Droša braukšana
Padomi, kas Tev noderēs, ceļojot ar automašīnu pa Eiropu

Padomi, kas Tev noderēs, ceļojot ar automašīnu pa Eiropu

Ceļošana ir lielisks veids, kā pavadīt atvaļinājumu. Jaunas vietas, iespaidi, cilvēki, kultūra, ēdieni un daba Tev ne tikai palīdzēs aizmirst ikdienas rūpes, bet arī sniegs enerģiju mērķu sasniegšanai. Turklāt mēs visi taču esam tikai cilvēki, kas pelnījuši pienācīgu atpūtu, par ko dažkārt aizmirstam. Viena no alternatīvām, kuru ceļotāji izvēlas, ir brauciens ar auto pa Eiropas valstīm.

Sava vai nomāta auto izmantošana sniedz daudz lielāku brīvību un iespējas vienkāršāk plānot laiku vai izmaiņas maršrutā. Turpinājumā iepazīsties ar svarīgākajiem padomiem, kas būtu jāņem vērā, dodoties ceļojumā ar mašīnu pa Eiropu. 

Ja savam braucienam auto plāno iznomāt, pievērs uzmanību sekojošām lietām: 

  • Mašīnas tipam un izmēram, kā arī tam, vai transportlīdzeklim ir automātiskā vai manuālā ātrumkārba;
  • Automašīnas atbilstībai līguma aprakstam un nomas noteikumiem;
  • Kādus ar nomas auto saistītus zaudējumus sedz apdrošināšana. OCTA polise nepieciešama ikvienam, turklāt tā darbojas arī Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs, taču, nomājot auto, lai dotos ceļojumā, iespējams, Tev var būt nepieciešama arī KASKO polise, ja nomas līgumā iekļautā apdrošināšana nepiedāvā pilnvērtīgu segumu;
  • Vai ar konkrēto auto atļauts iebraukt visās Eiropas valstīs. Piemēram, Slovēnijā un Austrijā Tev ir jāiegādājas speciālas uzlīmes, kas apliecina, ka vari braukt pa šīs valsts ceļiem un šosejām.

Plānojot braucienu ar automašīnu pa Eiropu, ieteicams grafikā iekļaut ilgāku laiku, nekā prognozē, piemēram, Google kartes (lai nokļūtu no vienas vietas uz otru). Maršruta mērošanu ietekmē: sastrēgumi, robežu šķērsošana, atpūtas pauzes, maltīšu ieturēšana un tamlīdzīgi faktori. Tāpat jāņem vērā, ka papildu aizkavēšanos var ietekmēt arī bērnu esamība automašīnā.

Nākamais jautājums, par kuru nepieciešams padomāt, ir navigācijas izvēle. Tā kā dzīvojam 21. gadsimtā, un papīra formāta kartes izmanto vien retais, vari izvēlēties, piemēram, Goggle Maps offline versiju, kas darbojas arī bez interneta, dot priekšroku kādai citai aplikācijai vai navigācijas ierīcei. Izmantojot aplikācijas tiešsaistē, vienmēr pārliecinies, vai Tavs mobilais operators nodrošina interneta pieslēgumu valstīs, kuras apmeklēsi.

Ikvienam autovadītājam ir jābūt uzmanīgam, meklējot vietu, kur novietot savu spēkratu. Diezgan bieži gadās, ka nezināšanas vai neuzmanības dēļ ceļotāji saņem sodu par parkošanos neatļautā vietā, vai arī laicīgu stāvvietas neapmaksāšanu. Vienmēr rūpīgi izpēti noteikumus, lai izvairītos no liekiem izdevumiem.

Ņem vērā, ka braukšanas kultūra katrā valstī atšķiras, un uz to ir jābūt gatavam. Piemēram, itāļiem patīk braukt ļoti tuvu priekšā esošajiem auto, un tas viņiem šķiet normāli, taču Tev tas noteikti nebūtu jādara. Ieturi drošu distanci, kā tas ir norādīts noteikumos. Savukārt Austrijā un Vācijā šoferiem ļoti patīk ātrums, ko viņi izbauda uz daudzajām maģistrālēm.

Braucot ceļojumā ar automašīnu, nevis lidmašīnu, vilcienu vai ekskursiju autobusu, Tu noteikti novērtēsi un izbaudīsi iespēju apstāties, kad vien nepieciešams, kā arī veikt izmaiņas ceļojuma maršrutā, ja pēkšņi radīsies tāda vēlme vai vajadzība. 

Ceļojot pa Eiropu, Tu noteikti vēlēsies apskatīt vairākas valstis. Lai iztiktu bez steigas un gūtu jaunus iespaidus, katram galamērķim iesakām veltīt vismaz pusotru līdz divas dienas. Laicīgi rezervē naktsmītnes un izbaudi kultūru, ēdienus un vidi, kāda ir katrā no pilsētām, kuras apmeklēsi. Tāpat ņem vērā, ka sezonas laikā (vasara, brīvlaiki, svētku dienas) cenas gan viesnīcām, gan citām biļetēm var būt ievērojami dārgākas nekā citos periodos. Un, protams, neaizmirsti gan par savu, gan ceļabiedru drošību!