Auto kopšana
Auto mazgāšana ziemā – 7 Noderīgi ieteikumi

Auto mazgāšana ziemā – 7 Noderīgi ieteikumi

 Ziema ir īsts izaicinājums autovadītājiem. Ir jādomā ne tikai par to, kā justies droši uz ceļa, bet arī par auto uzturēšanu labā kārtībā. 

Automašīna tiek pakļauta sniega, ledus, dubļu un sāls ietekmei – tas viss var nodarīt kaitējumu. 

Tieši tādēļ ziemas periodā par automašīnu īpaši jārūpējas. 

Svarīgi ir automašīnu gada aukstajam laikam pienācīgi sagatavot, taču tik pat svarīga ir arī regulāra apkope visas ziemas garumā.

Viens no svarīgiem punktiem ir auto mazgāšana. 

Lai arī varētu šķist, ka ziemā auto mazgāt nav vajadzīgs, tomēr tā nav patiesība. 

Mazgāšana ir svarīga arī šajā gadalaikā. 

Tomēr jāņem vērā tas, ka auto mazgāšana ziemā var būt diezgan nepatīkama nodarbe – to nevar salīdzināt ar auto mazgāšanu gada siltajā sezonā. 

Tomēr mazgājot auto ziemas laikā, Jūs pagarināt transportlīdzekļa kalpošanas laiku un saglabājat tā izskatu.

Kā pareizi mazgāt auto ziemas laikā? Par to vairāk raksta turpinājumā.

 

7 noderīgi ieteikumi, kas būs noderīgi mazgājot auto ziemā

Izvēlieties piemērotu apģērbu

Ja auto mazgāšanu veicat laikā, kad gaisa temperatūra ir noslīdējusi zem nulles, ir īpaši svarīgi padomāt par šim darbam piemērotu apģērbu. Dodiet priekšroku ūdens necaurlaidīgam apģērbam, lai pasargātu sevi no ūdens šļakatām.

Neizmantojiet karstu ūdeni

Ja automašīnu klāj ledus un sniega kārta, nekādā gadījumā neizmantojiet karstu ūdeni. Tas var sekmēt plaisu veidošanos uz automašīnas vējstikla. Tāpat karstais ūdens var negatīvi ietekmēt vaska kārtu, ja spēkrats iepriekš ir vaskots.

Tā vietā izmantojiet siltu ūdeni un pirms mazgāšanas uzsildiet auto. Tas palīdzēs novērst ūdens sasalšanu mazgāšanas laikā un pēc tam.

Skalojiet nevis berziet

Liela daļa speciālistu iesaka automašīnu skalot, nevis berzt. Izmantojot tīrīšanas birsti, pastāv risks, ka auto krāsā var iekļūt smilts, sāls un dažādi netīrumi, kas uz auto virsbūves var radīt skrāpējumus.

ka mazgat auto ziema

Neaizmirstiet par auto apakšējo daļu

Ja vasarā tas nav tik svarīgi, tad ziemā auto apakšējās daļas mazgāšanai jāpievērš īpaša uzmanība, lai to pasargātu no rūsas veidošanās. 

Sāls, ar ko ziemā tiek kaisīti ceļi, no vienas puses uzlabo braukšanas apstākļus, bet no otras – auto tiek pakļauts bojājumu riskam. 

Tādēļ automašīnas mazgāšana ziemā ir tik svarīga – tādā veidā detaļas tiek atbrīvotas no sāls. 

Izmantojiet šļūteni, lai izsmidzinātu ūdeni zem automašīnas un nomazgātu sāli un netīrumus.

Uzklājiet vasku

Ziemas apstākļiem piemērota vaska uzklāšana uz virsbūves nodrošina lielāku aizsardzību pret vides kaitīgo ietekmi. 

Starp citu – jo vairāk vaska tiek uzklāts, jo retāk jāmazgā auto. Ziemā, kad gaisa temperatūra neiepriecina, tā ir laba ziņa.

Pievērsiet uzmanību vējstikla tīrītājiem

Kad automašīnas virsbūve nomazgāta, ieslēdziet vējstikla tīrītājus, lai parūpētos par vējstikla tīrību, kā arī novērstu tīrītāju sasalšanu.

Jāņem vērā, ka sasalis auto vējstiklu šķidrums ir bieži sastopama problēma ziemā. Ja tas skāris arī Jūsu auto, svarīgi to pareizi atkausēt. Nekādā gadījumā uz vējstikla nelejiet karstu ūdeni, jo tas var radīt plaisas. Vislabākā stratēģija ir automašīnas iedzīšana garāžā, kur tā sasils, ļaujot atkust arī sasalušajam šķidrumam. Ja tas nav iespējams, varat izmantot matu fēnu vai termoforu.

Lai izvairītos no šādas situācijas, izvēlieties ziemas apstākļiem piemērotu vējstiklu tīrīšanas šķidrumu, kas paredzēts laika apstākļiem, kad gaisa temperatūra ir zemāka par – 10 grādiem.

Neļaujiet aizsalt auto durvīm un logiem

Līdzīgi kā tas ir ar auto vējstikla tīrītājiem, pēc mazgāšanas uzmanība jāpievērš arī automašīnas durvju un logu blīvēm. Atveriet nedaudz logus, lai novērstu ledus veidošanos. Atstājiet tos atvērtus dažas minūtes. Tas pats ieteikums attiecas arī uz degvielas durtiņām – atveriet, lai tās neaizsaltu.

Jums vajadzētu arī atvērt visas automašīnas durvis un noslaucīt gumijas blīves ar sausu dvieli. Ja uzsildītāj savu auto pirms tās mazgāšanas, ledus veidosies ātrāk.

Citi noderīgi ieteikumi auto kopšanai ziemas periodā

Ziemas laikā pareiza auto kopšana ir īpaši svarīga, jo ļauj izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem un lielām izmaksām.

Pārbaudiet riepu stāvokli

Lai pārvietošanās ar automašīnu būtu droša un komfortabla, tas jāaprīko ar kvalitatīvām ziemas riepām. Jāņem vērā, ka gaisa temperatūras svārstības var ietekmēt gaisa spiedienu riepās – tādēļ tās regulāri jāpārbauda.

Sekojiet līdzi šķidrumu līmenim

Lai Jūsu auto ziemas laikā darbotos pēc iespējas labāk, regulāri pārbaudiet eļļas, kā arī citu šķidrumu līmeni. Izvēlieties ziemas laikam piemērotu motoreļļu, lai nodrošinātu optimālu spēkrata veiktspēju. Ja rodas kādas šaubas par labāko izvēli, meklējiet informāciju automašīnas īpašnieka rokasgrāmatā vai konsultējieties ar speciālistu.

Pārbaudiet auto sildītāju

Iekāpt automašīnā, lai sasildītos, taču konstatēt, ka sildītājs nepilda savas funkcijas, var sagādāt ļoti nepatīkamas emocijas. Īpaši tādēļ, ka no sildītāja darbības atkarīga arī redzamība uz ceļa. Regulāri pārbaudiet auto sildītāja darbību, lai braukšana būtu droša un komfortabla.

Pārliecinieties par redzamību uz ceļa

Daļa autovadītāju saskaras ar situāciju, kad svīst auto lukturi. Īpaši tas novērojams ziemā. Tas saistīts ar to, ka lukturu iekšpusē veidojas kondensāts, līdz ar to tie nedarbojas, kā vajag. Tas rada neērtības autovadītājam, kā arī ierobežo redzamību uz ceļa. Lai šo problēmu novērstu, svarīgi saprast, kādēļ tā radusies. Iemesli var būt dažādi – gan bojājums lukturī, gan arī pārāk lielas atstarpes virsbūves konstrukcijā.

Rūpējieties par savu auto arī ziemas periodā, lai pēc iespējas labāk to pasargātu no sāls, dubļu, ledus un netīrumu iedarbības. Atvēliet auto mazgāšanai pietiekami daudz laika un vērības, neaizmirstot arī par auto salona regulāru auto tīrīšanu. Tāpat vērts arī zināt, ko darīt, ja izlādējies auto akumulators