Auto uzturēšana
5 ieteikumi automašīnas apkopei vasarā

5 ieteikumi automašīnas apkopei vasarā

Klāt vasara, un brīvdienu plānos nereti ietilpst kāds tuvāks vai tālāks izbraukums ārpus pilsētas. Nevajadzētu aizmirst, ka par automašīnu atbilstoši jārūpējas ne tikai bargajā ziemas periodā, bet arī periodos starp gadalaiku maiņām. Vienmēr laikus vajadzētu parūpēties par sezonai atbilstošu automašīnas apkopi un neekonomēt uz tās sezonālā aprīkojuma rēķina.

Jāatceras, ka auto tehnoloģiju un aksesuāru ražotāji ne velti izstrādājuši sezonām atbilstošus izstrādājumus un palīglīdzekļus auto apkopei tā, lai tie darbotos nevainojami katrā no sezonāliem apstākļiem.

Atbilstošas vasaras riepas

Bieži vien valda uzskats, ka ar ziemas riepām netraucēti var pārvietoties arī vasarā, tomēr tā nebūt nav. Kvalitatīvu vasaras riepu iegādi un nomaiņu nekādā ziņā nevajadzētu atstāt uz pēdējo brīdi, jo to gumija veidota no īpaši rievotas gumijas, kas ļauj veidoties labākai saķerei ar ceļa pamatni gan sausā, gan lietainā laikā.

Jāatceras, ka vasarās mēdz būt ne tikai saulainas dienas vien, bieži mūs ceļā var pārsteigt stipras lietus gāzes, tādēļ ļoti svarīgi ir sekot līdzi riepu nodiluma pakāpei.

Kvalitatīvs vējstiklu šķīdums

Tas, kas derējis ziemā, ne vienmēr derēs arī vasaras sezonai. Putekļi, gruži un kukaiņi bieži vien krietni pabojā automašīnu vējstiklus. Turklāt jāatceras braukt lēnāk pa grants ceļiem un ceļiem, uz kuriem notiek remontdarbi, jo atlecošās šķembas un gruži var radīt robus un švīkas vējstikla pamatnē, un droša braukšana nav iedomājama bez ideālas redzamības apstākļiem.

Ir autobraucēji, kas vasarās ekonomē uz profesionāla vējstiklu šķidruma rēķina, tā vietā izmantojot vienkārši ūdeni. Tā darīt noteikti nevajadzētu, jo ūdens pilnībā neattīrīs virsmu, kā arī ūdenī esošie piemaisījumi bieži vien padarīs vējstiklu miglainu un nevienmērīgi caurredzamu.

Jārūpējas arī par vējstikla slotiņu stāvokli. Ja izmantosi nepiemērotu vai nekvalitatīvu vējstiklu mazgājamo līdzekli, to kalpošanas ilgums būs salīdzinoši īsāks.

Regulāra eļļu un šķīdumu līmeņa kontrole

Karstam laikam iestājoties, ātrāk tiek patērētas arī eļļu, šķidrumu un pat degvielas rezerves. Termometra stabiņam paceļoties augstāk, viss arī ātrāk izvaiko, tādēļ vienmēr jāseko līdzi dzesēšanas šķīduma līmenim un tas jāpapildina tiklīdz tā līmenis nokrities zem normas.

Gada siltajā periodā automašīnas dzesēšanas sistēma darbojas ar pastiprinātu jaudu, tādēļ šķidruma daudzumam šajā periodā jāseko ar pastiprinātu uzmanību. Tāpat liela loma ir motoreļļas nomaiņai, jo tā veic sevišķi svarīgas funkcijas automšīnas dzinējā, aizpilda radušās spraugas, attīra, ieeļo tā sistēmas un arī dzesē.

Sekošana līdzi vējstikla virsmas stāvoklim

Pārvietojoties pilsētā vai pa lauku ceļiem, jāņem vērā neiztrūkstošais putekļu daudzums, vējstikla stāvokli var būtiski bojāt arī no grants ceļa lidojošas sīkas šķembas un gruži, tādēļ zonās, kur tiek veikti ceļu labošanas darbi vai braucot pa grants ceļu, noteikti jāsamazina arī braukšanas ātrums.

Ziemas laikā vējstikla virsma var būt pamatīgi sabojāta, ledus gabaliņi un sniega atkausēšanas līdzekļi var radīt sīkas plaisas un negludumus, tādēļ pamanot tos , vējstikls noteikti jānomaina.

Izvairīšanās no pārkarsēšanas

Lielu postu automašīnai rada ilgstoša uzturēšanās tiešos saules staros – krāsa var izbalēt, priekšējais panelis un uz tā esošie priekšmeti var sakarst un bojāt priekšējā paneļa virsmu, tādēļ pirms auto novietošanas stāvvietā, vienmēr jāpārliecinās, ka auto stāvēs ēnas pusē, nevis tiešos saules staros.

Jāatceras, ka ilgstoša karstuma laikā automašīna tērē daudz vairāk resursu nekā citos periodos, galvenokārt izvaikošanas rezultātā, nedaudz vairāk tiek patērēta degviela un dzesēšanas šķīdums.

Protams, par temperatūru un komfortu auto salonā rūpējas kondicionēšanas sistēma, tomēr, lai atvieglotu tās darbību un palīdzētu automašīnas sistēmai ātrāk atdzist, iesakām pirmo braukšanas laiku nobraukt ar vaļējiem logiem, līdz auto salonā sasniegta tāda pat gaisa temperatūra kā ārpusē, un tikai tad jāļauj gaisa kondicionierim darīt savu darbu. Šādā veidā palīdzēsi automašīnai sasniegt optimālo temperatūru un atvieglosi tās sistēmu darbību.