot tam iespēju un paļauties.

Atpakaļgaitas kamera un sensori

Ne visiem jaunajiem auto ir automātiskā parkošanās sistēma, tomēr ļoti daudzi auto ražotāji ir palutinājuši savu patērētāju ar atpakaļgaitas kameru un sensoriem. Atpakaļgaitas kamera sastāv no platleņķa objektīva, kas nodrošina lielu skata lauku ar perifēro laukumu – šādā skatā auto šoferis pārredz visu, kas aiz tā atrodas, redzot arī šķēršļus. 

 

Viedās automašīnas atslēgas

 

Ražotāji, kuri piedāvā viedās atslēgas, maksimāli cenšas uzlabot šādas atslēgas drošības elementus, jo viedā atslēga dod iespēju automašīnu aizslēgt arī attālināti. Atslēgas formāts atspoguļo tā brīža informācijas statusu par auto, dodot iespēju auto īpašniekam to kontrolēt. 

 

Papildu opcija, kas ir patiesi inovatīvs risinājums – iespēja attālināti ieslēgt salona apsildi automašīnā, pirms tās vadītājs dodas uz auto.

 

Auto atvēršana ar viedtālruni

 

atvēršana ar viedtālruni

 

Turpinot par jauninājumiem auto industrijā un auto atvēršanas iespējām, svarīgi būtu arī minēt digitālās atslēgas funkciju, kuru var nodrošināt ar viedtālruni. Viedtālrunim ir jābūt ar NFC tehnoloģiju, kas visbiežāk ir pazīstama ar iespēju norēķināties par maksājumiem bezkontaktā. 

Augstākās klases ērtības

Auto īpašnieks auto var atslēgt un aizslēgt ar šo digitalizēto atslēgu viedtālrunī, bet, lai iedarbinātu dzinēju – telefons jānovieto uz bezvadu uzlādes paliktņa. 

Papildus šim ir arī sensors, kas novietots zem bampera, un auto vadītājs, ja viņam ir pilnas rokas ar iepirkumiem vai citām lietām, ar vienu kājas kustību var atvērt bagāžas nodalījumu. 

 

Galvenais – rūpes par savu auto

 

Ikdienā braucot ar auto, augstāk minētās funkcijas, pavisam noteikti var atvieglot šofera pārvietošanās iespējas un ērtības, tomēr nepārdzīvo, ja Tev šādas auto inovācijas vēl nav – rūpējies par savas automašīnas tehnisko stāvokli, brauc uzmanīgi un rūpējies, lai automašīna vienmēr ir apdrošināta. 

Lai pārliecinātos, cik izmaksātu Tavas automašīnas OCTA apdrošināšana, Tu vari izmantot OCTA kalkulatoru. OCTA kalkulators dod iespēju ne tikai apskatīt piedāvājumu dažādiem termiņiem, bet pats galvenais – salīdzināt cenas no dažādām apdrošināšanas kompānijām. 

 

Lai tuvākajā nākotnē mūsu ikdienā ienāk arvien jauni inovatīvi risinājumi auto nozarē, un lai braukšana vienmēr būtu droša!